用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 宣小2013-215升中結果已公佈
樓主: 小Monkey
go

宣小2013-215升中結果已公佈 [複製鏈接]

無錯,純看女校TSL 是多些,但整體上今年的宣小成績非常亮麗,可惜我不是banding 高手,做不到上年的Band1,2,3的比較。希望上年幫宣小做分析的高手可再為今年做一次

適合你的就是好學校! 好多傳統學校小四會教深嗮 主科考試可以半班肥老 家長和小朋友可以跟到谷到就得 否則留班轉校就唔好玩。

小Monkey 發表於 15-8-30 23:37
無錯,純看女校TSL 是多些,但整體上今年的宣小成績非常亮麗,可惜我不是banding 高手,做不到上年的Band1, ...
APS升中派位表現統計:
升讀一線直資中學人數: 58, 比例: 58/136=42.65%
升讀一線官津中學人數: 64, 比例: 64/136=47.06%

升讀一線中學人數: 122, 比例: 122/136=89.71%

比KTS高出0.49%, 暫為全港最高, 可惜仲差少少先衝破90%

不過, 最難得係, 連一間B3既官津同直資中學都無人入 (過去6年只有2007/2009同2010/2012兩屆係無人入B3官津中學, 但仍有人入B3直資).

利害!

Yanamami  不过KTS小五無人留班,升小六只走左两人插去其他学校~  發表於 15-8-31 10:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

真係好犀利

hkpapa852  0 B3 真係好利害呀!  發表於 15-8-31 09:46

回覆:宣小2013-215升中結果已公佈

成績真係好標青!!唔好忘記每年宣小升二年班時總有一部份人係成功插其他學校走左。升中成績都依然保持亮麗成績!!聽講今年有人成功小二插到dgjs !勁!!!

引用:成績真係好標青!!唔好忘記每年宣小升二年

原帖由 熊牛不兩立 於 15-08-31 發表
成績真係好標青!!唔好忘記每年宣小升二年班時總有一部份人係成功插其他學校走左。升中成績都依然保持亮麗 ...
還有升小4,升小6去dg
升小二有人去紅磚,有人出尖沙咀

一個字形容, 勁呀

hkpapa852 發表於 15-8-31 09:10
APS升中派位表現統計:
升讀一線直資中學人數: 58, 比例: 58/136=42.65%
升讀一線官津中學人數: 64, 比例: 6 ...

APS絶对係無敵龍头,佢認第二都無间敢認第—。

Yanamami 發表於 15-8-31 10:05
APS絶对係無敵龍头,佢認第二都無间敢認第—。

B1去到呢個%已經好利害, 最勁係 "零" B3......

KTS 都仲有人入聖道迦南, 林大輝, 九龍塘學校(中學部)
TSL 都有人入地利亞同聖道迦南

九龍區4大無聯繫中學既直資/私立名小, 只差SFA未公佈結果
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-8-31 10:11
B1去到呢個%已經好利害, 最勁係 "零" B3......

KTS 都仲有人入聖道迦南, 林大輝, 九龍塘學校(中學部)
係,今年仲有胡兆熾、陳兆民、鄧鏡波同旺勞(今年好似無聖道迦南),年年都有幾个% band3。

Yanamami 發表於 15-8-31 10:17
係,今年仲有胡兆熾、陳兆民、鄧鏡波同旺勞(今年好似無聖道迦南),年年都有幾个% band3。 ...
陳兆民? 你講葵青個間? 個間就算唔當佢B1, 都係B2頭中學嚟嫁...... 過去兩年入本地大學學士既學生都有35%, 點都無可能係B3

Yanamami  我唔識野啫~  發表於 15-8-31 10:26

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-8-31+10:12+

原帖由 hkpapa852 於 15-08-31 發表
sfa 我又係聽返黎,唔知真假。今年小一全級頭二十名走曬,去插其他學校。年年流失量咁大,升中成績都保持到,都屬難能可貴…

回覆 hkpapa852 的帖子

可否麻煩 hkpapa852 ,待 sfa 公佈正式升中結果後,比較一下幾間一線私小的升中成績,可以嗎?我小朋友資質一般,應無緣入讀這些名私小,但作為家長,也看了解下。謝謝。

不過, 坦白講, 多間學校呢兩三年升中出色既表現, 或多或少都同升中人數下降有關. 學校水平是否維持到, 還要看嚟緊兩三年既表現. 暫時嚟講, 以過去三至五年既升中表現計, APS同TSL既水平係比KTS同SFA穏定 (每年升跌幅度在10%以內)

KikiDaddy  SFA is more stable than TSL  發表於 15-9-1 07:34
Yanamami  禁APS多年來都係—样穩定。  發表於 15-8-31 11:43

回覆:hkpapa852 的帖子

真心多謝你的分析同分享,幫咗我好多!!

ymq 發表於 15-8-30 23:02
回覆 picture 的帖子

從今年的升中來看,TSL的band1A女校更多30個左右, DGS:4, Good hope: 2, HY: 4, HOL ...
我也作過比較,確實TSL band 1A女校比APS 更多!
相信2間都是優質小學,需無中學back up, 成績亮麗,受一眾家長們認同!

回覆:宣小2013-215升中結果已公佈

其實有人轉校走,亦會有人來插班,來得插班的,大概都不是泛泛之輩。唔係好明 “有咁多人轉校走,都仲保持到好成績” 有何特別之處?

P.S. 只係唔明,絕無冒犯之意,本人亦非常同意 APS 係非常 top 的私小

dwkw333  頭腦清醒!  發表於 15-8-31 13:02

引用:其實有人轉校走,亦會有人來插班,來得插班

原帖由 B.BB 於 15-08-31 發表
其實有人轉校走,亦會有人來插班,來得插班的,大概都不是泛泛之輩。唔係好明 “有咁多人轉校走,都仲保持 ...
小一人數是42x4=168
但小6畢業是13x,插入來的沒有插走的多

校網有無校務報告????!!! 有,就一睇就知一級是多少人 !!!

引用:校網有無校務報告????!!!+有,就一睇就知一

原帖由 subb 於 15-08-31 發表
校網有無校務報告????!!! 有,就一睇就知一級是多少人 !!!
以我所知,升中數據所顯示的人數總和就是畢業總人數,應屆是136

‹ 上一主題|下一主題