用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 新油天
樓主: huicheukbb
go

SFA VS 新油天   [複製鏈接]

引用:始終英小的英語環境比中小好多了!如尚嫌不

原帖由 karen55407 於 15-08-25 發表
始終英小的英語環境比中小好多了!如尚嫌不足,可能要選國際學校了!

...
「英小的英語環境比中小好多了」完全不見得,除非是cky之類英小~~~要有真正英文語境,本來就是要選国際学校,語境重点不在學校,而是同學国籍

Soundervolt  SPCC都係中文小學  發表於 15-8-25 09:56

回覆:longlokma 的帖子

CKY 之類既英小....."類" 係指邊D小學呢??

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-08-25+發表

原帖由 longlokma 於 15-08-25 發表
「英小的英語環境比中小好多了」完全不見得,除非是cky之類英小~~~要有真正英文語境,本來就是要選国際学校 ...
英小確實聽、讀、寫比中小好。

(只計學校,不計中小的中產父母讓小朋友出去上英文班加料)

General studies, Maths, 甚至music etc 都用英文教,英文聽、讀、寫一定好一截。

但若要求說都要強,普通英小尤其是大班教學的就只會比中小略好。

咁要求lark lark聲,甚至native accent, 咁就國際學校路線先滿足到。

講真,堂堂一個中國人,我唔會要求子女講英文要lark lark聲或似native。語言係用來溝通,會話順流利啱grammar啱禮儀已經達到我嘅要求。

小曳人  yes, 溝通到就夠!  發表於 15-8-25 14:10

引用:CKY+之類既英小....."類"+係指邊D小學呢??

原帖由 mcl203 於 15-08-25 發表
CKY 之類既英小....."類" 係指邊D小學呢??
如cky之類是指真正有不同国籍学生入讀的小學

longlokma 發表於 15-8-25 10:03
如cky之類是指真正有不同国籍学生入讀的小學

世事又往往並非只有某類學校先做到既....都係睇學校本身多D

http://www.mps.edu.hk/Achievements/2014_15/BOB/index.html

PS....唔係講 CKY 嫁 ...其他家長 切勿誤會~~~

siden  MPS free nice good  發表於 15-8-25 11:16

點解Marymount 用2隻色校服?

小曳人  我都想知,係咪鍾意著邊隻色都得?!  發表於 15-8-25 14:12
Yanamami  有乜解??Maryknoll都係(小学)。  發表於 15-8-25 13:26

回覆:mcl203 的帖子

又見到朋友囡囡

小曳人 發表於 15-8-25 08:17
最幾年嘅sfa家長話我知,以往係要求學生小息時以英語溝通,又會有英文閱報功課,所以學生英文程度唔錯,好 ...
前幾年又有位sfa 小朋友同我講話在校小息時要講英文,然後我又好朱事八卦問佢如果講左中文會點,佢冇答到我 。相比下,有fd在mcs,這方面嚴很多,但佢阿媽就不太滿意d accent。其實以今時今日的 resource available,要學好英文不難,有油天fd 已大學,當年跟net英文,聽佢阿媽講都ok

snow228 發表於 15-8-25 11:09
點解Marymount 用2隻色校服?

小曳人 我都想知,係咪鍾意著邊隻色都得?! 發表於 21 分鐘前
係呀......佢地可以自由任揀.....得夏天有2隻色~~~

MrBeast 發表於 15-8-25 12:53
前幾年又有位sfa 小朋友同我講話在校小息時要講英文,然後我又好朱事八卦問佢如果講左中文會點,佢冇答到我 ...
聽講....MPS 係無須要係校內用英文交談....又聽講....D外籍人廣東話都好得

BTW....只係知少少又想分享下....聽 / 寫 / 講......都唔一定只得某D學校做到 ~~~

引用:Quote:MrBeast+發表於+15-8-25+12:53+前幾

聽講....MPS 係無須要係校內用英文交談....又聽講....D外籍人廣東話都好得
本地老師真正語文能力強的有幾多?就算所謂英小又有幾多科是由真正英文叻的老師去教??大家心知肚明啦!講到底,培養孩子良好語文能力单靠本地学校,根本是不可能

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-08-25+發表

原帖由 siden 於 15-08-25 發表

語言係為溝通,口音係其次。

longlokma 發表於 15-8-25 16:35
本地老師真正語文能力強的有幾多?就算所謂英小又有幾多科是由真正英文叻的老師去教??大家心知肚明啦!講 ...

要分享既亦已分享....認為有可能既認為有可能.....認為不可能既始終不可能
現實係...一個英國人絕少被懷疑佢既母語能力....一個居於香港既小朋友被評為一般英語能力係可以理解既
始終黑頭髮可以改变....皮膚係無得变..要native一定係難DD
又現實...唔少英小學生係不同年級跳船去國際學校....可能都係追求"单靠本地学校,根本是不可能"既認為吧...但勿忘一點.....最少佢地有能力去跳船
唔緊要....各有睇法係好難改变....亦無須太着緊....分享下姐

引用:+本帖最後由+mcl203+於+15-8-25+17:11+編輯

"英小學生係不同年級跳船去國際學校...."其實是 "交開学費的學生係不同年級跳船去國際學校...."
反正要交学費,何不去真正有語境的学校?

andrew 發表於 15-8-23 22:53
不知大家有沒有覺得奇怪,這里常提到Sfa壓力大,但SFA可有90%以上學生升上英中啊!相比於油天的60%左右,那 ...
你得一個小朋友 ???!!!!

mcl203 發表於 15-8-25 14:43
我想以傳統英小計,dg認第二唔會有人認第一

回覆 subb 的帖子

供子女讀書是很大的使費,所以,此討論的前提在有能力的條件下那個更好而已。我自己就不會因為細佬妹之故而要長子長女失去讀好一點學校的權利。

引用:Quote:原帖由+longlokma+於+15-08-25+發表

原帖由 siden 於 15-08-25 發表

十分認同!就算英國及美國本土人嘅口音百份百地道,但喺文法上都未必無誤,因為佢地用「懶英文」十分普遍。我有一個美國客開會時試過俾其他美國同事笑佢"Could you speak English?"

唔好意思, 想問問SFA可否抽獎?
‹ 上一主題|下一主題