用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? ...
樓主: Elaine2
go

请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? [複製鏈接]

Wonderful - Baby , 我係回應緊你個post , 唔係答樓主問題。換句話說, 樓主無居留證明, 應該無法入學。

回覆 bingstarcorp 的帖子

再簡單易明D講,你冇北京戶籍可唔可以隨便係北京居住及讀公位學校?

你係未有資格唔係我地講既,係法律講既!一國行先都係咁講,明唔明?

老實講肯收你的無學卷學校都唔會係咩好野. 都係果D香港人唔讀果D.睇錢份上收你.(除非你讀超貴果D貴族學校, 果D除左錢仲要有人仕,有身份地位).

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...
有教育中心開辦學前英普班。樓主身份應該可以讀。價錢視乎一週上幾多日而定。
如果真的想孩子上學,可以考慮。

引用:Quote:原帖由+bingstarcorp+於+15-09-01+發

原帖由 Monstereasy 於 15-09-02 發表
沒有戶籍可以在內地讀書嗎?只要大呼"大家都是中國人"就大要跟制度嗎?

...
你一句已經Ko 咗樓主了

bingstarcorp 發表於 15-9-1 15:48
香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和大陆完全一样,用了几十年都还接受不了这个事实的人不如你们滚出 ...
"中國人在中國的地方讀書有咩問題呀?"
似乎唔知國情個個係你.
就算在一國之内, 廣州人一樣不可以去北京讀公立學校.
就算在一市之内, 你住市東, 一樣不可以去市西讀公立小學.
何況跨境來香港書!

回覆:请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿?

就算俾你黎到,文化差異咁大,你同小朋友應該都適應唔到la

‹ 上一主題|下一主題