用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望面試
樓主: March
go

德望面試   [複製鏈接]

引用:我囡話8人分兩組,每組4人,每人讀一句英文

原帖由 coffei1 於 15-09-06 發表
我囡話8人分兩組,每組4人,每人讀一句英文句子,4句夾埋就係1個謎語,讀完4句另外1組估,佢果組兩個謎底係 ...
老師問小朋友用邊種語言作答。8個女仔分2組。如選廣東話,老師用廣東話問她們的名字,少少屋企資料,但小朋友要讀一句英文句子,4個小朋友的句子是謎面,知道謎底的小朋友舉手答。
選擇用英文作答的,玩法一樣,但要讀中文句子。

回覆:LANE2012 的帖子

同我女一樣,佢既答案同你的相同😂

Candy

我諗梗... 係唔係老師見到我個女都係唔得, 所以是是旦旦問D野就hea左去算...  
如果唔係點解D問題會差咁遠...  

引用:Quote:原帖由+coffei1+於+15-09-06+發表我

原帖由 Starrylau 於 15-09-06 發表
老師問小朋友用邊種語言作答。8個女仔分2組。如選廣東話,老師用廣東話問她們的名字,少少屋企資料,但小朋 ...
咁其實是否 總共只有2條謎語問題?抑或一人要答一條?

引用:Quote:原帖由+Starrylau+於+15-09-06+發表

原帖由 fishchow 於 15-09-08 發表
咁其實是否 總共只有2條謎語問題?抑或一人要答一條?
阿女話2條謎語,鬥快舉手答。

謎語4題,一組讀,一組舉手搶答(唔好信晒,始終小朋友的覆術都總有偏差。)

five555 發表於 15-9-5 22:58
查看上幾年的德望討論,小一開5班,一班45人,如果今年無變,即小一有225人。 ...
但絕大部份留晒俾德幼。只有1x%流出嚟收外校生㗎咋

five555  無法啦,我明知陪跑但呀女盡了力我已好滿足!  發表於 15-9-8 12:39

老師有冇提示要估謎語?我個女冇提過有謎語要估.

引用:Quote:five555+發表於+15-9-5+22:58+查看上

原帖由 airyaoi 於 15-09-08 發表
Sister Pauline mentioned around  1 class taking students from outside - in the admission talk

引用:Quote:five555+發表於+15-9-5+22:58+查看上

原帖由 airyaoi 於 15-09-08 發表
其實德望係最傳統嗰種,多功課又可能好多背誦,童年只係將學習變成一件好有壓力嘅事,真的好嗎?(利申:不會報讀」「難明為什麼劉天皇也鍾情???」

回覆:ylmanhk 的帖子

不如我分享小小。確係有些小孩,喜歡傳統教學,有板有眼、有得跟就Ok.不怕大班,但怕嘈。比佢去到活動教學的 class, 講求自主學習,常要 team work 和 present, 佢就好迷茫。比人覺得不合群和不願參與。

回覆 ylmanhk 的帖子

不好意思,其實德望並非那麼傳統及多功課,平均每天只有3樣左右,一小時內可以完成。測驗默書亦不多。
課程都重視思考、閱讀,如暑期功課是鼓勵小朋友閱讀後,再寫出自己的一本小故事書,加上圖畫,小囡十分感興趣。另一些功課如製作一個玩具,再解說物料,都是有趣的。並非只重視功課、背誦的傳統模式。希望大家不要誤解。
最後,祝有興趣入讀Good Hope的小朋友成功!!

five555  謝分享!  發表於 15-9-8 14:25

引用:不如我分享小小。確係有些小孩,喜歡傳統教

原帖由 fishchow 於 15-09-08 發表
不如我分享小小。確係有些小孩,喜歡傳統教學,有板有眼、有得跟就Ok.不怕大班,但怕嘈。比佢去到活動教學 ...
多謝分享。明白世界有不同人也有不同環境,不能單一去想⋯

引用:Quote:原帖由+airyaoi+於+15-09-08+發表但

原帖由 ylmanhk 於 15-09-08 發表
其實德望係最傳統嗰種,多功課又可能好多背誦,童年只係將學習變成一件好有壓力嘅事,真的好嗎?(利申:不 ...
劉生、郭小姐及其他藝人喺演藝方面比較專業,其他方面都只係一個普通人,鐘情德望及其他學校有乜問題?常見您經常喺討論中提及傳統學校,尤其"傳統名校"係一定多背誦、多抄寫、童年會變成好大壓力....如果您冇子女喺嗰啲學校就讀,您又點知到實際情況?

引用:回覆+ylmanhk+的帖子 不好意思,其實德望

原帖由 國家 於 15-09-08 發表
回覆 ylmanhk 的帖子

不好意思,其實德望並非那麼傳統及多功課,平均每天只有3樣左右,一小時內可以完成。 ...
每人感覺可能不同。

【明報專訊】在家長討論區中以校風嚴格及功課量多見稱的傳統女名校德望學校,有一名中二女學生疑不滿意考試成績,昨晨躲於學校女廁內「飲漂白水、服藥、割脈及橡筋箍頸」企圖四料自殺。其間女學生在社交網絡即時上載割脈相,又寫上「不需要找我,下世再做朋友」,幸有女同學發覺及時通知教師,校方報警並在女廁找到自殺女生,女生當時左手流血,幸發現及時,送院治理後情况穩定。

對有學生因學業問題自殺,教協前會長張文光認為校方有必要檢討其教學模式,會否令學生感壓力及競爭太大,家長若不滿校方教學模式,亦應向校方反映。社工建議家長應自我調節對子女學業期望之餘,亦應協助子女製訂作息時間表,以應付學業壓力(見另稿)。德望學校於截稿前暫未回應學生企圖自殺一事。

不堪學業壓力而企圖自殺的13歲姓朱女童,於牛池灣清水灣道303號德望學校就讀中二。消息稱,朱女生性乖巧,擅長射箭及古箏,疑因無法同時兼顧學業及課外活動,近日考試成績未如理想,加上下月有家長日,要與家長一同面見教師,疑不堪壓力困擾企圖尋死。

飲漂白水服藥割脈橡筋箍頸

事發昨晨8時許,朱女的同學在社交網絡驚見朱上載割脈相,又寫上「不需要找我,下世再做朋友」,立即通知教師。校方隨即報警並派員找尋,終於地下女廁尋獲朱女,朱當時清醒,但以橡筋箍頸,左手多處𠝹傷流血,曾飲下漂白水及服食共9粒兩款藥丸,當中包括胃藥。女事主及時獲救,送往聯合醫院治理後情况穩定,警方於場檢獲𠝹刀,朱女聲稱因學業問題企圖自殺,事件無可疑。

有家長曾投訴功課壓力

德望學校的小學部為私校,中學為直資學校,屬一條龍學校,校風嚴格淳樸且屬純女校,學生學業運動表現俱佳,是很多家長心儀的Band1學校,但亦因功課大壓力,加上學校要求學生除注重學業亦要在課外活動有出色表現,令部分學生壓力,網上討論區內家長褒貶不一。有家長慨嘆女兒常做功課至晚上,有家長曾就功課壓力問題向校方投訴,除有學生於社交網絡訴苦指學業壓力大,亦有學生為通宵準備專題匯報而胃痛不適。亦有家長力撐校方,指學校功課量屬適中,不覺有問題。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-08+發表其

原帖由 Soundervolt 於 15-09-08 發表
劉生、郭小姐及其他藝人喺演藝方面比較專業,其他方面都只係一個普通人,鐘情德望及其他學校有乜問題?常見 ...
香港的填鴨教育是通識吧。只是想反思「傳統=好」是否人人都適用吧!?以「matching」為本不是一個正常的考慮嗎?!而且「港同」、「真道」是一些新進的「好」學校,為何不可認真思考下??

引用:Quote:原帖由+國家+於+15-09-08+發表回覆+y

每人感覺可能不同。

【明報專訊】在家長討論區中以校風嚴格及功課量多見稱的傳統女名校德望學校,有一名中 ...

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-09-08+發

香港的填鴨教育是通識吧。只是想反思「傳統=好」是否人人都適用吧!?以「matching」為本不是一個正常的考 ...

「傳統」嘅意思並非指用卜卜齋或填鴨式教學方法,「傳統名校」係要四個字一齊去讀,意思係「有悠久歷史的知名學校」,而非同教學方法掛鉤。學校好唔好係因人而異,傳統名校未必適合所有人,港同、真道亦然,如果您唔係親身用家,您
對呢類學校嘅評論都只係你自己直覺、道聽塗說、甚至段估。睇您咁多討論,只有傳統名校一定對所有人係bad matching,港同、真道就百答?!其實您咁多討論中只有一句"百花齊放"我會認同。

P.S.近年報紙水準只懂嘩眾,以偏概全係經常用嘅手法。

回覆:ylmanhk 的帖子

真的嗎?有咁筍?又無壓力,又無咩功課,但公開試成績又好好?好羨慕,好喜歡不勞而獲,正

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-08+發表每

名校Secret: 「 [GHS] 我諗德望係呢個page入面嘅學校嘅功課量唔係第一就係第二多話說我晚晚差唔多唔駛瞓咁 ...
港同,真道........咁筍

‹ 上一主題|下一主題