用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 港澳杯 vs 香港小學奧林匹克比賽
go

港澳杯 vs 香港小學奧林匹克比賽 [複製鏈接]

兩間都系奧數學校舉辦的奧數比賽

港澳杯 - AIMO
奧林匹克比賽 - hkmo

其實我都爬過文, 依兩個比賽都比較認可性,
但想再問問各位家長, 哪一張證書對考小一較為有利?

唔該晒各位

3    0    0    0

港澳杯的主辦機構是hkmo
香港小學數學奧林匹克比賽的主辦機構是hkmos
港澳杯最小係k3, 香港小學數學奧林匹克比賽最小係小一
不談認受性, 也只得港澳杯有機會有用, 不過港澳杯在每年的三月舉行, 五月才派cert, 可能只夠時間拿來叩門用..

回覆:港澳杯 vs 香港小學奧林匹克比賽

多謝你的更正和意見。

咁如果我參加這些比賽目的是為插班, 那一個較為有利。

我看過試卷, 港澳杯好象比較深一些。

再一次唔該晒分享的家長

more & top would be better.

回覆:setom 的帖子

請問如果想報港澳杯幼兒組,可以點做?

基本上無乜辦法知道心儀學校睇唔睇/睇重邊個比賽, 如果我係你, 會報晒兩個(或好似vckchoy咁講, 再報多d)比賽, 在比較多人參加的比賽中, 還有"多元智能盃"有開辦幼兒組別, 你也可以考慮一下.

上年的港澳盃是十月尾左右開始報名的, 有興趣參加就要到時到候check下佢地網站.

引用:兩間都系奧數學校舉辦的奧數比賽 港澳杯+-

原帖由 janelle427 於 15-08-18 發表
兩間都系奧數學校舉辦的奧數比賽

港澳杯 - AIMO
看看得獎生的參賽學校,你大概知那間認受性較强

回覆:csyy 的帖子

我見HKMO 好多九龍城L記小學攞獎, 如果我想插此校,是否這個比賽好一些?

我諗最起碼要有金獎/一等獎, 有特等/狀元就更好啦
如果只得二/三等獎就唔好抱有特別期望, LS金獎/一等獎都成車成車..

引用:港澳杯的主辦機構是hkmo香港小學數學奧林匹

港澳杯初賽及晉級賽都在香港舉行, 決賽就會離港舉行..
華夏杯初賽及晉級賽都在香港舉行, 決賽就會在深圳舉行..
香港小學數學奧林匹克比賽也是在香港舉行

setom 發表於 15-8-20 22:52
我諗最起碼要有金獎/一等獎, 有特等/狀元就更好啦
如果只得二/三等獎就唔好抱有特別期望, LS金獎/ ...
只要數學思維不太差,奧數可以操,聽聞L 記操得好衡。
‹ 上一主題|下一主題