用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 寄艙行李箱的尺寸限制
go

寄艙行李箱的尺寸限制 [複製鏈接]

囡囡要到歐洲做交換生,請問是否只可以用不超過158cm的行李箱,如用31吋的行李箱寄艙,是否要額外收費?貴嗎?
   0    0    0    0

dailam 發表於 15-8-30 19:11
囡囡要到歐洲做交換生,請問是否只可以用不超過158cm的行李箱,如用31吋的行李箱寄艙,是否要額外收費?貴 ...
最好問航空公司,因為每間都唔同。

回覆:dailam 的帖子

可否寄艙係一個問題,31' 喼塞滿咁重,個細路攞唔攞到係最重要!

睇你訂邊間航空公司,佢地在網上有寫尺吋及重量,英航及國泰甚至有限一個喼不能超重(20-23kg),亞聯猶今年學生機票可寄艙40kg(不限件數)及可用31吋喼。

回覆 skate 的帖子

因囡囡個子不高,要佢拿兩個喼佢仲煩。謝謝你的提醒,如果上落車,她是否搬得動也是問題,thanks!

謝謝大家的回應!因個sales 話超過158cm, 去美國就唔得,其他國家就OK, 想搞清楚才問問大各位有經驗人士!Thanks a lot!

大學交換生,真係唔建議帶咁多行李,去到學校放低行李,自己出去買. 去讀中學的,因為比較年紀細,又唔可以自由出入宿舍先會帶咁多野去.
係時候放手等佢自己照顧自己.

我大女10月都去英國exchange 一年,佢都唔準備帶好多野去.

一定會香港帶過去的係護膚品, contact lens 同電鈑煲.

佢d朋友同佢講,電飯煲,碗碟要好好保管,唔記得放左係pantry,一定俾人撻左

引用:回覆+skate+的帖子 因囡囡個子不高,要佢

原帖由 dailam 於 15-08-31 發表
回覆 skate 的帖子

因囡囡個子不高,要佢拿兩個喼佢仲煩。謝謝你的提醒,如果上落車,她是否搬得動也是問 ...
大喼装满晒嘢真系好难拿架,2个中或1中1小会比较易handle

‹ 上一主題|下一主題