用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 地理或IS 綜合科學?男仔邊科好?
go

地理或IS 綜合科學?男仔邊科好? [複製鏈接]

請教大家修邊科有前途d? thx
   2    0    0    0

地理!

Combined Science讀黎無用!

TwinWong    發表於 15-9-2 09:05

回覆 Yanamami 的帖子

請問地理讀完有咩出路呢? 讀完IS 唔係可以讀醫療咩? 多謝指教,

llc 發表於 15-9-1 21:38

請問地理讀完有咩出路呢? 讀完IS 唔係可以讀醫療咩? 多謝指教, ...
我諗医療科目需要学生修讀Chem Bio之类,可上網望清楚課程要求~

回覆:Yanamami 的帖子

你是指初中lS科,或是高中的combine science?

如初中IS, 基本上是必修。沒有分有沒有前途

回覆 Starsteven 的帖子

我指是高中IS

回覆:llc 的帖子

你是指combined science, 是用途不大,比能力不夠好的同學去修讀,只讀皮毛。
但地理出路都不是大多。

Phy chem bio math 這些science科, 基本上的大學工科理科必要的要求

樓主講嘅係Integrated Science吧,香港得好少高中有開呢科,我囡學校都有。
建議樓主如果想向醫療方向發展當然最好讀Pure Phy/Chem/Bio啦,但如果真係派唔到呢三科,但心儀大學科目又必須有science的話,就唯有揀住IS先,睇吓F5有冇人drop科有機會轉。但如果大學想讀科目唔係需要有science的話,就揀地理吧。畢竟IS比地理難讀得多。

邊科易攞5~5**,就揀嗰科囉
因為JUPAS計分,除非個別系某啲科有權重,否則都只是一樣咁計
地理應該難啲掛,咁多人考
2014 DSE 分析

其實真係唔知點揀,只想買個保險,都算有讀少少理

llc 發表於 15-9-3 23:17
其實真係唔知點揀,只想買個保險,都算有讀少少理
全港得百幾人考,仲要男仔最叻都係考4,似乎不如揀科佢有兴趣又有能力既好d, 無謂為讀而讀~~

因為佢地理成績是最差,反而理科成績好d, 但派唔到,所以先諗住修IS,

回覆:地理或IS 綜合科學?男仔邊科好

combined science 已經搵笨 讀得多 差唔多有1.4科內容 而又唔當兩科 is更無聊 水過鴨背

‹ 上一主題|下一主題