用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友應該幾時去英國留學?
樓主: okaasan
go

小朋友應該幾時去英國留學? [複製鏈接]

引用:Quote:kls12+發表於+15-10-29+14:42+到時肯

原帖由 wloi 於 15-10-29 發表
其實大部分學生中六都會轉校。成績好的,可能會轉去排名高的學校。成績唔夠,亦要轉校。讀開女校丶男校會想 ...
謝謝你的資訊,不怪得不少名校都有位。想請教學業以外的東西,例如班長、學生會及樂團等,在sixth form 或國際生的參與情況是怎樣呢?謝謝

kls12 發表於 15-10-30 07:50
謝謝你的資訊,不怪得不少名校都有位。想請教學業以外的東西,例如班長、學生會及樂團等,在sixth form 或 ...
我只就我女間學校講,我唔知其他學校點運作。
我女學校sixth form用大學模式運作,有自己課室同hang out area,宿舍,近乎可以當另一間學校。亦有原校生選擇繼續住低班宿舍。

無班長呢樣野,個個去自己的tutor group 上堂。自由度極大,不過一定要晚上返宿舍,唔準外宿。

Head girl一定係原校生做,呢個好合理,因為原校生熟悉學校,老師同師妹。

我女學校出名划艇。學校放好多資源在運動。不過,中六做唔做運動,自己決定。

樂團應該係有,但我唔清楚規模,因為我女無修音樂。如果想上音樂堂,學校可以安排。

學校會同附近的3間男校攪唔少聯校活動,聽講低班無咩興趣,但中六姐姐好踴躍。

引用:Quote:kls12+發表於+15-10-30+07:50+謝謝你

原帖由 wloi 於 15-10-30 發表
我只就我女間學校講,我唔知其他學校點運作。
我女學校sixth form用大學模式運作,有自己課室同hang out ar ...
咁都唔錯喎!中六姐姐踴躍好正常呀!我以前讀中二D同班妹妹都……

回覆 亮燈 的帖子

最怕經濟突然有問題!世事難料!您會点安排,請指教!您有兩個仔都出外,比D意見呀!

引用:回覆+亮燈+的帖子 最怕經濟突然有問題!世

原帖由 Taimum 於 15-10-30 發表
回覆 亮燈 的帖子

最怕經濟突然有問題!世事難料!您會点安排,請指教!您有兩個仔都出外,比D意見呀! ...
你意思係突然失業?

回覆 亮燈 的帖子

可以咁講!若果突然失業,雖然有儲蓄,但少左收入,都係問題!

回覆:小朋友應該幾時去英國留學

八卦吓 ,計唔掂條數,回港study,免費至中六 ,教署一定有學校介紹,考得叻上hk大學,平平地可有台湾大陸大學選

引用:回覆+亮燈+的帖子 可以咁講!若果突然失業

原帖由 Taimum 於 15-10-30 發表
回覆 亮燈 的帖子

可以咁講!若果突然失業,雖然有儲蓄,但少左收入,都係問題! ...
其實好簡單,因當初已向佢地講清楚:我唔保證有能力供到尾,你地讀到一年就賺一年,所以年年都諗住係最後一年,要好好珍惜每一刻。等佢地有心理準備,當然,如果真係頂唔順,就惟有CUT鐘,叫佢地返黎讀,我都冇辦法,已盡力,問心無愧。

brother4  good  發表於 15-10-30 15:33

引用:八卦吓+,計唔掂條數,回港study,免費至中

原帖由 brother4 於 15-10-30 發表
八卦吓 ,計唔掂條數,回港study,免費至中六 ,教署一定有學校介紹,考得叻上hk大學,平平地可有台湾大陸大 ...
四阿哥講得好啱!真係唔掂就去台灣讀。

回覆:basbyy 的帖子

可能新制AL,現亞細丫9教GCSE課程啦

‹ 上一主題|下一主題