用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 關於s位
go

關於s位 [複製鏈接]

我仔仔5歲自閉症窄界,專注力弱,比同齡小朋友差半年,今年9月讀屯門堂特殊幼兒,我想問s位係教d咩,除左3T外,同埋我想問我仔仔係智力評估中心評估 但個醫生無幫佢✓小學前評估,因為佢今年9月要選小學咁可以點做thx

0    0    0    0

是否智力評估中心發信比你派去屯門堂特殊幼兒 ? 因5歲了遲D會收到通知做評估

回覆:vivian010280 的帖子

是丫,智力評估中心發信比我仔讀s位,因為我仔3歲排,排左兩年

引用:我仔仔5歲自閉症窄界,專注力弱,比同齡小朋

原帖由 szenana 於 15-08-23 發表
我仔仔5歲自閉症窄界,專注力弱,比同齡小朋友差半年,今年9月讀屯門堂特殊幼兒,我想問s位係教d咩,除左3T外,同 ...
請問未排到S位前讀什麼? 普通幼稚園嗎? 差半年其實很少, 為什麼醫生仍建議讀S位?

睇番szenana其他post
覺得小朋友認知唔差
入S位都係想快快執番正讀小學吧

回覆:EEFF 的帖子

其實我仔未排到s位 讀普通幼稚園加e位同醫院做個別訓練,因為佢返e位進步比較慢又無比野佢訓練,所以取消左e位,但係返左醫院職業治療8堂 佢已經比之前進步得好快 比同齡小朋友慢半年,因為果時3歲評估無學校收 所以醫生填埋s位,本身醫生剩填e位比我

回覆:DENNIS201 的帖子

我仔仔認知唔差 記性比較好,只係專注好弱,醫院個職業治療師姑娘叫我比佢讀s位,起碼可以日日訓練,出年可以讀到主流小學,佢話我仔仔只係欠缺長時間訓練

‹ 上一主題|下一主題