用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? ...
樓主: Elaine2
go

请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? [複製鏈接]

我之前聽講過非香港人想申請學生簽証來香港讀書只可以大學或以上先有得申請.. 即係冇得申請學生簽証來讀幼稚園

bingstarcorp 發表於 15-8-31 16:09
其实不是一定不可以的,就算是去日本或者美國旅遊的BB當地都有短期暫托服務,只是一定不可以享受當地的政府 ...

想請問一下"去日本或者美國旅遊的BB當地都有短期暫托服務" 係用咩visa? 係提供比咩年紀既小朋友用呢D服務架?

回覆:Elaine2 的帖子

沒有有效的居留證件,無論學券或私立幼稚園都不能接收,不是錢的問題

引用:可以的,+自己開一間做校長吧。 +

原帖由 千語mami 於 15-08-31 發表
可以的, 自己開一間做校長吧。
開都唔得,教局不批

回覆:kazakaza 的帖子

如果日本、美國及其他地方有暫托服務話,駛乜嚟香港呢?其他地方唔會好啲嗎?

回覆:请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿?

香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和大陆完全一样,用了几十年都还接受不了这个事实的人不如你们滚出香港移民去英国吧,其实九七之前已经有好大一批不相信共产党的人一早提前移民走了嗎?(后來很多又回來了)而九七之後留返Hk的又分為兩种人,一种是相信中國赞成回歸的而還有一種則是不相信中國不相信共產党而又沒有本事全家移民出去的(也就是在這里大聲喊大陸人唔好嚟HK的人),HK現在已經是中國的地方,中國人在中國的地方讀書有咩問題呀?你們唔覺得你們在中國人的地方话唔想同中國人一起讀書是一個很白痴的行為嗎?

bingstarcorp 發表於 15-9-1 15:48
香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和大陆完全一样,用了几十年都还接受不了这个事实的人不如你们滚出 ...
呢個世界唔係非黑即白嘅, 中間仲可以有好多唔同嘅顏色! 好明顯你唔知咩係基本法, 咩係一國兩制......!

引用:Quote:bingstarcorp+發表於+15-9-1+15:48+

原帖由 ok3 於 15-09-01 發表
呢個世界唔係非黑即白嘅, 中間仲可以有好多唔同嘅顏色! 好明顯你唔知咩係基本法, 咩係一國兩制......!
...
你都知是一國兩制啦,說明兩制必須在一國的前提下,再說人哋都比你哋一國兩制啦就好好的享受你們的一國兩制吧,搞咁多嘢唔係自己攞嚟搞,不然一國兩制只是給你們的一個過渡期,遲早玩完。

bingstarcorp 發表於 15-9-1 17:03
你都知是一國兩制啦,說明兩制必須在一國的前提下,再說人哋都比你哋一國兩制啦就好好的享受你們的一國兩制 ...
呢點我同意

引用:香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和

原帖由 bingstarcorp 於 15-09-01 發表
香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和大陆完全一样,用了几十年都还接受不了这个事实的人不如你们滚出 ...
唔洗講咁多嘅,無人話唔想同中國人讀書,只係香港人父母有交稅,政府資助學校俾返本土人讀係理所當然!你走嚟問咩想讀公立學校,咪即係想本土人開你火!你嚟讀私校,yew Chung果啲,無人會話你架喎!

回覆:bingstarcorp 的帖子

雖然係一國兩制,但政府已一早限制雙非及單非如果香港唔咪 7百萬咁人駛乜要限制呢?又駛乜要輸入人才呢?大不了佢地可以簽張証落嚟揾份好工,駛乜起大陸做得咁辛苦呢?

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...

......

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...
乜冇居留權都可以讀書?真係前所未聞

回覆:请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿?

當然唔可以!點解唔留0係大陸讀?就算你用正價來讀,都係用左我地真正香港人既學位!同埋我地同你地真係溝通唔到,文化差異太大,要你地來就我地就唔好啦!唔好來了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

有知道其他媽咪系羅老公的工作證明去做登記 距地讀私立的 系荃灣

Wonderful-Baby 發表於 15-9-2 10:28
有知道其他媽咪系羅老公的工作證明去做登記 距地讀私立的 系荃灣
合法的工作簽證梗係可以啦! 不過只限於私校。

Wonderful-Baby  距意思系距小朋友申請梗單程,人地爸爸系港人吧應該,如何合法工作簽證。   發表於 15-9-2 11:15

引用:有知道其他媽咪系羅老公的工作證明去做登記

原帖由 Wonderful-Baby 於 15-09-02 發表
老公有工作證明即係有居留權啦當然唔同,依家樓主講緊係探親簽証,住最多三個月嗰隻當然唔得啦,除非老公係香港人啦

Wonderful-Baby  我唔系爭吵,樓主都話有探親簽證,探親簽證一般爸爸或媽媽系港人才有的簽證,除非樓主唔系,就另說。我覺得   發表於 15-9-2 14:45

WONDERFUL BABY你ARM喎, 就算爸爸係香港人, 個細路起大陸出世都要等單程出黎先可以落黎讀書架嘛

引用:香港现在己经是半个大陆了以后很快将变成和

原帖由 bingstarcorp 於 15-09-01 發表
沒有戶籍可以在內地讀書嗎?只要大呼"大家都是中國人"就大要跟制度嗎?

回覆 ok3 的帖子

‹ 上一主題|下一主題