用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住公屋是否影響報讀名幼?
樓主: anbandingdong
go

住公屋是否影響報讀名幼? [複製鏈接]

回覆:住公屋是否影響報讀名幼?

我係住公屋,老公係最後一批長俸公務員,公屋也是福利之一,六年前仔仔考k1,我報左几間九龍塘名幼,其中最深刻係根德園老師問我個地址係咪婆婆或嫲嫲地址,我好老實話唔係,結果唔收,你問我名幼稚係咪睇地址,我覺得多數係,特別根德同st.cat最明顯。

引用:我係住公屋,老公係最後一批長俸公務員,公

原帖由 mikitsun 於 15-08-22 發表
我係住公屋,老公係最後一批長俸公務員,公屋也是福利之一,六年前仔仔考k1,我報左几間九龍塘名幼,其中最 ...
根徳園係睇埋父母學歷&職業

回覆:anbandingdong 的帖子

我住新公屋,今朝返工都見到 St cat 架校車係樓下等小朋友。

引用:我住新公屋,今朝返工都見到+St+cat+架校車

原帖由 Anna_li2511 於 15-08-22 發表
我住新公屋,今朝返工都見到 St cat 架校車係樓下等小朋友。
應該唔係SC校車而係出面既褓母車,因為SC得pn開咗學,而pn係冇校車既!

事實是殘酷

引用:入唔到或無Apply果D會話有關﹐入在去讀果D

原帖由 siumak 於 15-08-21 發表
入唔到或無Apply果D會話有關﹐
入在去讀果D總會話你知都有D同學或佢自己只係公屋地址﹐
我淨係知其中一間名 ...
標為贊同。

引用:我住公屋,隔離屋個仔讀喇沙,女讀G+H +

原帖由 letsdoit 於 15-08-21 發表
我住公屋,隔離屋個仔讀喇沙,女讀G H
喇沙係派位,德望雖然是私立,但天主教無咁現實。

引用:Quote:原帖由+mikitsun+於+15-08-22+發表我

回覆:soso3509 的帖子

我唔清楚,但我見個媽媽無工作,廣東話唔正,爸爸似係做裝修,但一家人關係好好,同埋友善的,所以未必真係100%睇背景。By the way, G H學費幾多?

我跟奶奶住公屋  根德園收左我囡囡  但面試時冇問過我住址問題

我見過有申請表要填家長學歷,不過這唔算跨張,我唔記得是幼稚園還是小一申請表,要填父母所讀過的中學。

引用:Quote:原帖由+rsx+於+15-08-22+發表根徳園

原帖由 Gerard 於 15-08-23 發表
根德園申請不用報父母學歷
多謝指正!應該淨係職業!

我小朋友係九龍塘讀書,老實講唔多唔少係會睇爸爸媽媽職業或地址,因為我小朋友同班what app group 係冇人住公屋,會唔會咁橋我就唔知了。

回覆:tkinwong 的帖子

好似是LH

ho_yan2406  中小學都要填  發表於 15-8-27 19:04

引用:我見過有申請表要填家長學歷,不過這唔算跨

原帖由 tkinwong 於 15-08-23 發表
我見過有申請表要填家長學歷,不過這唔算跨張,我唔記得是幼稚園還是小一申請表,要填父母所讀過的中學。

...
好似是學之園網上apply PN

引用:好似是LH +

原帖由 Lilianyu500 於 15-08-24 發表
好似是LH
LH 小學和中學好似要填同好睇,我女考pn 時表現超好,老師也讃,但是最後waiting, 因我和老公是村校和低學歷,不知是否原因,同事仔講野痴晒利和唔多識講野,他們高職位+高學歷,入左,但認為總有些個別例子入倒,只要?這少數成功人仕,whatapp 中他們是否異数,答案一定係

回覆:MELODY430 的帖子

申利:反而我女今年考KV,正取生入左,因不着重父母之前讀咩學校背景嘛,至於住邊是否重要就晤知啦,我只住平民私人屋苑但不是公屋

引用:Quote:原帖由+Lilianyu500+於+15-08-24+發

原帖由 MELODY430 於 15-08-24 發表
LH 小學和中學好似要填同好睇,我女考pn 時表現超好,老師也讃,但是最後waiting, 因我和老公是村校和低學 ...
更正我同事是高學歴+高職位+唔錯學校背景

私校特色是錢堆砌出來,他們收生首要是家長有錢交學費以外的興趣班/補習班
以有限學位賺最多的錢,其實面試正好也讓家長了解學校的方針和道德標準,畢竟他日學校就是以這些標準去教育子女

引用:Quote:原帖由+Lilianyu500+於+15-08-24+發

原帖由 MELODY430 於 15-08-24 發表
LH 小學和中學好似要填同好睇,我女考pn 時表現超好,老師也讃,但是最後waiting, 因我和老公是村校和低學 ...
我朋友Master以上學歷+部門主管,佢個仔LH考pn, 阿仔仲要幾叻仔㗎,住樓上都唔收,waiting最後都入唔到!收生標準真係冇人知,只可以話佢地會睇家長背景但高學歷+高職位亦唔一定收!

‹ 上一主題|下一主題