用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想轉英文小學,但要重讀
go

想轉英文小學,但要重讀

想問下各位家長意見。

我仔正在津校讀小三,成績中間。

其實教小一時,我同老公一路想佢讀直資但唔收,現在巳三年級。佢都唔算鐘意返學。做功課温習又是被動型。。好似是一池死水。。

今年想轉一間英文小學,學習模式比較活動,全英語教學。我地覺得可能适合阿仔多些。

点知剛收到學校通知,話收佢,但因為佢英文水平未達學校的,怕全英語教佢會太吃力,跟唔上,所以只收佢讀番小三。

好困惑,究竟轉唔轉校好?

唔轉的話,津校的英文水平升英中應該比較吃力。如佢中等成績,又冇咩特別叻的課外活動,考唔考到英中都成問題。

轉,又要遊說佢,唔知得唔得,又唔知佢開心否。其實自己內心都有少少hard feeling.

雖然長遠,至少應該可提升佢英語水平。

(註,朋友女在該英文小學讀,話讀得開心。)

進進豬, 06年1月6日,來到我們的懷抱 :-P

本身在中小的英文是否好?

以我阿仔讀英小的經驗, 佢在英小現升P4,  英文程度比官津的高2年,  尤其是常識等用字較多, 不習慣的會花較多時間在此. 如習慣的就如魚得水.

津中小全港佔大部份,上到英中適應冇問題既學生通常都唔會係只靠學校,如果擔心小朋友升英中因語言問題跟唔上,而家轉英小,其實係將個問題提前面對,但重點係你未有解決辦法,只係提前面對,我相信你擔心既情況只會提前發生

另外,呢間直資英小係直上英中?如果唔係,萬一成績跟唔上到升中入左中中,咁呢幾年特登轉入英小其實完全冇意義...

如果真係好想轉呢間英小,repeat一年,年紀比其他小朋友大,理解力比較好,集中改善英文能力,如只看英文書只睇英文電視電影,應該都可行既,但如只靠學校改善英文,我諗就行唔通

升小四已經係高小,黎緊帶佢參觀中學開放日,希望佢搵到間中學好想入,以此為主動學習既動機
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 Happy小米 的帖子

專登申請間英小插班,如英文能力不逮repeat一年好平常,唔好因為repeat這個因素而放棄…

回覆:想轉英文小學,但要重讀

比我會轉英文小學!

引用:本身在中小的英文是否好?+以我阿仔讀英小的

原帖由 HaYi 於 15-08-24 發表
本身在中小的英文是否好?

以我阿仔讀英小的經驗, 佢在英小現升P4,  英文程度比官津的高2年,  尤其是常識 ...
ic 我仔英文唔錯架,佢都有看英文書。但同英小或國際學校學生,當然差好多。

引用:+本帖最後由+MASAYA+於+15-8-24+18:20+編輯

原帖由 MASAYA 於 15-08-24 發表

津中小全港佔大部份,上到英中適應冇問題既學生通常都唔會係 ...
其實佢本身理解力唔差,中文小學冇点温習,就考中間。只是覺得原校多功課,津校較死板咁。

引用:回覆+Happy小米+的帖子 專登申請間英小插

原帖由 bbforever 於 15-08-24 發表

專登申請間英小插班,如英文能力不逮repeat一年好平常,唔好因為repeat這個因素而 ...
謝謝你,原來好平常。。

我今日有些hard feeling添。

回覆:想轉英文小學,但要重讀

咁呢間英小多唔多功課?

引用:咁呢間英小多唔多功課? +

原帖由 momama 於 15-08-24 發表
咁呢間英小多唔多功課?
少過原本果間

回覆:Happy小米 的帖子

同仔傾左,佢都想轉,又唔介意讀番小三

MASAYA  阿仔都想轉又唔介意repeat就go ahead  發表於 15-8-25 09:44

小朋友都唔介意,就好喇
實情點解我話平常,係我朋友仔由一間英文直資轉國際學校都要repeat一級,但我朋友仔本身英文唔係差㗎…

引用:回覆+Happy小米+的帖子 小朋友都唔介意,

原帖由 bbforever 於 15-08-25 發表

小朋友都唔介意,就好喇
原來係咁,我都覺得仔英文唔差,所以開頭都有些難受。。。

引用:想問下各位家長意見。 我仔正在津校讀小三

原帖由 Happy小米 於 15-08-24 發表
想問下各位家長意見。

我仔正在津校讀小三,成績中間。
首先,唔係津校的英文水平上英中就代表会比較吃力,好多津小學生的英文係好好,比一般直私小學英文更好。

其實孩子語文能力7成靠家庭/校外培養,3成才靠學校教育。要搅清楚,香港英小英中唔等同国際学校,入去唔会所有人变哂外國人同你講英文,除了部分科目書由中文轉為英文外,整个外圍環境根本一样,呢d英小老師大部分自身的英文能力呢…………嘿嘿………………莫說英小,連唔少英中老師d英文都嚇死人!

所以,要孩子英文或語文能力好,別天真的以為轉去本地所謂英小学校便會突飛猛進,家長唔做任何野而只靠本地学校,轉去边都冇用!

引用:Quote:原帖由+Happy小米+於+15-08-24+發表

原帖由 longlokma 於 15-08-25 發表
首先,唔係津校的英文水平上英中就代表会比較吃力,好多津小學生的英文係好好,比一般直私小學英文更好。

...
謝謝你的意見,其實除左英文,教學模式係我地想轉校的最大原因。。

我自知阿囝除左學術唔差,其他冇outstanding之處,所以唔敢去報出名的直資。

如果轉左英文語境強的學校又少啲功課,我地就有時間同佢加強下學習。

回覆 bbforever 的帖子

我也有is fd 話不少由local 插入要repeat 一年bcos of lev of eng.  不知樓主講緊是否類似cky or ifs 那類

Happy小米 發表於 15-8-24 22:57
ic 我仔英文唔錯架,佢都有看英文書。但同英小或國際學校學生,當然差好多。

...
相信都要看什麼英小和父母support.  我個只是中小,但小一已有人看harry potter (不過我唔知佢係咪只係攞住本書練臂力)

bbforever    發表於 15-8-25 12:00
MASAYA  或者練緊近視  發表於 15-8-25 09:28

引用:回覆+bbforever+的帖子 我也有is+fd+話不

原帖由 MrBeast 於 15-08-25 發表
回覆 bbforever 的帖子

我也有is fd 話不少由local 插入要repeat 一年bcos of lev of eng.  不知樓主講緊 ...
阿囝又唔係名列前茅,邊敢報插這些出名學校吖。

只是小區小校,學費勁貴,我估計先至相對少人争。

引用:Quote:Happy小米+發表於+15-8-24+22:57+ic+

原帖由 MrBeast 於 15-08-25 發表
相信都要看什麼英小和父母support.  我個只是中小,但小一已有人看harry potter (不過我唔知佢係咪只係攞住 ...
嘻嘻…

唔會同人比較,什麼勁人都有,只是比昨日的自己進步巳經好滿足。

回覆:Happy小米 的帖子

咁就好啦!