用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開始功課補習班好唔好?
go

小一開始功課補習班好唔好? [複製鏈接]

小一開始功課補習班好唔好?

0    0    0    0

百害無—利~除非你當托兒,佢放学無人睇~

回覆:cbb428 的帖子

其實好浪費時間,早做完又唔走得,小朋友變成hea 做

功課班係對成績冇關,只係同小朋友做功課,好的功課班都只係吾係即時比答案,不過到夠鐘前半小時仲未搞掂,就比答案,你想一想一堂只你1.5
小時,功課量係未夠的,但佢地如果做吾晒,家長就吾再報落去。哩有都係完晒功課先

以上情况可見就係養成依賴,無人管住就唔識自己做好应該要做既野,無哂責任心同主动性。初初係好爽,外判出去無煩惱,升上高小就知,佢好多衰野係功課班中其他人身上学番黎,係度吹水、玩,抄功課……,上到中学更煩,因小学無訓練到自理学業,中学無功課班咪成曰欠交或抄人功課囉~你想先苦後甜,定先甜後苦呢?

MASAYA  妳將先苦後甜定先甜後苦呢個核心講左出黎,以後仲有咩好講?  發表於 15-8-31 13:28

Yanamami 發表於 15-8-31 10:01
以上情况可見就係養成依賴,無人管住就唔識自己做好应該要做既野,無哂責任心同主动性。初初係好爽,外判出 ...

完全同意

醒目開學勳章

我仔小一開始就返功課班,今年升小三,最主要是我要返工,放學後可以有人睇住, 同意樓上媽媽所講,如果想成績進步,功課班一定幫唔到,但托管可以令我安心返工,(因為如有突發事件,如打風,補習社有人可以先接走)
而我返屋企後係會抽查功課,會抽一些有代表性的擦掉要阿仔重做, 並會要求佢解釋答案從那裡找出, so far, 暫時阿仔都ok.

回覆:Yanamami 的帖子

吹水、玩,抄功課……😱

真係需要補習都唔好小一上學期就開始補,因為你唔知佢唔補習既情況係點,你之後更加唔敢唔去補習,咁你永遠唔知佢上堂吸收到幾多,學習能力有幾多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-8-31 16:55
真係需要補習都唔好小一上學期就開始補,因為你唔知佢唔補習既情況係點,你之後更加唔敢唔去補習,咁你永遠 ...
仲有好多學校小一上學期仲係食緊老本, 其實睇埋成個小一再賽後檢討都仲得。

little_yolky 發表於 15-8-31 16:58
仲有好多學校小一上學期仲係食緊老本, 其實睇埋成個小一再賽後檢討都仲得。 ...
上小一食緊老本個d妳放心啦,小一就學左小二課程,小二係食小一老本,永遠走左前線,妳唔需要擔心
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題