用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 未開學已驚定先?
go

未開學已驚定先? [複製鏈接]

女兒開學前兩星期開始話好擔心唔適應小一,又話驚功課深,又話驚食野慢,又話驚唔識測驗考試。。。有時睡覺時會喊,又同啲親戚講好擔心。雖然所有人都安慰佢,但好似冇乜用,點算?是否好唔正常?通常維持幾耐?

1    0    0    0

你自己担心嗎?有时身边大人講野唔覚意俾小朋友听到,听埋听埋唔驚先奇。或者佢份人係过份紧張同完美?講佢知,唔止係佢—个,好多同学仔都面对同样问題,如担心,就要面对佢、解決佢,惊係無用既~~

惊功課深?上堂要留心听書,功課要俾心机做,—有唔識就问老師同mami……惊考試深?平曰做好呢d功夫,早少少温習就唔洗惊~乜人先要惊?無好好準備既人囉……惊食飯慢?係屋正食得慢嗎?唔慢又洗乜驚?如果慢,咪係屋企練下食快dd, 剛开学,老師好包容既~
你有買好小—書,暑假無同佢望下?真係好深?定自己嚇自己?

升小一個暑假,我買左套君偉上小學,同佢讀左小一鮮事多,之後佢就好期待小學既生活

雖然套書係台灣書,但好多事同香港差唔多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

是否有人之前常提及,小學啦,大個啦,功課多,規例多……
Anyway, 比番D正能量佢……例如,
嘩,間小學好大喎,媽媽爸爸都想在這裡返學呀……一定有好多同學朋友仔……
學校內的姐姐哥哥又可能帶你們去参觀下學校圖書館,音樂室,美術室……
你返新小學,一定有新鮮事情發現,記得放學同媽咪分享。
通常,放學後就無事,因為已經知道無野要驚……重好開心。
之後要面對考試,測驗,默書,背書就題外話!

是否小朋友常聽到小學的負面事情?
聽日都開學了,返學回家,總之囡囡分享什麼學校的事情,都大大讚賞佢好努力做得好好,返到屋企完成功課又讚下佢,開學頭比較輕鬆,放學後比時間佢落公園玩下,等佢低下緊張心情.
得閒講下自己細個小學的有趣開心事佢聽

MASAYA 發表於 15-8-31 11:26
升小一個暑假,我買左套君偉上小學,同佢讀左小一鮮事多,之後佢就好期待小學既生活

雖然套書係台灣書,但 ...
我都係買呢本, 仲要買晒一套六年級。大女睇到笑到卡卡聲, 點知睇咗一半小二級佢就無興趣了, 剩底幾本唔知點算好。

little_yolky 發表於 15-8-31 12:25
我都係買呢本, 仲要買晒一套六年級。大女睇到笑到卡卡聲, 點知睇咗一半小二級佢就無興趣了, 剩底幾本唔知點 ...
我個一年先睇一本,小一我讀畀佢聽,小二佢自己睇lu
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-31 12:33
我個一年先睇一本,小一我讀畀佢聽,小二佢自己睇lu
因為驚到佢小六時本書已經無得賣, 所以一次過買晒成套囉。

MASAYA  我都係box set咁買晒,不過每年暑假先睇一本  發表於 15-8-31 12:41

回覆:未開學已驚定先?

其實佢係比較完美主義的,我常教佢放鬆啲、正面啲,以上家長提到的我都講過了,那麼是否你們的小朋友都冇呢個問題?

引用:+本帖最後由+myfanwy+於+15-8-31+14:41+編

原帖由 myfanwy 於 15-08-31 發表

其實佢係比較完美主義的,我常教佢放鬆啲、正面啲,以上家長 ...
真係完全無呢個情況,我仔上年不知幾開心迎接上小一的日子,放學回家也是開開心心的。今年小二,一樣心情愉快。

myfanwy 發表於 15-8-31 14:22
其實佢係比較完美主義的,我常教佢放鬆啲、正面啲,以上家長提到的我都講過了,那麼是否你們的小朋友都冇呢 ...
無喎, 仲日日返屋企笑笑口咁話, 阿邊個邊個今日又喊了。佢EQ高過IQ, 所以無問題。至於阿妹聽日開學了, 有家姐照住, 應該無問題吧。

myfanwy 發表於 15-8-31 11:11
女兒開學前兩星期開始話好擔心唔適應小一,又話驚功課深,又話驚食野慢,又話驚唔識測驗考試。。。有時睡覺 ...
你囡易氹嗎?買d糖果獎勵佢返學乖乖,或叫d長輩或你自己束棵蔥和菜再加封利事,話有咗佢就會聰明又勤力,萬事無有怕㗎喇…
俾多d正能量佢,佢一定得㗎

回覆:bbforever 的帖子

多謝大家鼓勵,希望大家的兒女能享受新學年!

myfanwy 發表於 15-8-31 14:22
其實佢係比較完美主義的,我常教佢放鬆啲、正面啲,以上家長提到的我都講過了,那麼是否你們的小朋友都冇呢 ...

無o咼~~~好期待添~不過我地學校有小一預備班,都識左好多同學。老師喺預備班時又有好多獎勵,所以番得好開心。凈喺對住d新筆、新書包、新水壺、新書、新校服......就已經開心死~

以下喺FB朋友share既,你女可能仲細,未能體會真正意思,不過既然佢喺緊張大師又追求完美,你不妨印出黎,貼喺當眼地方,不斷提醒佢啦~

“Worry is a total waste of time.  It doesn't change anything. All it does is steal your joy and keeps you very busy doing nothing."

其實我都仲喺唔明佢點知功課會深?測考會難?邊個兇過佢?

阿女無特別鍾意唔鍾意(咁緊係like放假多d啦),最down的係我 - 我好唔想做小學家長,一想起考試測驗默書功課等等等等,我個頭就實曬,呼吸有d困難。。。我覺得患了焦慮症的是我。。。

引用:阿女無特別鍾意唔鍾意(咁緊係like放假多d

原帖由 stepyau 於 15-08-31 發表
阿女無特別鍾意唔鍾意(咁緊係like放假多d啦),最down的係我 - 我好唔想做小學家長,一想起考試測驗默書功 ...
我都係,雖然亞仔今年先K3,今個星期開始有功課,我見住佢做功課的速度就開始擔心,第時仲有要默書測驗要溫,點算?!

Yanamami 發表於 15-8-31 22:00
其實我都仲喺唔明佢點知功課會深?測考會難?邊個兇過佢?

我都有同樣疑問!樓主個女,何來這些想法?

我仔K3時,每次撞到一個街坊,佢都會話,玩埋今年,出年小學無得玩架啦!返到屋企,我就會同個仔講,點會無得玩呢,你信我,我一定會比你去玩.我個仔當然信我啦!到上年小一,我也當然履行承諾,比佢放學去玩.所以個仔好信任我講嘅嘢.

wan_sosin 發表於 15-8-31 22:19
我都有同樣疑問!樓主個女,何來這些想法?

我仔K3時,每次撞到一個街坊,佢都會話,玩埋今年,出年小學無得玩架 ...

其實仲有樣野令阿女好興奮既,就喺佢覺得自己喺小一生,好”大“個、好威!唔再喺幼稚園生,成個身份唔同曬!好似升職禁款~根本從來唔會諗過功課呀,測考呀~

MASAYA  但佢其實係由K3全校最大變成小一全校最細喎   發表於 15-8-31 23:07
‹ 上一主題|下一主題