用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 就快開學了----呈2作戰
go

就快開學了----呈2作戰 [複製鏈接]

呈分試只係2個月後, 而家又要開始行『考試的路』了.阿女玩左2個月, 重未收拾心情, 暑期功課都只係岩岩做完

大家仔女點過呢個暑假?
   1    0    0    0

回覆 chesswin 的帖子

我個女一開始放暑假第一個星期已經完成所有暑期作業了, 跟住再開始我比佢的暑期功課, 其間我地都有暑期活動, 一次宿營, 一次露營, 一個短旅行(澳門), 行山/沙灘/踩單車/釣魚個個星期都會去玩, 因我個女極LIKE戶外活動, 很好動

P.S. 我個女升小四, 仲未到呈分階段

引用:呈分試只係2個月後,+而家又要開始行『考試

原帖由 chesswin 於 15-08-27 發表
呈分試只係2個月後, 而家又要開始行『考試的路』了.阿女玩左2個月, 重未收拾心情, 暑期功課都只係岩岩做完: ...
唔止2個月嘅,我地12月頭先考呈二,暑假都係玩多,唔想太大壓力,只係中/英有做下練習,開學就會收拾心情全力應戰,其實時間都好緊迫,10月就測驗,12月就考,唯有平常心盡力做啦!

大寶呈一考得不錯,增強了信心和動力。

這個暑假很積極,幾乎每天都在做習作。已經做完了8本以上了。

希望呈2能再接再勵吧!

醒目開學勳章 王國長老

chesswin 發表於 15-8-27 11:14
呈分試只係2個月後, 而家又要開始行『考試的路』了.阿女玩左2個月, 重未收拾心情, 暑期功課都只係岩岩做完: ...

當年我囡係去暑期補習班, 一星期返三日, 每日兩個鐘, 主要係做晒學校買個三本中英數暑期作業.

畀佢去係唔想暑假同佢玩困獸鬥咁篤佢做作業, 加上補習社係 1800 後係自由活動, 佢想留係補習社打乒乓波同玩其他野, 一問佢補唔補時即刻話去.

補充

今年升 S.1, 除左恆常英同數專補外無再補習, 只係返學校打排球, 仲有為幾場比場加操.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章

阿女今年升中一, 第一次呈分試考得很好好, 佢唔想暑假補習, 所以上年升P6的暑假時暫停左英文補習班, 維持一星期3日跟教練操跑 / 游水, 係出面上暑假籃球班, 同埋返學校跟校隊練操籃球及上升中面試班。

慚愧!慚愧!乜都無做过~佢学校無功課,只有一本閱讀册(仍在努力中),但暑假番左去学校補preS1,同埋interview班共三周,餘下時间日日操水準備学界~乜練習都無做过……

今年升小六的要考PRE-S1,所以老師都緊張, 派左3本作業+中文句子, 都唔少.
我阿女冇補習, 只係間中學下棋, 暑期過得太快活, 一話返學了就好似天快掉下來咁....唉, 細佬女...

我個陣都係hea爆...

回覆:就快開學了----呈2作戰

呢個假,我仔差唔多日日瞓到自然醒。因為只報了兩個屋企附近的興趣班,下午上堂。功課八月頭已經完成了,我唔想 chur 到佢盡,因為佢話呈一太大壓力 (成績跌咗d),所以大家都回下氣先。
我地去咗一次旅行,仲有去下博物館,荔園,圖書舘,書展,本地遊,打波,練琴...  仲有比佢瘋狂睇佢鍾意嘅書。

hea 多幾日,九月收拾心情,再黎過。
大家加油!

当年囡囡小五,六都係考完試, 心情隨即开始放假咁,
一派暑期作業, 多数向在暑假前做晒,
小五后的暑期报讀樂理班同ENG NEWS
小六后的暑假, 佢自己額外買補充做, 準備PS1分班試, 上預備班, 上附加数學堂(差不多一个月在中學渡過暑假)
中一后的暑假, 無报任何補習班(全休), 暑期功課8/10前完成大部功課並交回校, 同在家看電子小說/聽歌

呢個暑假,我仔日日瞓到自然醒。

功課八月中已經倣做完了,我唔敢 chur 佢,因為佢話呈一感到有壓力 ,所以暑假比佢輕鬆下。

我地去咗旅行,仲有打波,游水。

過多幾日開學啦,大家努力, 加油 !

我仔今年暑假最開心嘅學識游泳,佢由高班開始學,五年暑假先學識有啲艰苦,除咗游泳,仲打波樂器打機睇佢自己鐘意嘅書,學校俾咗唔少功課仲剩少少。

醒目開學勳章

回覆:978212 的帖子

細仔因為呈1考得好好,呢個我由佢暑假勁hea地過作為獎勵(事實係佢唔迫得),日日打機、睇電視、睇書,呢個暑假迷上咗金庸,已經消化咗一套「笑傲江湖」,而家追緊 「射雕英雄傳」,電視同書雙管齊下,由於太hea,暑期功課都未做完,而家係度做緊,希望開學呈2唔會跌太多。

引用:我仔今年暑假最開心嘅學識游泳,佢由高班開

原帖由 978212 於 15-08-28 發表
我仔今年暑假最開心嘅學識游泳,佢由高班開始學,五年暑假先學識有啲艰苦,除咗游泳,仲打波樂器打機睇佢自 ...
學無前後,達者為先

引用:Quote:原帖由+chesswin+於+15-08-27+發表呈

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-08-27 發表
唔止2個月嘅,我地12月頭先考呈二,暑假都係玩多,唔想太大壓力,只係中/英有做下練習,開學就會收拾心情全 ...
我囡學校11月中便第一學段考試(我囡今年呈二)。
暑假迫她上魔鬼補習班,目的不是她extra學多D乜,只是希望心散情度少D,開學後快D進一狀態

Yanamami  何謂魔鬼補習班呢?  發表於 15-8-31 18:12

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-08-27+發表

原帖由 sunshine0613 於 15-08-31 發表
我囡學校11月中便第一學段考試(我囡今年呈二)。
暑假迫她上魔鬼補習班,目的不是她extra學多D乜,只是希望 ...
魔鬼補習班
係咪狂操果種

引用:呈分試只係2個月後,+而家又要開始行『考試

原帖由 chesswin 於 15-08-27 發表
我囡hea足全個暑假,除左要準備10月考五級樂理,做下past paper之外,其餘時間係食,瞓,玩,睇課外書。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我仔升小六果年暑假, 我都KEEP住要佢補習同溫習, 但同時都繼續俾佢打籃球, 亦要外遊幾日, 逼得太緊, 大家都辛苦。

引用:Quote:原帖由+chesswin+於+15-08-27+發表呈

原帖由 gracelam 於 15-09-01 發表
我囡hea足全個暑假,除左要準備10月考五級樂理,做下past paper之外,其餘時間係食,瞓,玩,睇課外書。:ig ...
我仔原本都諗住10月考,不過老師建議改落明年2,3月先考,而家專心應付呈分試先

‹ 上一主題|下一主題