用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? ...
go

请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿? [複製鏈接]

未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿?
   0    0    0    0

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

原帖由 Elaine2 於 15-08-29 發表
未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...
旅遊證件梗係唔得啦!

回覆:请问唔系香港出世可唔可以系香港读书阿?

探親旅遊簽證根本不可能在香港讀書,用下腦都知啦,香港學位只提供俾香港人,這是常識吧?你小朋友夠兩歲又如何?等他有香港人資格才來讀書吧!

冇香港身份梗係唔可以係度讀書啦!如果唔係米個個都可以落黎讀?

我都不是美國出世。但想去美國讀。請問可唔可以?

引用:我都不是美國出世。但想去美國讀。請問可唔

原帖由 Vickyblah 於 15-08-29 發表
我都不是美國出世。但想去美國讀。請問可唔可以?
你得㗎,有學校收,有student visa就得啦!好明顯同樓主個case 唔同啦!

番大陸啦, 唔好落黎

讀無學券學校

我知道學卷只限于香港居民,不知道是否正价可以读公立?

引用:我知道學卷只限于香港居民,不知道是否正价

旅遊證件應該唔可以讀書。短期可以問下幼稚園。點解一定要讀“公立”?

私立消费比较贵,担心难以负担

私立應該可以;當然人地收唔收你係另一回事。

學卷幼稚園,會要求香港出世紙;如非在香港出生,要有「有效的居港証明文件」!

其實,上任何一間學卷幼稚園網頁,就可以睇到。

探親旅遊---- 你覺得係咪有效居港証明文件?!

香港應該係冇公立幼稚園,幼稚園你夠膽既話,唔讀都得,所以應該係睇幼稚園既政策,當然學券一定冇份...

引用:未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年

未攞到香港居民证,攞紧探亲旅游证。bb今年两岁半要报名拉,有冇人了解阿? ...
不可以

比你讀到香港幼稚園,咁小學你點打算?

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-08-29+發表

原帖由 99dogdog 於 15-08-29 發表
你得㗎,有學校收,有student visa就得啦!好明顯同樓主個case 唔同啦!

...
我真心想知架。你知佢地覺得乜都覺得係好自然咁就有架啦嘛。咩資都是他們的。。

引用:我知道學卷只限于香港居民,不知道是否正价

你錯了,就算是私立幼稚園亦需要有效的居港證明。旅遊簽證係冇學校會收的。另外,既然你負擔唔到香港學費就唔應該來香港讀書。香港的政府資助幼稚園係資助香港小朋友。你靠什麼來搶走我們的資源?

引用:Quote:原帖由+Elaine2+於+15-08-29+發表我

原帖由 ozduckie 於 15-08-29 發表
你錯了,就算是私立幼稚園亦需要有效的居港證明。旅遊簽證係冇學校會收的。另外,既然你負擔唔到香港學費就 ...

引用:Quote:原帖由+Elaine2+於+15-08-29+發表我

原帖由 ozduckie 於 15-08-29 發表
你錯了,就算是私立幼稚園亦需要有效的居港證明。旅遊簽證係冇學校會收的。另外,既然你負擔唔到香港學費就 ...
咪係囉,就算在國內,冇戶口都冇福利啦,拎旅遊證件就想貪人嘢?

‹ 上一主題|下一主題