用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住公屋是否影響報讀名幼?
go

住公屋是否影響報讀名幼? [複製鏈接]

有沒有地址係公屋的媽媽,子女可以入讀名幼,好多人話名幼都係看住址收生,really咁現實?

6    0    0    0

回覆:住公屋是否影響報讀名幼?

你去bk自由廣場果邊,有個hit post, 好多人回應

引用:你去bk自由廣場果邊,有個hit+post,+好多人

原帖由 kiki826 於 15-08-18 發表
我正想講!但果邊既人又叫樓主去EK

哈哈個邊個post好hit! 名幼都有分學券同私幼,你指邊類型先?

我依頭有比舊制公務員住同舊原居租戶自置嘅屋邨(南區),每朝送仔返學都見有一小批私幼(學費約$4千或以下)同名幼(聖心、聖馬加利大等)小朋友,我仔仔學校係私幼,都有收公屋地址嘅同學仔 但唔多。

想報就報,唔試又點知得唔得? 其實學券幼稚園都有好多好學校,我識身邊有啲老師、有$朋友都無讀私幼,只比小朋友讀學券幼稚園。

引用:有沒有地址係公屋的媽媽,子女可以入讀名幼

原帖由 anbandingdong 於 15-08-18 發表
有沒有地址係公屋的媽媽,子女可以入讀名幼,好多人話名幼都係看住址收生,really咁現實?

...
我覺得係, 除非父母係做公務員/ 有宗教, 個人搵2 年學校既經驗

不過好彩有間都算心水學校收左呀仔, 叫執返身彩

引用:你去bk自由廣場果邊,有個hit+post,+好多人

原帖由 kiki826 於 15-08-18 發表
我想知邊個post ^^ 可以比條link 嗎

引用:哈哈個邊個post好hit!+名幼都有分學券同私

回覆:康鈣C 的帖子

有咩學券學校推介? thanks

引用:有咩學券學校推介?+thanks +

原帖由 amoyresident 於 15-08-19 發表
有咩學券學校推介? thanks
創價、靈糧堂、崇真、聖心、St Clare (女校)、協恩(女校)、聖保羅堂

唔會咁樣收小朋友呀 , 咁得人驚

入唔到或無Apply果D會話有關﹐
入在去讀果D總會話你知都有D同學或佢自己只係公屋地址﹐
我淨係知其中一間名幼有人話無關﹐
但我朋友個囝入去讀﹐
個Whatsapp Group D 家長係同 Type 架囉。

學校又點會咁坦白向大家講會揀背景, 唔怕俾人告歧視咩。口講話無, 背後選擇啦。不過正如上面位家長所講, 入讀之後發現D家長真係差不多級數架, 無論居住/職業之類。 (利申: 本人小朋友讀有學劵名幼)

我住公屋,隔離屋個仔讀喇沙,女讀G H

引用:我住公屋,隔離屋個仔讀喇沙,女讀G+H +

原帖由 letsdoit 於 15-08-21 發表
其實公屋都有好多公務員,當然唔算高級個d,我父母係公務員,細個住宿舍之後獲派公屋,讀私校係有津貼,都有7成津貼,所以我父母俾我地考名私校,不過已經係上一代長俸年代,唔知宜家入職的公務員子女有冇咁好福利

引用:Quote:原帖由+letsdoit+於+15-08-21+發表我

原帖由 apple_love 於 15-08-21 發表
其實公屋都有好多公務員,當然唔算高級個d,我父母係公務員,細個住宿舍之後獲派公屋,讀私校係有津貼,都有7 ...
2000年以後入職的公務員,沒有子女教育津貼

引用:Quote:原帖由+letsdoit+於+15-08-21+發表我

原帖由 apple_love 於 15-08-21 發表
其實公屋都有好多公務員,當然唔算高級個d,我父母係公務員,細個住宿舍之後獲派公屋,讀私校係有津貼,都有7 ...
正如你講...公務員父母都係其中一個學校選生原因

引用:Quote:原帖由+apple_love+於+15-08-21+發表

原帖由 soso3509 於 15-08-21 發表
正如你講...公務員父母都係其中一個學校選生原因
嗯,以前唔排除,但宜家公務員人工及福利無以前咁吸引,穏定性無咁高,我相信已經無咁「吸引」學校去揀了。老實,近年我身邊讀名幼的,父母全部大學/碩士畢業,住私人屋苑

引用:Quote:原帖由+kiki826+於+15-08-18+發表你

原帖由 soso3509 於 15-08-19 發表
我想知邊個post ^^ 可以比條link 嗎
我識貼條link, cap張圖,你去search標題

引用:我住公屋,隔離屋個仔讀喇沙,女讀G+H +

原帖由 letsdoit 於 15-08-21 發表
你住果度係咪可以買賣架!?
定係公務員宿舍??
GH甘貴學費....

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-08-19+發表我

原帖由 kiki826 於 15-08-21 發表
我識貼條link, cap張圖,你去search標題
thanks

‹ 上一主題|下一主題