用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 一個利用新思維的學習英語個案
樓主: eviepa
go

一個利用新思維的學習英語個案 [複製鏈接]

回覆:Cheeselover 的帖子

如果只是打算一讀一年PN,YMCA 國際幼稚園應該是較便宜、可考慮之選,相信比九塘名私幼稚園貴些。

引用:可以代問"大量國際學校學生上的課外活動"是

原帖由 ACE2126 於 15-09-24 發表
可以代問"大量國際學校學生上的課外活動"是什麼活動"?
容易參加嗎?昂貴嗎? ...
以我所知,有冰上曲棍球

ACE2126  thanks  發表於 15-9-24 12:24

Cheeselover 發表於 15-9-24 10:21
Shadeslayer的方法是非常有效,但不是我一般中下階層可以應用,今天的國際幼稚園,學費動不動六,七仟,若 ...
我同意你既方向,生活中學習暨學習點生活
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

請問邊度係一間有大量國際學校學生上的課外活動中心?

引用:請問邊度係一間有大量國際學校學生上的課外

原帖由 kaka-bb 於 15-09-24 發表
上呢個睇下 faustworld.com

引用:請問邊度係一間有大量國際學校學生上的課外

原帖由 kaka-bb 於 15-09-24 發表
其實係人都知,都係中環,半山,山頂,灣仔,銅鑼灣,西貢,愉景灣一帶。好遠?自己諗下。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

細D從生活中學英文的機會較多, 大左 (上左小學) 我覺得native speaking kids, 佢地有自己圈子, 在playground 之類的地方, 外人較難一起玩.

回覆 serinac 的帖子

//我女兒跟足(1)、(2),跟著讀3年中英文幼稚園,K1~P.1 伴讀中英文書;K3參加了國際學校辦的summer course. 小一時參加了1年英文話劇班和2年中英文寫作班。現在小三,只剩伴讀中文,則重提升她的中文閱讀技巧和能力,英文便放手。目前暫可做到中、英並重,成績在級內應屬前一批。//

妳既個案簡直係典範,詳細一D分享妳既教女點滴好唔好?我第一個擔定凳仔霸頭位,準備睇好戲。大家支唔支持我既建議呀?

我們這班香港第一代閱讀為本家長,因為沒有前人的經驗可以借鑒,所以盲摸摸地胡亂訓練閱讀,效果不會太好,但我們卻乘著別人不懂閱讀,子女就可以輕易地在同學間脫穎而出。

世界應該是進步的,你們第二代、第三代的閱讀派,站在我的的肩膊上,子女的語文水準,應該會比我們的子女高。

第四代第五代的家長,亦會站在你們的肩膊上.......。

eviepa 發表於 15-9-24 21:37
我們這班香港第一代閱讀為本家長,因為沒有前人的經驗可以借鑒,所以盲模模地胡亂訓練閱讀,效果不會太好, ...
同意時代係會轉變, 以前老師教學生聽, 抄寫為主, 的確教到一班高學歷既人出黎, 因為唔係個個有書讀, 有得學有得聽有得抄已經比乜都冇既人好, 然後人多去做就變成填鴨教育, 大量抄寫

之後有你地重視閱讀既家長, 的確行到另一條有效既路, 但後來有部份人變質, 由功課催谷變成閱讀催谷, 以越細年紀讀越難既書去競賽, 我冇數據支持, 不過兩三歲要睇咁多字, 我相信視力係一種代價, 而且原意係以興趣出發既閱讀, 有些人為左爭而變成逼細路睇, 亦有d細路除左睇書其他野可以唔做, 有人會話睇書點都好過打機, 以前沉迷打機既細路缺乏自理能力, 沉迷睇書其實一樣有可能會

之後有d家長重視自理能力, 因為眼見太多港孩唔識照顧自己, 中一食飯都要人餵, 香蕉以為係白色, 越黎越多家長重視自理能力, 認為識得照顧自己就識得學, 識得學就學得好, 開始討論幾多歲識沖涼, 幾多歲幫手摺衫鋪床, 但我相信之後一樣有機會變質, 可能變成小學前就以識得煮三餸一湯為傲 (假設)
當新興有效既方法變成主流, 開始比較既時候就係容易變質既時候, 好多方法一開始原意都係好既, 但學人方法既時候冇諗過點解要學, 只係睇住人地成果去做, 其實處於邊個時代都一樣係爭餐矇唔知為乜既人

Anfiodan    發表於 15-10-15 14:05
licpd  很好的反思!  發表於 15-9-25 09:39
Learning to Read, Reading to Learn.

//之後有你地重視閱讀既家長, 的確行到另一條有效既路, 但後來有部份人變質, 由功課催谷變成閱讀催谷, 以越細年紀讀越難既書去競賽, 我冇數據支持, 不過兩三歲要睇咁多字, 我相信視力係一種代價, 而且原意係以興趣出發既閱讀, 有些人為左爭而變成逼細路睇, 亦有d細路除左睇書其他野可以唔做, 有人會話睇書點都好過打機, 以前沉迷打機既細路缺乏自理能力, 沉迷睇書其實一樣有可能會//

所以怎樣看、看多少、怎樣防止沉迷閱讀、怎樣的閱讀變成催谷......都會是我們的後繼者要研究的課題,只要大家肯分享、討論,大家減少犯上前人的會錯誤,而且推陳出新,社會會不斷進步。

我始終相信世界正在進步。看見我女兒和她同期學生的表現,我知道,我給女兒比了下去,我們六十後,平均水準不及九十後。我估計,千禧兒童,將會超越我女兒這一代,

回覆 ACE2126 的帖子

ruby, netball, hockey in HK side.

ACE2126  Thanks  發表於 15-9-26 19:04

引用:Quote:serinac+發表於+15-9-24+08:19+我女

原帖由 IloveJJ 於 16-06-28 發表
請問你女兒沒有學Drama及中英文寫作班後,你有什麼英文活動給她嗎?她的英語會話能力有退步嗎? ...
女兒可能是pn 是在國際幼稚園讀書,英文也是第一接觸的語言。她的英文語感一直都非常好,加上自小喜愛閱讀,和在K3~p1 上英文話劇班,所以她目前的英文能力保持得很好。

曾經在p1 參加過國際學校和net teacher 的英文寫作班,但發覺效果一般,最後放棄。主因是一組人太多,大家水平不一,只有一小時,老師很難照顧得到。可能一對一會好啲。

最後還是決定自己睇書學習,自己教,不過真係好考大人的EQ

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-06-28+發表請

教國盟宗主 發表於 16-6-29 10:36
「寫作方面不用去上課」這句話可以説是正確,也可以說是錯誤,視乎情況。
要能寫得一手好文章,去上一些有 ...
咁嘅網名,咁嘅風格.....
唔講咁多咯。呢篇文章有道理。

教國盟宗主 發表於 16-6-29 10:36
「寫作方面不用去上課」這句話可以説是正確,也可以說是錯誤,視乎情況。
要能寫得一手好文章,去上一些有 ...
同意。寫作係需要搵師父,不過係真係為寫作,一般補習社個d就只係為考試,分數好高都唔代表寫得好,真心想寫得好,搵個有料既人教係正路。

回覆:一個利用新思維的學習英語個案

我自己是一個從小愛閱讀的七十後,身為理科生中英文會考取A (非名校生)也確是學校一時佳話。但我真心地覺得當前有部份所謂"新閱讀派"家長其實已走火入魔。時常問要伴讀多久才見成效,又或者問要伴讀多久才能自行閱讀。其實在我眼中均是本末倒置的。閱讀其實帶給孩子的樂趣是遠超過語文水平和考試成績的result。在書海中,我獲得自得其樂的享受。我從不計算孩子因為我的伴讀而學習了甚麼,得到些甚麼。我從不考慮兩歲半的孩子認到多少字,讀到ORT 第幾級。我只知道,他起床後會一個人靜靜走去書櫃取書閱讀,然後得我們起床整早餐。又或者星期日問他想去邊時,他會說上午去游水,下午去圖書館等。將書本溶入生活,是我目前最大的安慰。

MrBeast    發表於 16-6-30 08:17

引用:我自己是一個從小愛閱讀的七十後,身為理科

‹ 上一主題|下一主題