用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 孖B考小一
go

孖B考小一 [複製鏈接]

我對孖女今年K2,想為她們明年報考小一做定功課,希望有JM或過來人可幫忙解答,等我可以有D心理準備,十分感謝﹕

1.
如果Gp in,孖B會同組嗎?

2.
如果 in家長,會in 一次定兩次?

3.
如果一個有OFFER一個無OFFER點算?寫信最後會收番嗎? 因為孖B各有長短,間間直資/私小都幾千人考,自覺要同時有OFFERD

4.
有小朋友正在直資/私小的JM,你們的小朋友有孖B同學嗎?

5.
B叩門是否難上加難呢?(得咁少位,仲要俾兩個我)

謝謝大家

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆:孖B考小一

1. 一般學校會盡量將前後一齊入的申請分組,以我仔學校為例。親身交申請時,校務處會在幾款回條隨便抽一張,以免前後申請在一齊面試
2. 應該係見兩次掛
3. 的確有收一個唔收一個情況,叩門都要睇先後次序,唔係必收的
4. 讀直資,班中有孖b同學
5. 有朋友孖女齊齊插入區內龍頭津小小二,亦有孖女雙雙考入超名校(中一)。一切都要睇資質

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Thanks Charlotte mom!

無錯一切都係睇資質,仲有天時、地利、人和!

希望學校會體諒我哋呢d working 孖媽,起碼比我地同一日in,如果分幾日,都唔知點請咁多假!

回覆:cmybabies 的帖子

我上年幫孖仔報直資私校, 差唔多所有學校都會一樣時間但分組見, 或前後時間見。

我覺得大部分學校, 如果一個見得好一個差, 多數會2個一齊reject, 不過都有exceptional case, 孖仔考一間2線私小, 一個第一round收左, 另一個見多次先收。而我孖仔將讀果間二線直資係再叩門考多次時一齊收; 另今日收到另一叩門私校offer通知, 但只收一個。

回覆:twllc 的帖子

Thanks twllc, 收一個唔收一個真係好麻煩!

當日我呢個時間也有你這個疑慮的,聞說私校的真的有可能會收一個吾收一個,所以你報多幾間稳陣,今年我對孖仔並沒有考私校同直資,但他們各方面的質數差不多,in 了三間都多人競爭的津校,interview時間同日的,但學校會分開組別,最後兩間學校都一齊收了兩個仔,另一間入了second in 但無去。Goodluck 吖

回覆:celialauck 的帖子

Thanks Celialauck! 多謝你回覆!請問你孖仔是叩門官/津小?

快開學了,祝你的囝囝們學習愉快

我相信扣津小和官校會一齊收或一齊唔收, 我今年叩有2間津小都一齊收, 剩餘就一齊唔收...

‹ 上一主題|下一主題