用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃女小學 DGJS交文件
go

DGJS交文件 [複製鏈接]

想請問有沒有過來人可知DGJS話要交4版l文件,但又唔須要交portfolio係什麼意思謝謝。
   6    0    0    1

我相信佢嘅意思係交CERT或者推薦信之類嘅野, 唔係砌portfolio...

打個電話去問下咪知囉

可以交portfolio

回覆:DGJS交文件

總言之有咩cert,而又證明到你仔女才能的咪交lot, 例如mover 15個盾等等

Instruction其實好清楚

點解咁confuse?

果4 page A4 咪就係超精簡portfolio

例如:

Page 1 cover letter
Page 2 certificates
Page 3 prizes
Page 4 ECA

咪搞掂攞

如果冇乜獎咪加課外活動cert或家庭活動相之類

williskg    發表於 15-8-19 22:12

回覆:siden 的帖子

佢個instruction 講關於additional info, 最後一句係"please do not submit any portfolio or folders", 但唔肯定佢portfolio係指個文件盒定指咩,所以咪令人好confused。我之前預備嘅,個封面就係寫住"portfolio", 咁即係交得定唔交得? 我而家將個封面改成"additional information"

簡單:

所有嘢4張A4搞掂!

Portfolio 的其中之一定義:(求职/學 时用以证明资历的)作品,整套照片 a collection of photographs, drawings, etc. that you use as an example of your work, especially when applying for a job/ a school.

如果例咁,咪好多嘢唔使放入附加資料?

Cover Letter 寫什麼?我們普通家庭又點找人寫Recommendation Letter?寫左都意義不大。

其實都無需要攪咁多嘢。填好份form send過去就得。

小朋友interview表現重要過一切

份form只有第一頁有野填,之後第二頁完全空白

Beiku 發表於 15-8-20 14:12
其實都無需要攪咁多嘢。填好份form send過去就得。

小朋友interview表現重要過一切
知不知道interview的format? 第一round係分組,入去點考法?衣服方面是不是要舒適為準?定係要著端莊裙?

babyfat8 發表於 15-8-21 01:39
知不知道interview的format? 第一round係分組,入去點考法?衣服方面是不是要舒適為準?定係要著端莊裙?

...
你去DGJS果區細心爬下文, 過往兩年好多人係留下了好多資料...你去爬下文啦

引用:Quote:Beiku+發表於+15-8-20+14:12+其實都

原帖由 babyfat8 於 15-08-21 發表

...
每組考嘅嘢都唔同,你自己爬下文啦

衣著方便,presentable就ok啦

請問有冇家長知DGJS多數幾時出信收唔收?因為我有段時間不左hk,擔心要搵人收信~
同學校話要地址證明,請問銀行信可以嗎?謝謝

引用:請問有冇家長知DGJS多數幾時出信收唔收?因

原帖由 karinepig 於 15-08-21 發表
請問有冇家長知DGJS多數幾時出信收唔收?因為我有段時間不左hk,擔心要搵人收信~
同學校話要地址證明,請 ...
12月尾

引用:Instruction其實好清楚 點解咁confuse?

原帖由 siden 於 15-08-18 發表
Instruction其實好清楚

點解咁confuse?
即係咩cert都冇就接近零機會嗎?

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-08-18+發表Instr

原帖由 callmebabe 於 15-08-23 發表
即係咩cert都冇就接近零機會嗎?
面試表現比cert重要

但若面試表現平平,一大堆女仔同分,咁有野寫下總好過冇吧,我估咋

其實呢個學校好貴族,有人話佢睇地址收學生。好想知有無D一般家庭而最後被取錄?

MrBeast  當然有但有錢有connection會有一大班  發表於 15-8-24 09:59
‹ 上一主題|下一主題