用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2016-2017小一揀校
go

2016-2017小一揀校 [複製鏈接]

大家好呀 , 有事想請教各位KA , 我有個小朋友K3啦今年要報小學啦,我地幫佢揀沙田聖公會主風, 因為爸爸係呢間畢業,同埋佢而家都係讀緊基督教幼稚園同間小學宗教一樣,佢係我第一個小朋友, 咁想問下收既機會大唔大KA , 同埋想問下要咩文件, 想早D可以做晒準備
   0    0    0    0

kittychau0919 發表於 15-8-18 16:04
大家好呀 , 有事想請教各位KA , 我有個小朋友K3啦今年要報小學啦,我地幫佢揀沙田聖公會主風, 因為爸爸係呢 ...
第一, 要爸爸既畢業証書. 如果無, 盡快打去小學問下點樣補領番.

第二, 本身係咪基督教徒? 如果係就恭喜妳, 有晒第一同第二, 就必入, 不過都要打去學校問下你地領洗個教會佢認唔認受俾宗教分會安全D.

如果只有第一, 得20分要抽, 咁就得番機會左右.

讀乜幼稚園唔會影響官津小學派位

其餘要準備既, 當然係住址証明
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

打過啦, 學校話小朋友未洗禮爸爸洗左禮就OK, 但要有証明果張紙.我係諗住首輪自行跨區.

kittychau0919 發表於 15-8-18 16:23
打過啦, 學校話小朋友未洗禮爸爸洗左禮就OK, 但要有証明果張紙.我係諗住首輪自行跨區. ...
問清楚, 不少基督教學校, 除咗洗禮証明, 可能仲要有"恒常出席教會活動証明"
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

下, 咁大鑊

回覆:hkpapa852 的帖子

例如邊間?

好彩問左人爸爸洗禮紙就OK

先去教育局website了解下, 自行點樣計分, 自行是計分高者得 (必收生除外)

我地幫佢揀沙田聖公會主風, 因為爸爸係呢間畢業,同埋佢而家都係讀緊基督教幼稚園同間小學宗教一樣,佢係我第一個小朋友~~

基督教幼稚園同間小學宗教一樣~~是無分加的
爸爸是畢業生 +10分

是否計宗教分問心儀學校好一點

不過10(適齡的兒童)+5(首名)+10 (父/母或兄/姊為該小學的畢業生 )

已經十拿九隱

subb 發表於 15-8-18 17:16
先去教育局website了解下, 自行點樣計分, 自行是計分高者得 (必收生除外)

我地幫佢揀沙田聖公會主風, 因 ...
首名子女同舊生只能二選一,不能同時計

醒目開學勳章 貢獻勳章

沙田主風,問咗上下午校未?
搞錯就無咗舊生分架喇!

siden  你醒  發表於 15-8-18 20:34
恐龍家

問左, 爸爸係下午校, 初初好似話佢地分開左嘛  , 唔記得上午定下午就馬主嘛 , 我果日我先生沙主拎番張証書囉.

真係好驚揀錯, 因為我地住大埔, 大埔真係揀唔落

爸爸或媽媽在該小學的幼稚園部或中學部全職工作,但必須是同一校址。(20分)        
哥哥或姊姊在該小學的中學部就讀,但必須是同一校址。(20分)        
爸爸或媽媽是該小學的校董。(20分)        
爸爸、媽媽、哥哥或姊姊,是該小學的畢業生。(10分)        
申請學童是家庭中首名出生的子女。(5分)        
與該校的辦學團體有相同的宗教信仰。(5分)        
爸爸或媽媽是該小學主辦社團的成員。(5分)        
適齡入學。(10分)        

其實我(25)都唔知計得岩唔岩KA , 都係上網睇, 所以好驚會計錯, 所以問下D有經驗既媽咪.

如果你話計埋首名子女你話幾好

kittychau0919 發表於 15-8-18 17:49
爸爸或媽媽在該小學的幼稚園部或中學部全職工作,但必須是同一校址。(20分)        
哥哥或姊姊在該小學的 ...
你係25分,應該入硬

真KA , 多謝你俾左信心我呀  

引用:真係好驚揀錯,+因為我地住大埔,+大埔真係揀

原帖由 kittychau0919 於 15-08-18 發表
真係好驚揀錯, 因為我地住大埔, 大埔真係揀唔落
大埔其實幾間學校都不錯band1率比沙主好

沙主實在遠,有冇校車架?

不過我唔敢叫你唔用果25分直入沙主,萬一在大埔乙1唔中唔知去咗邊怕你後悔

回覆:2016-2017小一揀校

機已屈

唔知有冇校車ka,諗住自己揸車送咋。

hkpapa852 發表於 15-8-18 17:26
首名子女同舊生只能二選一,不能同時計
係喎 , 差點誤導樓主,對不起 !

回覆 subb 的帖子

傻啦, 唔駛對唔住喎, 我其實都唔太清楚KA, 我都係傻傻更更, 所以上黎問下各位吸取意見.其寅我唔記得問, 自選呢間主風如果咁好彩第一時間收左要唔要面試KA , 面試要考D咩KA.
‹ 上一主題|下一主題