用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Printer 可以直接帶上機嗎?
go

Printer 可以直接帶上機嗎?

一般 size 的 printer 可以拆盒直接帶上機嗎?
如果不可以,連包裝盒當行李寄運的話,會當一件寄倉行李嗎?

因價錢平所以選乘 Air France 經巴黎轉飛英國,以前未搭過,所以唔清楚這航空公司對寄倉及手提行李的寬容度?

回覆:Printer 可以直接帶上機嗎?

路過,以下不是你想要的答案,好重的及冇保養,學校有printer,之前見英國大學畢業生二手物品放售,很快賣咗,另考慮網上購買包送貨,還可以英國當地買有保養,價差不多。。。

王家爸爸  我都覺得無理由帶   發表於 15-8-19 13:49

Buy it there la. Printers are really cheap now. No real need to go through the trouble.

她只是一般電腦用家,對電腦硬件不是很熟,加上有朋友家長提議,所以才考慮在港購買及預先替她安裝好,去到便可即插即用。其實現在的printer並不重,拆盒後體積也不大,大少少的還保袋也放得下,只是恐怕內裏的電子零件不能通過手提行李的保安檢查。

跟機有裝機碟,好易裝,真係有需要带?ㄧ來重二來搬運容易破三來墨好貴四來冇保養。。

brother4 發表於 15-8-20 10:37
跟機有裝機碟,好易裝,真係有需要带?ㄧ來重二來搬運容易破三來墨好貴四來冇保養。。

...
所以仲考慮緊!

剛上Amazon UK 看29鎊HP descent,28鎊 canon pixma,算回港元360元也不用,另亞大住同室有printer,借用便可,是上手學兄搬走留下來的...

brother4 發表於 15-8-20 10:52
剛上Amazon UK 看29鎊HP descent,28鎊 canon pixma,算回港元360元也不用,另亞大住同室有printer,借用便可 ...

回覆 tangko 的帖子

用學校Printer 就可以了, 冇需要買, 我家的printer 已閒置了很久, 有需要我都都係用學校的, 靚好多。

shmilu_kio 發表於 15-8-21 20:18

用學校Printer 就可以了, 冇需要買, 我家的printer 已閒置了很久, 有需要我都都係用學 ...
再想清楚,現在是否大部份的course work或功課都會經網上submit,應該好少要交hard copy?

大學...是的。

okaasan 發表於 15-8-24 15:53
我有朋友個女聖誕回港時帶了一部printer去英國, printer size為1/4個大喼
用泡泡紙包住, 帶到過去冇事...  ...
拆盒包好應該冇問題,如有位剩就會考慮帶埋過去。