用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: mobimobi
go

Deleted [複製鏈接]

引用:窮人區有幾多人?+最尾出幾多個狀元? 富人區

原帖由 frogbobo 於 15-09-02 發表
窮人區有幾多人? 最尾出幾多個狀元?
富人區有幾多人? 最尾出幾多個狀元?
香港教育成日變來變去,又係邊d學 ...
研究稱兒童6歲前接受正規教育有害無益
核心提示:英國劍橋大學花6年時間針對入學年齡與兒童學習能力的關係進行研究,發現未滿6歲的幼童應該接受以遊戲為基礎的非正式教育,透過自然吸收進行學習。幼童過早接受正規教育課程反而會對較聰明的兒童帶來不良影響。
很多父母心目中,子女越早入學,競爭力便越高。有些父母在孩子幾個月大,便教他們學認英文字母,巴不得他們兩三歲便懂得“chimpanzee”(黑猩猩)等複雜單詞,但由劍橋大學進行、英國40年來最大型的獨立小學教育研究指出,未滿6歲就開始接受語文和數學等正規學習的兒童,長大後學習表現反而不及較遲讀書的同齡兒童,“早讀書有優勢”的理論有害無益。
長達608頁的《劍橋初等教育調查》由劍橋大學花6年時間進行,研究基於28項問卷調查、訪問了1052人及250個團體,合作學者多達80人。主要是針對入學年齡與兒童學習能力的關係進行研究。
過早接受正規教育容易遭受挫折
報告指出,未滿6歲的幼童應該接受以遊戲為基礎的非正式教育,透過自然吸收進行學習。報告認為,無證據顯示幼童過早接受正規教育課程會有任何益處,相反可能產生拔苗助長的反效果。
研究顧問委員會主席皮尤警告稱,過早要求兒童接受正規教育課程,是無視他們的學習、個人發展能力。她指出,4歲半至5歲是兒童開始學習的關鍵階段,“若在這階段遭遇到學習挫折,將難以令他們重返教育系統。”
學前教育時間延長有助長遠發展
在歐洲,有28個國家的兒童入學年齡為6歲或7歲,但這些國家中的兒童長大後學習表現往往較5歲便入學的英國兒童為高。報告指出,若把學前基本教育時間延長,將有助兒童建立對學習的正面態度,並培養良好的語言及學習能力,有助日後長遠發展。皮尤說:“這是在兒童自主學習以及成人主導學習之間取得平衡。”
皮尤指出,推遲入學年齡將有助學習困難、家境較差的兒童發展,但強調此舉不會對較聰明的兒童帶來不良影響。
英國目前的入學年齡是5歲,報告指出,這項規定並非出於對教育或兒童發展的考慮,而是源於維多利亞時代工廠老闆的需要:“入學越早,畢業越早”,也就越早向工廠輸送勞工。1870年的《小學教育法》遂規定5歲入學,並沿襲至今。

引用:Quote:原帖由+wah0401+於+15-09-02+發表當

原帖由 mobimobi 於 15-09-02 發表
跌落地獄機會甚大
又唔好咁講,有好多人讀㗎!

引用:窮人區有幾多人?+最尾出幾多個狀元? 富人區

窮人區有幾多人? 最尾出幾多個狀元?
富人區有幾多人? 最尾出幾多個狀元?
香港教育成日變來變去,又係邊d學 ...
關於証明贏在起跑點是錯的研究,你有看到嗎?不要人云亦云。

回覆:91真是甘恐怖:(

無知不是罪,懶惰是!

引用:Quote:原帖由+mobimobi+於+15-09-02+發表跌

原帖由 ylmanhk 於 15-09-02 發表
又唔好咁講,有好多人讀㗎!
4間我都去過,我細路仔仲還喜歡其中兩間,進左我地都會讀,只是感嘅下呢區幾時變成甘

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-02+發表又

原帖由 mobimobi 於 15-09-02 發表
4間我都去過,我細路仔仲還喜歡其中兩間,進左我地都會讀,只是感嘅下呢區幾時變成甘

...
讀書係靠自己

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+15-09-02+發表窮

研究稱兒童6歲前接受正規教育有害無益
核心提示:英國劍橋大學花6年時間針對入學年齡與兒童學習能力的關 ...
但呢度係香港,就係咁扭曲,冇法。

引用:無知不是罪,懶惰是! +

無知不是罪,懶惰是!
我只係唔明,點解贏在起跑線,會假設最尾一定會輸?

而輸左係起跑線,又會假設最後會贏番?

場波一日未踢完,一日都未會知結果,咁我寧願领先一球,好過輸緊一球

引用:Quote:原帖由+mobimobi+於+15-09-02+發表4

讀書係靠自己
一個學生學業有成,一定唔會係靠自己。
你既父母,師長,同學,朋友,全部都有份為你付出過,貢獻過。

一個好團隊會令你事半功倍
一個差團隊會令你事倍功半

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-02+發表讀

一個學生學業有成,一定唔會係靠自己。
你既父母,師長,同學,朋友,全部都有份為你付出過,貢獻過。
哈哈, 你讀多d書先啦!太多這種「街坊」專家,誤人誤己。一定,咩叫nuture and nature?!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-02+發表無

我只係唔明,點解贏在起跑線,會假設最尾一定會輸?

而輸左係起跑線,又會假設最後會贏番?
我講6年cambridge大型研究,你講踢波?!有點無呢頭!

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-02+發表研

但呢度係香港,就係咁扭曲,冇法。
香港人唔好食西藥吧? You are so funny!

mobimobi 發表於 15-9-2 16:18

...
究竟點地獄法?萬一抽左入去你同小朋友講地獄都要讀架喇?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:驚到心慌慌呀~ +

原帖由 mobimobi 於 15-09-01 發表
驚到心慌慌呀~
其實咩叫地獄?一念之差!比心機啦!唔好胡思亂想

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+15-09-02+發表一

哈哈, 你讀多d書先啦!太多這種「街坊」專家,誤人誤己。一定,咩叫nuture and nature?!

...
我真係唔係讀好多書,又真係街坊,但我好似冇標榜過我自己係專家??

我唔介意誤己,但千祈咪誤人,罪過罪過,希望大家千萬唔好聽我講,要聽多d專家同讀書多嘅人嘅意見!

有俾我誤導左嘅朋友,我謹此致歉。

引用:Quote:原帖由+ylmanhk+於+15-09-02+發表哈

我真係唔係讀好多書,又真係街坊,但我好似冇標榜過我自己係專家??

我唔介意誤己,但千祈咪誤人,罪過罪過 ...
haha, interesting! everyone has the freedom to express! you are welcome here and dont be sorry!

引用:Quote:mobimobi+發表於+15-9-2+16:18+4間我

原帖由 MASAYA 於 15-09-02 發表
究竟點地獄法?萬一抽左入去你同小朋友講地獄都要讀架喇?
😂👍

回覆:91真是甘恐怖:(

其實有幾恐怖呢?我係人地中口4寶之一聖華家長, 我唔覺得恐怖, 我小朋友已3年級, 很感恩學校真的比非用家口中所說的好, 無了解清楚就散播消息, 驚親其他家長就唔好啦! 同埋唔好抹殺校長同老師的工勞, 佢地對學生有用心了解用心教, 我自己好欣賞。

‹ 上一主題|下一主題