用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? ...
樓主: Elaine2
go

请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? [複製鏈接]

引用:我都不是美國出世。但想去美國讀。請問可唔

原帖由 Vickyblah 於 15-08-29 發表
我都不是美國出世。但想去美國讀。請問可唔可以?
我都希望可以去日本/澳洲/英國呀...

引用:Quote:原帖由+Elaine2+於+15-08-29+發表我

原帖由 Aphrodite 於 15-08-29 發表
旅遊證件應該唔可以讀書。短期可以問下幼稚園。點解一定要讀“公立”?

...
好明顯想平d 啦 因為就算唔扣學卷..都平正常私校一大截

回覆:请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿?

就算私校,或無學券的學校,都要證明小朋友在香港有居留權。好明顯,旅遊簽註並不符合有關規定。那些在港工作外籍人士的子女,並不是用旅遊簽證留港的。

回覆:Elaine2 的帖子

當然唔可以喇,如果個個都好似你咁做,香港要開好多、好多幼稚園先得囉!

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Elaine2+於+15-08-29+發表未

原帖由 天山雪蓮 於 15-08-29 發表
不可以
對,不可以x2

可以的, 自己開一間做校長吧。

貢獻勳章

引用:我知道學卷只限于香港居民,不知道是否正价

資助幼稚園今年開始要憑學劵做註冊,而申請都只能係合資格學童。

以樓主呢個case可以考慮冇學劵或者國際學校,其實唔會平得過其他地區既國際學校,你係愛錫小朋友,就會揀間適合佢,方便佢既學校。

又有強國人問呢D問題,無錢又要落黎讀。

回覆:annie_8_8 的帖子

我覺得國際學校都未必得,你諗下,其實好多大陸人都好有錢,個個落嚟,咪迫爆香港國際學校,但又冇聽過咁情況

引用:我覺得國際學校都未必得,你諗下,其實好多

原帖由 south_north 於 15-08-31 發表
我覺得國際學校都未必得,你諗下,其實好多大陸人都好有錢,個個落嚟,咪迫爆香港國際學校,但又冇聽過咁情 ...
Agree, 每間國際學校都會優先俾外藉人士(或揸外國passport), 只有少量位俾本地人;本地人想入都爭崩頭,何況以「訪客」身份?

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...

其实不是一定不可以的,就算是去日本或者美國旅遊的BB當地都有短期暫托服務,只是一定不可以享受當地的政府支助,也就是香港人的學券,如果真的一定要留港讀可以睇睇平點的私校(也有幾千蚊的)
其實大家唔好咁武斷的叫人哋冇來香港讀書,我都知好多大陸出生的BB其實他們的爸爸或者是媽媽是香港人,所以在沒有拿到HK身份证之前他們是要拿探親的證件過來探自己的爸爸或者是媽媽的,由於探親證件可以逗留時間較長加埋考虑以后BB拿到身份证之后都会留在香港所以很多爸妈就会想BB是否可以在HK读幼稚园。
嗨都是为人父母的,可怜天下父母心呀!

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...

就係因為身為父母,先咁反感,父母其中一方非香港人是一早已知的事實,點解唔係一早就此作打算,既然無身份,何必一定要留港讀書,如要在港讀書生活,請用正常途徑申請

回覆:Elaine2 的帖子

不合法,過期居留只會成為第二個懷仔

橫店都係洗錢。。去外國講英文啦!!!香港已是半個大陸了!!

你哋儍豬黎嘅,一句唔可以咪得囉,駛乜講咁多資料比佢返去傳街坊啫?佢哋最叻走法律'啦',走唔到就發爛。

回覆:bingstarcorp 的帖子

終於見到個有理性既人啦

走啦..
‹ 上一主題|下一主題