用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖公會何澤芸小學(長亨邨)
樓主: conniewktang
go

聖公會何澤芸小學(長亨邨) [複製鏈接]

conniewktang 發表於 15-9-7 17:59
這週六還有2場簡介會。
你會出現嗎?
btw, 我幾like 亨澤, 但15分應該冇機, 唔知好唔好犧牲20分果間博佢, 我問過000都有得叩

diedsee 發表於 15-9-18 12:30
你會出現嗎?
btw, 我幾like 亨澤, 但15分應該冇機, 唔知好唔好犧牲20分果間博佢, 我問過000都有得叩 ...

Del.

diedsee 發表於 15-9-18 12:30
你會出現嗎?
btw, 我幾like 亨澤, 但15分應該冇機, 唔知好唔好犧牲20分果間博佢, 我問過000都有得叩 ...

Del.

conniewktang 發表於 15-9-18 12:51
在亨澤第三場briefing, 校長話如果111, 在叩門時會特別處理。
OH... 我聽第二場, 副校話交表就IN咁我就唯有15分同20分打下交先

diedsee 發表於 15-9-18 15:01
OH... 我聽第二場, 副校話交表就IN咁我就唯有15分同20分打下交先

Del.

回覆:聖公會何澤芸小學(長亨邨)

我今年9月要交表格,但我唔熟識青衣小學,得15分諗緊填主恩定享澤好
我想問係咪9月填一間心儀,唔得1月再填其他學校?要填幾多間架?應該點填好😩😩

引用:+本帖最後由+wan_sosin+於+15-9-5+23:24+編

原帖由 wan_sosin 於 15-09-05 發表
請問學校是否很注重TSA練習?會否因TSA谷很多練習?

RAINQQ 發表於 16-4-28 09:20
我今年9月要交表格,但我唔熟識青衣小學,得15分諗緊填主恩定享澤好
我想問係咪9月填一間心儀,唔得1月再填 ...

自行入表只可選一間,15分應該主恩完全無希望,亨澤要碰運氣,但都預入唔到好D.

小一派位程序,你可在小一選校置項的帖搵下相關資料,幼稚園在K3亦會有家長講座

day_bo 發表於 16-4-28 09:47
請問學校是否很注重TSA練習?會否因TSA谷很多練習?

TSA練習又唔可以話多,小二開始中,英,數各一本,中,數係當一般平時功課練習,英文只在假期做兩份,亨澤平均功課唔算太多,尤其抄寫量算少,所以嗰幾份練習並不算吃力

小三,小六全級放學後有增潤課,家長可以選擇是否参與,學校無話係為TSA而補課.但肯定都係想提高學生能力.

引用:Quote:day_bo+發表於+16-4-28+09:47+請問學

原帖由 wan_sosin 於 16-04-28 發表
TSA練習又唔可以話多,小二開始中,英,數各一本,中,數係當一般平時功課練習,英文只在假期做兩份,亨澤平均功 ...
多謝你詳細回覆。聽你噤講放心好多。

引用:Quote:day_bo+發表於+16-4-28+09:47+請問學

TSA練習又唔可以話多,小二開始中,英,數各一本,中,數係當一般平時功課練習,英文只在假期做兩份,亨澤平均功 ...
請問英文著重grammer嗎?知道近年教署模仿外國不鼓勵教grammar...但引致上到中學學生英文程度不夠,寫作很弱。

day_bo 發表於 16-4-28 11:22
多謝你詳細回覆。聽你噤講放心好多。

唔洗客氣!

學校比的功課算合理,我仔小二,數就好似較為多一點功課,不過學校的數學工作紙分三種程度,給數學水平唔同嘅學生做,同班都會做唔同程度功課.

功課壓力唔大的,但測考默都算多,學校方向係密密溫書.

day_bo 發表於 16-4-28 11:28
請問英文著重grammer嗎?知道近年教署模仿外國不鼓勵教grammar...但引致上到中學學生英文程度不夠,寫作很 ...

grammar有教的,正常咁教,考試亦會考,小二有本學校自行印制的grammar練習,內容都唔錯,入面有例子亦有練習,跟呢本嚟溫grammar都幾方便.

提多一點,英文方面,學校教得算淺,考試題目唔難,所以多學生高分.

引用:Quote:day_bo+發表於+16-4-28+11:28+請問英

學校各方面真的很不錯☺️

day_bo 發表於 16-4-28 11:45
學校各方面真的很不錯☺️

不過亦要講句中肯說話,英文方面亦有家長有意見,有人認為過淺,有人認為教得太散,因為樣樣都教少少,有家長認為可以主力教好grammar再教reading,等等.

當然每位家長要求不同,小朋友學習方法亦有異,我自己嚟計,若覺得學校有未配合到小朋友嘅地方,自己係屋企再執返好.

引用:Quote:day_bo+發表於+16-4-28+11:45+學校各

不過亦要講句中肯說話,英文方面亦有家長有意見,有人認為過淺,有人認為教得太散,因為樣樣都教少少,有家長認 ...
多謝你中肯地回覆。其實好怕小一就要外補,但睇來無可避免了。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-04-28+發表

原帖由 day_bo 於 16-04-28 發表
多謝你中肯地回覆。其實好怕小一就要外補,但睇來無可避免了。
看你補習的目的是什麼?覺得學校不足,想再係出面學多D?這個是個人選擇!
是為分數成績理想D? 在於初小,為分數就沒必要,除非能力還未到嘅學生,為求跟上進度!
我個人覺得,趁住初小還有時間,繼續培養好閱讀習慣!長遠有很多好處!當小朋友睇書睇得多,到學校正規教時,就容易掌握容易明。
成績好的學生,都是偏向有閱讀習慣的學生。

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-04-28+發表多謝

看你補習的目的是什麼?覺得學校不足,想再係出面學多D?這個是個人選擇!
是為分數成績理想D? 在於初小,為 ...
其實我就是希望靠學校,不用花額外時間外補,可多些時間閲讀,因我囝很喜歡看書。但如亨澤英文教得淺,我有點擔心...
如入到精英班,會否教深D。

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-04-28+發表

原帖由 day_bo 於 16-04-28 發表
其實我就是希望靠學校,不用花額外時間外補,可多些時間閲讀,因我囝很喜歡看書。但如亨澤英文教得淺,我有 ...
其實睇書已經足夠可以提升水平。
初小精英班只係比多少少嘢學生做下,應該高小精英班先會教深少少。

引用:Quote:原帖由+day_bo+於+16-04-28+發表其實

其實睇書已經足夠可以提升水平。
初小精英班只係比多少少嘢學生做下,應該高小精英班先會教深少少。

...
小三分精英班?入左之後係咪小三至小六也同一班精英班?

‹ 上一主題|下一主題