用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣荊冕堂, 聖母, 全完堂, 浸信會, 迦南幼稚園, 邊間好 ...
樓主: CannieWP
go

荃灣荊冕堂, 聖母, 全完堂, 浸信會, 迦南幼稚園, 邊間好D? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+baby_112+於+15-08-26+發表聖

原帖由 CannieWP 於 15-08-26 發表
唔係啩,咁知唔知邊間冇咁多呀?thx
邊間多唔多,自己到幼稚園放學時觀察及"聆聽一下"就知

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-08-26+發表唔

原帖由 lightingchung 於 15-08-26 發表
邊間多唔多,自己到幼稚園放學時觀察及"聆聽一下"就知
等我用對耳仔聽真d先

引用:Quote:原帖由+DaDa0614+於+15-08-26+發表如

其實完全幼稚園同小學好唔好架?請指教
我都係新手,自己囡囡今年先K1, 努力爬文中,所以唔清楚「全完第一」幼稚園好唔好,但係聽聞小學同中學呢幾年校譽幾好...同埋可以直升嘛!
至於荃灣個間「全完」幼稚園...我個時有帶囡囡去in, 超...超...超多帶強國口音人士!報唔報...都係由你自己衡量!

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-08-26+發表其

原帖由 DaDa0614 於 15-08-27 發表
我都係新手,自己囡囡今年先K1, 努力爬文中,所以唔清楚「全完第一」幼稚園好唔好,但係聽聞小學同中學呢幾 ...
我都有聽過全完小學同中學都唔錯,所以以為同荃灣果間幼稚園係一條龍,但原來又唔係,做媽媽真係唔易

回覆:荃灣荊冕堂, 聖母, 全完堂, 浸信會, 迦南幼稚園, 邊間好D

全完堂可以慳返d 腳骨力..........
迦南既話唔諗位置..我會覺得海濱果間好d(不過位少d , 因為本身有N)..校舍闊落少少..周邊環境好d, 所以睇下會唔會報哂兩間

如果我排會荊免堂> 荃浸> 迦南
荃浸簡介會一定要聽...校長好正架

另外其實救世軍吳國偉(係祈德尊)都好好..你可以報埋

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-08-26+

等我用對耳仔聽真d先
唔洗佢地出聲..你望d 衣著到行為都已經出哂泥

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-08-26+發表等

原帖由 soso3509 於 15-08-30 發表
唔洗佢地出聲..你望d 衣著到行為都已經出哂泥
可怕

引用:全完堂可以慳返d+腳骨力.......... 迦南既

原帖由 soso3509 於 15-08-30 發表
全完堂可以慳返d 腳骨力..........
迦南既話唔諗位置..我會覺得海濱果間好d(不過位少d , 因為本身有 ...
唔該晒你呀!我第一位都係揀荊冕堂,雖然我唔知有咩咁好,但個個都話首選,所以一定係不能錯過,但之後其他選擇要點排就冇晒頭緒,你講完我又有返小小方向
希望荃浸同荊冕堂唔好同一日簡介就好

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-08-30+發表全

原帖由 CannieWP 於 15-08-31 發表
唔該晒你呀!我第一位都係揀荊冕堂,雖然我唔知有咩咁好,但個個都話首選,所以一定係不能錯過,但之後其他 ...
正常唔會的..不過比d 心理準備你...兩間都超少位...
萬一waiting的話..寫封求位信就好大機會..
good luck to you ^^

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-08-30+發表全

唔該晒你呀!我第一位都係揀荊冕堂,雖然我唔知有咩咁好,但個個都話首選,所以一定係不能錯過,但之後其他 ...
所以我建議你求世軍吳國偉而家好報埋..
有學卷又有蒙特梳利...都係好搶手...荃灣始終舊區..人口太多......或者學費唔係問題..可以考慮埋思博同慧中

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-08-31+發表唔

原帖由 soso3509 於 15-08-31 發表
正常唔會的..不過比d 心理準備你...兩間都超少位...
萬一waiting的話..寫封求位信就好大機會..
good luck  ...
荃浸同荊冕堂冇n班,都會少位? 你咁講有d緊張,請問咩叫求情信呀?點寫先好呢?麻煩你

引用:Quote:原帖由+CannieWP+於+15-08-31+發表唔

有學卷又有蒙特梳利...都係好搶手...荃灣始終舊區..人口太多...... ...
我諗住聽日開始DL form再交表,因為好間都要9月先有form, 我見救世軍之前好多人都話一出世就要報,而家咁遲仲有位咩?

有學卷又有蒙特梳利...都係好搶手...荃灣始終舊區..人口太多...... ...
唔該晒你,我剛剛上網睇過,吳國偉仲未有出年入學form攞,好彩你提下,我再密切留意,唔該晒

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-08-31+發表正

荃浸同荊冕堂冇n班,都會少位? 你咁講有d緊張,請問咩叫求情信呀?點寫先好呢?麻煩你

...
有d 有呀哥家姐讀緊嘛...加上本身位唔多呢..
不過你今年可能好少少..少左d 雙非又唔係生仔高峰期...上年荊免堂..上下午班116個位..但有1008個申請..
扣埋有呀哥家姐...大約都十零個人爭一個位..但當然大家都大包圍...都要睇表現同彩數 ^^

荃浸校舍都細..你都可以甘計下..

求位信..你睇返置頂post.. 有sample架^^
荃浸個校長係我見甘多間學校校長感覺最真既一個..只係校舍無甘好...但都乾淨, 整潔, 只係細..有聽簡介會會有得參觀下內部

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-08-31+發表所

我諗住聽日開始DL form再交表,因為好間都要9月先有form, 我見救世軍之前好多人都話一出世就要報,而家咁遲 ...
話就話出世要報..但有好多人n 班可能轉學校/ 本身無take個offer. 又或者改左做法呢..都係你地泥緊用家先最清楚..所以提你報下

荊冕堂,> 迦南幼稚園 >浸信會

荊冕堂~感覺老師較後生,但好有Hard,而且校舍大,但收很少人......唔係返開佢教會or 有兄弟姊妹讀緊,感覺都幾難會收。

迦南 ~ 老師偏成熟,有經驗、最吸引每天有net 英文和國語堂,和今年剛轉番有學卷,好低讀。

浸信會 ~ 感覺校長好正,好有hard、但課程偏淺、而且校舍好細。

回覆:LYCHOY 的帖子

真的嗎?點解我上網睇寫沒有學卷?

引用:真的嗎?點解我上網睇寫沒有學卷? +

引用:荊冕堂,>+迦南幼稚園+>浸信會荊冕堂~感覺老

原帖由 elelto 於 15-09-04 發表
荊冕堂唔一定基督敎有優先,我小朋友個班唔覚特別多基督家庭。反而係學校多活動,揀得嘅要預咗要付出多D時間。
荊冕堂應該係荃灣區有學劵學校中最多Net, 有3個,一星期有4日有英文同普通話堂。
小朋友返學又好開心,對學校又好有歸屬感。舊年其餘幾間就算都有offer, 我聽完士德簡介會根本唔駛諗其他。

引用:荊冕堂,>+迦南幼稚園+>浸信會荊冕堂~感覺老

原帖由 elelto 於 15-09-04 發表
多謝你細心分析,呢3間我都好鐘意,希望小女有機會入到其中一間啦,thx

‹ 上一主題|下一主題