用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄啦!
樓主: mayyylai
go

放棄啦! [複製鏈接]

回覆:mayyylai 的帖子

有志者事竟成

mayyylai 發表於 15-8-28 16:12

回覆 karen55407 的帖子

盡可能唔會下學期插班,除非間學校真係好唔掂,我打算插二年級,其實小朋友自己都 ...

順帶一提,如天神是妳目標之一的話,囡囡呢一年應該要操好小二程度
的英文及小二上學期的數學。

Yanamami  插小二唔係应該操定P3野咩?  發表於 15-8-28 17:34
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

mayyylai 發表於 15-8-28 16:12

盡可能唔會下學期插班,除非間學校真係好唔掂,我打算插二年級,其實小朋友自己都知條路係咁行,所以佢都好樂意勤力讀書,所以我真的希望幸運之神明年會眷顧。

個人認為插班講求實力,幸運之神的能力相對有限。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:放棄啦!

我知道有d家長同仔女溝通得好清楚 - 努力讀好一年級去插小二。好處係仔女會知道點解要做咁多練習、甚至係操到小二程度;壞處呢?

引用:我知道有d家長同仔女溝通得好清楚+-+努力讀

原帖由 momama 於 15-08-28 發表
我知道有d家長同仔女溝通得好清楚 - 努力讀好一年級去插小二。好處係仔女會知道點解要做咁多練習、甚至係操 ...

壞處就係: 當小朋友努力的目標是下年插班脱離現校,但萬一插班失敗,小朋友未必識得面對留在佢認知中屬次一等的學校的事實。處理得不好,除打擊自信心,仲有可能暗地排斥學校,失去努力的目標。

插班入高質素學校不是想像中咁易,當然也不算超級難。個人認為,尤其小一,考慮唔好對小孩明言插班係終極大目標。最低限度,唔好對現校踩得太盡。勤力向學是為自己進步 - 係一個更正確及易下台的說法。

我自已就係,考插班試之前三幾日先同阿女講,阿女話:媽咪,乜你覺得我間學校唔好咩?我都係輕描淡寫咁話:呢間都好㗎,試吓啱唔啱你囉。結果喺毫無壓力下得咗。   

我唔知自己做得啱唔啱,但真係要小心處理。

回覆:momama 的帖子

每對家長與小朋友溝通都會有各自各的特色和方法,無話點樣處理為最啱,我相信大家都會顧慮小朋友嘅睇法。

引用:我知道有d家長同仔女溝通得好清楚+-+努力讀

原帖由 momama 於 15-08-28 發表
我知道有d家長同仔女溝通得好清楚 - 努力讀好一年級去插小二。好處係仔女會知道點解要做咁多練習、甚至係操 ...
並唔係個個打算插班都會要小朋友做多啲練習,或者操高一級嘅程度。

仲諗咁多做乜吖...下星期開學啦,順其自然,無論係唔係為咗轉校都要努力向學㗎啦。可能讀咗落去唔捨得走呢。努力呀!

回覆:mayyylai 的帖子

引用:Quote:mayyylai+發表於+15-8-28+16:12+回覆

原帖由 奥脫福 於 15-08-28 發表
順帶一提,如天神是妳目標之一的話,囡囡呢一年應該要操好小二程度
的英文及小二上學期的數學。
應該要識哂: math 就二上A, eng 就三上A, 中文都自隊下二上啲修辭手法

回覆 sissysze 的帖子

暈暈地

引用:Quote:sissysze+發表於+15-8-29+12:00+應該

原帖由 jlbb1 於 15-08-29 發表
差不多但未至於。

数識至2A, 約小二的十月課程已經夠有餘。

中文也是約小二的頭兩個月程度。

英文小二程度已經ok。

如果小一課程master得好好,其實教多啲啲已經handle到。

引用:Quote:原帖由+jlbb1+於+15-08-29+發表差不

原帖由 siden 於 15-08-29 發表
差不多但未至於。

数識至2A, 約小二的十月課程已經夠有餘。
天神eng教快一年架喎....

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-08-29+發表差不

原帖由 sissysze 於 15-08-29 發表
天神eng教快一年架喎....
我知。

但份卷唔係考緊小三嘢嘛。

個人經驗,插班如果特定某一間小學,壓力就非常大,原因我相信有D小學比你考插班試時都未知有無位,有D學校無位唔考插班試,有D考咗先到時有位才收生,當年小明友考插班試,我要佢知到勝負乃兵家常事。就升中泒位那天,我都叫佢安排好叩門資料。裝備好自己。唔駚放棄。加油。
‹ 上一主題|下一主題