用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 新油天
樓主: huicheukbb
go

SFA VS 新油天   [複製鏈接]

回覆 huicheukbb 的帖子

其實每一年都有學生"跳船", 其實所謂"跳船"有好多係有更好選擇, SFA出名學生平均質素高, 每年考全級頭廿名的, 都有好多會出外面嘗試插其他名校, 例如ST. JOE, 喇沙, 德望, DBS, DGS等等, 而SFA學生亦肯定會被該些名校優先考慮.
當然亦有一少部分學生因為跟唔上課程, 而要考慮轉校, 因為中英數其中一科唔及格, 係有可能留班的, 但以我所知, "跳船"大部分係去左其他有聯繫中學的名校, 跟唔上要轉校的只佔小數.
我兒子沒有太大壓力, 只係平時用半小時檢查下功課, 考試測驗時用每天用2,3小時同佢簡單溫習, 平時沒有出外再補習, 都算OK啦.....不過, 初入小一, 無論入邊間小學, 都一定要輔助一下佢地, 始終學習環境改變了, 小朋友適應力快, 適應左就問題不太大.

補充一點, 中文科好像由今年開始, 小一已用一年級下學期書及二年級上學期書, 即係將會教高半年

醒目開學勳章 貢獻勳章

huicheukbb 發表於 15-8-20 15:01
回覆 Bosco爸爸 的帖子

謝謝分享!我也有問過在SFA剛讀完小一的家長,她説她的女兒回家做功課有好多也唔識 ...

不如咁講啦,我阿仔嗰年,班中有熟少少嘅同學仔考級100左右,跟到,無太大問題,讀得開心,超多課外活動(游水跳舞畫畫乒乓音樂),無聽到小一時有外補,阿媽期望係100以內就收貨,所以可能繼續玩玩玩~

你朋友個女... 似乎係below average
我唔知你自己嘅要求,同埋小朋友嘅理解能力好唔好,但就好似其他人講:你讀到嘅,去邊間學校都讀到...
如果你小朋友本身間KG唔係教深咗嗰d,無老本食嘅話,三思!

另外,的確都多人小二轉走 (阿仔班:5/45),轉走嘅有傳統名校,其他嘅都係地區一線津校

恐龍家

引用:+本帖最後由+huicheukbb+於+15-8-20+15:05+

原帖由 huicheukbb 於 15-08-20 發表

回覆 Bosco爸爸 的帖子
我小朋友升小二,會自己完成大部分功課,沒有補習。跟到

回覆:SFA VS 新油天

我認識跳船的去了有中學聯繫的學校,不是跟不上的。

回覆 bearcat2003 的帖子

想請問一下, 你女兒讀上年度小一時, 中文科是否只用一年書, 有沒有教高半年?謝謝

引用:如果八月最尾尾先通知學校放棄學位,好多津

原帖由 bbforever 於 15-08-20 發表
如果八月最尾尾先通知學校放棄學位,好多津貼學校寧願懸空學位等下年收插班生都唔會再找人9月後補…尤其d收 ...
我小朋友嗰間唔係熱門,都唔會九月 call waiting ....

我識一位舊同事....P1大嗌頂唔順D SFA功課...P2插班去左某男校
佢肯定有惡補....就算插班左去某校...佢地都至少逢週6..日...朝8晚8外出忙碌中...佢老豆頗自豪地向他人表述

另一資深家長...少出外補習....但在家中日日由父母上陣惡補...6年如是...家中練習一大堆
佢老豆好謙虛地向他人表述...從來不注重小朋友成績...從不補習~~~

我身邊的一定是不同circle.  識兩個不約而同都是名幼生,在sfa開學不久就join 左black eye circle,兩個都有補習成績中遊,parents day老師解釋大部份學生成績都接近。相信在sfa名列前茅不易.

我都識個油天,不過不熟,但聽落都唔易。

呀仔開學后係SFA升讀P4,一直都無補習,過去 3 年95% 以上的返學日子都可以 9 :30 前上床。
我知道的確有 d 小朋友每天都需要同功課拼命,我好多時夜晚 11:00 幾都接到呀仔 d 同學打電話來問功課,不過呀仔已經好夢正濃。

引用:借位問,如女孩子是否應選新油? 有細佬跟

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-08-20 發表
借位問,如女孩子是否應選新油?
有細佬跟尾,謝分享!
無論男女,有細跟尾都應該盡量入官津

名幼可能係可以提早谷到某個程度去考小一,但唔等如有能力一直跟得上。老實講,阿女係有讀書天份,非名幼生,入咗SFA第一個學期叫做辛苦d,但之後都冇大問題。客觀講,功課真係唔多。不過,樓主都係㨂新油天啦。

一間學校功課多唔多同讀得辛唔辛苦係並非一定有直接關係……

引用:借位問,如女孩子是否應選新油? 有細佬跟

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-08-20 發表
借位問,如女孩子是否應選新油?
有細佬跟尾,謝分享!
個人覺得對女孩子來說,深水埗網比油尖旺有利,B1頭中學有上智、聖母玫瑰,再退一步有德雅,而油尖旺選擇較少。
男孩子,則是銘言+長天 vs 九華+聖芳濟,好像不相伯仲,但九華有自己小學唔知會否位少D!
好像都是深水埗有利D,除非不喜歡單性別中學

引用:一間學校功課多唔多同讀得辛唔辛苦係並非一

原帖由 siden 於 15-08-20 發表
一間學校功課多唔多同讀得辛唔辛苦係並非一定有直接關係……
非常同意,同樣的功课量,有小朋友可以好快手完成,亦有人喊辛苦!!

引用:Quote:原帖由+Apple_Orange_T+於+15-08-20+

原帖由 fguy 於 15-08-20 發表
個人覺得對女孩子來說,深水埗網比油尖旺有利,B1頭中學有上智、聖母玫瑰,再退一步有德雅,而油尖旺選擇較 ...
差点忘了。。。但油天細佬必入。。真係唔識揀

引用:回覆+bearcat2003+的帖子 想請問一下,+你

原帖由 Bosco爸爸 於 15-08-20 發表
回覆 bearcat2003 的帖子

想請問一下, 你女兒讀上年度小一時, 中文科是否只用一年書, 有沒有教高半年?謝謝 ...
去年小一中文書沒有教深半年

回覆:fguy 的帖子

九華沒有小學的。

karen55407  係喎!  發表於 15-8-20 22:29

回覆:bearcat2003 的帖子

SFA的做功課時間直接取决於學生寫字速度。小一的功課一般可以自己處理,除了英文的謎語要成人幫手猜之外或者奥數的解說。基本上很多問題可以自己解決。

SFA和油天是兩所完全不同之學校,兩所學校之派位也差天共地,SFA的學生主要靠首輪,油天主要靠抽獎。以前油天在灣仔區時,每年有10個8個皇仁,但當排除出湾仔區時,每年即跌剩1、2名就是明証。
SFA因收生有保証,所以其課程深,但功課不多,最少我家孩子讀的時候如此。但油天這類學校卻是靠操練功課以求達到一水準。
所以,選油天或SFA主要看孩子的能力,能力好的選SFA如魚得水,快樂無比,做完功課還有很多時間。這些孩子去到油天一樣要做那麼多功課,一樣受大衆化操練,一定沒有SFA讀那麼舒服。
能力低的孩子到SFA一定痛苦。

細佬的問題:SFA也不是那麽沒有人情味。

Bosco爸爸  絕對同意, 好多細佬妹就算考唔到, 後補扣門都會收番  發表於 15-8-21 12:18
‹ 上一主題|下一主題