用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 又一村學校如何
go

又一村學校如何 [複製鏈接]

4    0    0    1

問左小學一覽個邊, 無家長答我升小如何, 學校又好似無公佈, 有點奇怪, 不知是否大多數是大抽獎, 無咩人考直私

引用:問左小學一覽個邊,+無家長答我升小如何,+學

原帖由 gigiwin888 於 15-08-25 發表
問左小學一覽個邊, 無家長答我升小如何, 學校又好似無公佈, 有點奇怪, 不知是否大多數是大抽獎, 無咩人考直 ...
以我印象,多數人大抽獎。

回覆:又一村學校如何

整個學校有一千一百個小朋友咁多,考邊度都有,我記得前幾年係有升學信息睇架。絕對優勢係校舍好大,應有盡有,連攀岩都有兩塊地...不過我覺得如果target直私就一定要出去補。btw有位叫邵海祥的學者曾經寫過本書係講佢個女讀又一村感受,佢個女依家讀蔡繼有,可以參考。

回覆:coffeespeaker 的帖子

我只知每日有NET, 學卷校來講都幾難得!

引用:問左小學一覽個邊,+無家長答我升小如何,+學

原帖由 gigiwin888 於 15-08-25 發表
問左小學一覽個邊, 無家長答我升小如何, 學校又好似無公佈, 有點奇怪, 不知是否大多數是大抽獎, 無咩人考直 ...
囝囝讀緊, 今年有小朋友大抽獎入聖紀文,再叩門入荔天, 過往有師姐入瑪小,聖芳濟愛德……

老實講,揀得又一村d家長,都唔会太怪獸嘅 ……

引用:Quote:原帖由+gigiwin888+於+15-08-25+發表

原帖由 [email protected] 於 15-08-26 發表
囝囝讀緊, 今年有小朋友大抽獎入聖紀文,再叩門入荔天, 過往有師姐入瑪小,聖芳濟愛德……

老實講,揀得 ...
有學生是讀兩間幼稚園,又一村是副校,當時這只是少數。

的確,以學券學校來說,我認為已很好,但如果諗住考私校或直資,當然要自行加強英文。

coffeespeaker 發表於 15-8-25 18:59
整個學校有一千一百個小朋友咁多,考邊度都有,我記得前幾年係有升學信息睇架。絕對優勢係校舍好大,應有盡 ...
11xx  個學生,都好多班喎

引用:Quote:coffeespeaker+發表於+15-8-25+18:59

原帖由 venisian 於 15-08-27 發表
11xx  個學生,都好多班喎
30幾班

引用:我見佢有學券,其實呢間學校好唔好?升小如

原帖由 lamkwan 於 15-08-24 發表
我見佢有學券,其實呢間學校好唔好?升小如何
個仔入左去K1

老實,入讀主要係因為校舍大
Interview 時感覺ok

我放棄左九龍塘迦南,鑽石山靈糧

自己喜歡happy scl
扣埋學卷,幾百元有net 算抵
So far 好滿意家長會,適應日安排

不過如果target 直資,我估又一村程度太淺,不太谷,所以不適合

K1上學期,手工多,訓練小肌肉
希望幫到你

我好滿意呀...暫時返左2 日適應班, 家長會, 老師比較熱情, 感覺校長都好好, 全校四個外藉老師, 每日 有20-30 mins 英文時間, 同埋校舍真係無得輸 呢個學費真係無野可以彈, 本身唔係第一志願, 但每日見到老師係門口列隊到課室沿途同小朋友打招呼..感覺好熱情, 每個小朋友都會比人留意到..我覺得好重要

一班大約三十人, 有3 個班主任, 我覺得個比例都唔錯„
每個月有生日會„表演活動/ 比賽, 我覺得都ok 呀^^

引用:我見佢有學券,其實呢間學校好唔好?升小如

原帖由 lamkwan 於 15-08-24 發表
我見佢有學券,其實呢間學校好唔好?升小如何
升小就要睇你咩要求...如果直私既話就要自己落d 功夫, 學校無數據其實都唔係錯, 一來學生多, 來自五湖四海, 加上大抽獎/自行階段收生都唔可以作準(例如有哥家姐讀緊必入情況), 有d 學校話乜乜學校收左幾多個..大抽獎既話其實唔可以話關讀邊間幼稚園事, 有d 幼稚園其實講明唔會公佈升小結果...大家諗下...甘讀九龍塘幼稚園..大多數住九龍甚至係名校區, 抽都易抽 d啦, 甘唔通又關讀名幼稚園事咩..去多幾間幼稚園簡介會你會睇得更多...

回覆 lamkwan 的帖子

我仔今年升K2,K1呢一年的感受都係老師細心耐心,有其他老師上緊堂既時候,我果組既老師會坐系科室一邊睇,我仔/每個小朋友上堂既情況,隔一段時間會打電話同我傾,次次都傾得好詳細好耐,包括教我點樣處理小朋友情緒上性格上的變化。今年呢位老師升咗主任,好開心。另外有一次去學校,臨近運動會,高班小朋友操緊點樣接力跑,見到校長同小朋友一起跑教佢D點樣接力唔會跌棒,覺得校長好好,。

我仔明天又一村開學了!好感恩,我仔係2012年12月細仔都好好彩學校後補收左!我唔敢比仔仔太大壓力要佢點?點?點?我只希望阿仔可以有3年開心愉快既校園生活!同阿仔返左兩日適應日,雖然明天開學,我都好緊張,但我相信自己無揀錯學校

wing421 發表於 15-8-31 16:13
我仔明天又一村開學了!好感恩,我仔係2012年12月細仔都好好彩學校後補收左!我唔敢比仔仔太大壓力要佢點?點? ...

‹ 上一主題|下一主題