用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 16-17 英華1st interview
樓主: withfaith
go

16-17 英華1st interview   [複製鏈接]

回覆:moloko1102 的帖子

10月尾細b

有幸入咗2nd in

回覆:16-17 英華1st interview

個人覺得每個classroom的quota都好唔同,有些classroom入圍的人數明顯比其他多。每session有10組和每組有12人,即是每個classroom全日有120個考生。因為約有4800人申請,而只有800人入圍。比例上應該是6個人就有一個人入圍。

再仔細研究,發現每個classroom盡量砌夠每日的quota,當較前sessions少人入圍,後面的session便會較多,好像都幾靠運氣。 其於這個感覺,如小朋友不能入圍的家長,請不要失望或自責,只是運氣問題。

繼續努力和愉快成長吧!

我睇返啲編號,我仔果組冇人入到2nd in。

回覆:lovenicolebaby 的帖子

我個囝嗰組有6、7個人入2nd in, 不過我個囝無份

貢獻勳章

引用:個人覺得每個classroom的quota都好唔同,有

moloko1102 發表於 15-10-9 23:33
10月尾細b

有幸入咗2nd in
daddy or brother is old boy?

失敗. IN 完都知死梗.

frwong00 發表於 15-10-10 01:57
個人覺得每個classroom的quota都好唔同,有些classroom入圍的人數明顯比其他多。每session有10組和每組有12 ...
面試遊戲,運氣的確好重要

引用:我睇返啲編號,我仔果組冇人入到2nd+in。 +

原帖由 lovenicolebaby 於 15-10-10 發表
會不會有d老師手緊。

我覺得係老師手鬆手緊的問題!

引用:失敗。唔水煩: +

原帖由 bee_eed 於 15-10-09 發表
失敗。唔水煩:
Same here...

我們也有幸進入2nd interview, 仔仔很開心, 因為英華是他經過5間學校面試後其中最喜歡的。

1st interview其實覆蓋了學術, 日常生活等等題目, 短短一小時左右時間可以考核到小朋友的耐性、轉數和學術水平算是不錯, 總比我們去過一間學校只是入去畫了一幅圖畫砌了10分鐘LEGO就走來得"不需靠運氣"。

面試的時候林校長的演說真的不錯, 坊間有人說學校很commercial, 其實背著英華書院多年名校歷史去運作一間新小學, 壓力是很大的, 你沒有特別的意念和教學方法, 怎樣可以和幾十年歷史的名牌小學爭收一些醒目乖巧的小男孩? 我本身有一仔一女, 說真的, 男孩子的學習真的很有"特別需要", 所以能夠進入英華小學2nd in的小朋友們真的很幸運, 大家也要加油加油!

其實一直都知道英華係一間好學校 但就唔太認識 直覺聽到林校長演說 我真心佩服及欣賞林校長對教育熱誠...
所以當阿仔面試完話媽咪我有一題唔識答 個心都沈一沈 但都覺得總有所得著
能入到2nd in 我都很感恩 大人小朋友都要加油

引用:我覺得係老師手鬆手緊的問題! +

原帖由 jantan28 於 15-10-10 發表
我覺得係老師手鬆手緊的問題!
與其認為係手鬆手緊,何不承認嗰刻小朋友都會有水準落差?呢刻咁講,似乎對所有有2nd in的小朋友都唔公平。況且每個人都有唔同喜好,有老師愛揀自信爆棚,有d揀謙虛有禮,有d揀靈活有創意。。。何為手鬆呢?

小兒當年沒有答中所有問題,今日也是英華一份子。只要孩子能入到來,家長一定感到學校真的是為男孩而設的。

引用:Quote:原帖由+jantan28+於+15-10-10+發表我

原帖由 hha 於 15-10-10 發表
與其認為係手鬆手緊,何不承認嗰刻小朋友都會有水準落差?呢刻咁講,似乎對所有有2nd in的小朋友都唔公平。 ...
極度同意,考試雖不是絕對公平,但考試絕對是相對公平,簡言之,考試是公平的。

其實我真係唔知亞仔有無答岩哂 佢每次都唔係太share interview左咩 果日in完 佢最後果組出黎 個個小朋友好興奮咁拎住張卡 show比媽咪睇 我仔行最後 好淡定又無興奮 之後我話見到個個都渣住張飛機卡 你唔渣既 佢又好平淡咁話 放左落袋 唔好拎住啦 一陣跌左呀 我就同佢走 其實每次我都唔知佢interview既表現 不過佢應該係淡定型

引用:我睇返啲編號,我仔果組冇人入到2nd+in。 +

原帖由 lovenicolebaby 於 15-10-10 發表
你仔有冇提當日自己組有冇特別事發生? 之前幾年有家長提過,有些組有小朋友排隊唔守規矩,搞到同組其他人都爭,最後全組out晒。

我所知好多SC KV 小朋友入咗2nd

只要細心留意吓,你就會發現這群組裡面入到2nd的絕大部份都是KV和SC

MrBeast  KV係規舉的教學係英華杯茶,不就是adv嗎?  發表於 15-10-12 08:31
gwengwen  KV可能係學術和規舉的教學係英華杯茶, 但我諗冇advantage, 已知的很多都沒有2nd in offer, 同學係超大仔都   發表於 15-10-12 05:00
MrBeast  聽聞kv有adv, 聽聞咋  發表於 15-10-11 20:12
‹ 上一主題|下一主題