用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 想問現在用家意
樓主: Happymama330
go

想問現在用家意 [複製鏈接]

引用:咁你又知冇窗?+冇窗有冇冷氣? +

原帖由 muiwongmui 於 15-09-12 發表
咁你又知冇窗? 冇窗有冇冷氣?
其實有無冷氣或window   都唔係重點   設施環境好易改善

雜費   教學質數   校車服務先重要。

不如你都講下啦

樓上某d jm 都唔算踩sn 佢地只係覺得個價同大校sc kv 差不多 但值就唔及呢類學校。

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-09+發表

原帖由 everytouch 於 15-09-12 發表
牟利團體,報名 可見一番
覺得自己真係有d傻左

引用:咁你又知冇窗?+冇窗有冇冷氣? +

咁你又知冇窗? 冇窗有冇冷氣?
有些是無窗,但有冷氣,班房甚為擠迫,上課時,二張bench 有唔夠坐,要加兩張stool 在旁

引用:Quote:原帖由+muiwongmui+於+15-09-12+發表

有些是無窗,但有冷氣,班房甚為擠迫,上課時,二張bench 有唔夠坐,要加兩張stool 在旁

...
你咁講   仲衰過英藝

英藝學費貴   書簿費貴    但基本上無雜費

有8-10個net  非南亞

引用:Quote:原帖由+muiwongmui+於+15-09-12+發表

原帖由 babyjk2013 於 15-09-12 發表
其實有無冷氣或window   都唔係重點   設施環境好易改善

雜費   教學質數   校車服務先重要。
環境冇得再改善,因為真係收生迫爆收生,教學質素能不講環境嗎?講到尾又是舔盡。

回覆:babyjk2013 的帖子

不評論其他人、金巴倫學費雜費我覺得可接受

引用:不評論其他人、金巴倫學費雜費我覺得可接受

不評論其他人、金巴倫學費雜費我覺得可接受
現在不是接受與否的問題, 係希望下一屆式正考慮的家長清楚明白,自己在二等學校交一流的學費, 三等的教學環境。九流的校巴服務。

回覆:everytouch 的帖子

你有權有這看法、但我覺得金巴倫幾好、這只是我的看法

muiwongmui 發表於 15-9-12 15:34
欲詳聞你的理據。

引用:你有權有這看法、但我覺得金巴倫幾好、這只

點解好?

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-12+發表

環境冇得再改善,因為真係收生迫爆收生,教學質素能不講環境嗎?講到尾又是舔盡。

...
我意思係班房無window 我ok

但你講到咁迫    應該過唔到教育局架。 好黑暗

我覺得深淺適中、但每個人凖則同要求不同、我的小朋友亦很喜歡番學。

引用:Quote:原帖由+Vickyblah+於+15-09-10+發表

真相 永遠唔係個個人都想知. 我犧牲時間在這裡答問題, 紙係想將入學的家長想清楚自己小孩的定位。 如你能 ...
無錯。多謝解答。

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-12+發表

原帖由 Vickyblah 於 15-09-13 發表
無錯。多謝解答。
係   就係想知黑個面   睇下自己接受與否。
好個面知太多。

每間幼稚園都有利有弊。

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-09-12+發表

...
我反而好想知,既然你講到咁差,轉走左未?

呢位成日踩自己幼稚園既用家出哂名😂😂由報名踩到而家但又唔轉走,完全唔make sense !

引用:Quote:原帖由+everytouch+於+15-09-12+發表

原帖由 babyjk2013 於 15-09-12 發表
我意思係班房無window 我ok

但你講到咁迫    應該過唔到教育局架。 好黑暗
不用過,不是學卷,教育處又不突擊,怎知?等於百佳都 無人知佢亂放貨,巡就會收好(走鬼)

引用:呢位成日踩自己幼稚園既用家出哂名😂

原帖由 JCMW 於 15-09-15 發表
呢位成日踩自己幼稚園既用家出哂名😂😂由報名踩到而家但又唔轉走,完全唔make sense !

...
私人問題不公開回答, 大家可以 睇番我贊過學校 的論點。 都係個句 公開討論 正反雙方各有論點, 不妨提出你的觀點與角度大家一齊商討。 有識之士也, 不樂亦乎

其實我覺得~咁多不滿...真係趁早轉校~~留o係度一d意思到冇~~

我當初係欣賞哩間學校ge辦學宗旨~先幫阿女報名讀SN~
開左學一個月..起碼我個女鍾意返學~讀得開心~~又學到野~有人成日講咩老師印度口音...我又唔見我個女學得到印度口音wor~~暫時唔見有咩問題~

d人話校巴加左20%?我唔覺得貴...我住葵青區...我朋友個仔荃灣返學,校巴費都要$10xx....反之九龍塘只收我$1350...我又覺得幾抵~~而且司機叔叔有禮貌..又準時...我冇乜不滿

又有人話校費貴~加左15%?..其實好簡單一樣野....好似名牌一樣...你鍾意果個牌子..你哩得佢加幾多?都會買.....如果你覺得太貴..唔值..你咪買過第二個牌子law~~從來冇人迫你一定要買一個牌子..
當然小朋友讀書...一讀讀3年~~唔係話轉就轉....都要睇返家長小朋友能力先得..所以一開始揀學校就要揀清楚~睇下自己係為乜野去幫小朋友去揀哩間學校....自己權衡清楚~~邊樣緊要d~~

你話學校100%好咩?一定唔會~~起碼我認為diy燈籠時間太少...星期5通知..下一個星期四就要交~~你估好d家長好多時間咩~~不過哩個都係選擇性參加的~

話雜費太貴~~我覺得冇咩問題~~負擔得起~~最緊要係個女讀得開心就ok~

最後..我想講一句..."坐這山...望那山..一事無成"...
有咩不滿..其實可以向學校反映...又或者企出黎去參加家教會~
如果你講野有point..一定有人支持你~
成日踩自己學校...又唔轉校..一味做鍵盤戰士~~根本損人不利己~~

我0地有家長谷,谷內家長都好好... 大家都會分享自己小朋友返0左短短一個月進步0左不少... 好似油顏色咁,短短一個月已經唔再出界! 家長們都講小朋友好鍾意老師!

好似我女咁,雖然要一早起身,但我女一聽到"返學"即刻彈起身! 好期待搭校巴! 我條線的校巴多數早好少遲,即使遲都因為九龍塘太塞了! (點解咁肯定係九龍塘問題?! 因為有家長親自接送,好清楚明白校車的運作,會直擊報導,有相有片提供,幫手監測住學校情況。)
至於課室,開學日有入過班房,雖然唔算大,不過絕對唔迫,有好多位置比小朋友走動。SN係小班教學,當然唔及大校 30-40人一班的課室咁大,我諗比例上比大校好。

如果只靠學校個3個小時黎訓練小朋友英文,咁你又揀錯了! 小朋友在學校多定在屋企多?

我女好喜歡睇EVI,佢學到0野的,仲成日講唔好浪費紙巾,要帶手巾... 我女已經認得中文字... 好鍾意做家課... 亦多0左講英文... 而數學係用英文數的,而且係用蒙特梭利方法,係出名教數最好的!
開學時,發覺點解會有家課?! 我只想阿女開心玩,但做做下就明白,其實阿女在學校已經識,只係學校希望籍著做家課的時間,可以讓家長跟小朋友多D親子時間,而且可以知道小朋友在學校學了什麼,可以做到咩... 所以當我一講做功課,我女立即自動打開書包! 呢個就係學校較重視小朋友喜歡學習.依家我0地家長一齊討論整燈籠,個個POST 作品出黎,傾到好開心!! 有時覺得唔係淨係小朋友返學,我0地家長都有聯繫,大家都咁正能量!

至於價錢問題,只要適合你的小朋友就係值得!! 無任何隱藏收費,在我交支票時,有列晒出黎,你唔想要都可以同學校講,可以因你需要加減! 我唔覺得貴,合理! (當然呢D要睇返各人的能力0既...) 由申請到依家開學一個月都只係開0左8張支票0者,加埋校外活動,校車。

見到有人咁狂插,明白點解 in 個陣要 in 家長,要家長明白學校的教育理念,真係好重要!!! 依家好同意學校的做法...

‹ 上一主題|下一主題