用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 住公屋等於考不到名幼??
go

住公屋等於考不到名幼?? [複製鏈接]

[住公屋係咪沒機會入學之園,St.cat等名幼?] http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=15846977

bk 激烈討論中,歡迎ek也討論一下

6    0    0    0

回覆 maomaofafa 的帖子

我覺得住公屋既人(租果d)就算考到,都冇能力讀。如果真係見到名校校服響公屋出現,而唔係老人家幫手湊果d,基本上係可以舉報佢地濫用公屋。學費+車費+課外活動,郁下成皮野,邊拎到出黎。BK果個case,我其實覺得係樓主本人既情況黎,但痴99公屋住(假設佢99買左,因為唔買就俾人住係犯法),又唔係高人工,又要報名幼充大頭,可想而知佢99仲養緊佢地,都幾不孝。我覺得就算入到名幼,果個case既身教都唔多好。

回覆:住公屋等於考不到名幼??

我睇女拔萃小學網頁和申請表,綜援及低收入家庭可有學費減免之類。

我覺得是黑色幽默。佢份申請表另一方面咁寫
Language normally spoken:
Father
Mother
Applicant

可能我想多了,但全部填Cantonese 有機會嗎?

tkinwong 發表於 15-8-18 14:27
我睇女拔萃小學網頁和申請表,綜援及低收入家庭可有學費減免之類。

我覺得是黑色幽默。佢份申請表另一方面 ...
我想主要還是看成績吧!名校收貧窮家庭學生其實不是新鮮事,但每個入學的孩子必然出類拔萃。
分享一個故事,我有一個朋友在美國波士頓貧民區長大,她還是單親家庭,就讀的高中時全波士頓差不多最差的。她每天上學後就是去做part-time,但是她的成績一直非常的好,她的單親媽媽只是一個普通的阿嬸,她都是靠他自己讀書的。她最後是開校而來第一個能進哈佛畢業的(當然考網也有關係),除了哈佛她還拿到麻省理工和另外兩間頂尖大學的offer,不過她說算哈佛是因為有全面獎學金罷了,沒有其他原因.... 她說要從這些名校成績要最頂級是一定的,額外還要贏一些辯論比賽等,她也沒錢參加什麼課外活動鍛煉什麼才藝,她也提到哈佛一定會收貧窮的學生來證明他們不只是收有錢的學生,而且他們還會收特別貧窮的學生。

我知道女拔有收公屋學生,在ek也見過st cat也有收過公屋學生,不過可能只是公屋家長相對沒有那麼多資源去培訓小孩,所以機會率不高,但也不排除也有很努力靠自己培養小孩的家長還有個性適合的孩子能被選中吧!我覺得不是沒有機會的。

小朋友很小已會比較的了。我住單棟私樓,但小女同我說,佢的同學間「屋」有泳池,放假去非洲。

我自己覺得香港的名校有兩類,有些只看成績,但有些又看成績又看家底。

引用:回覆+maomaofafa+的帖子 我覺得住公屋既人

原帖由 bookwormsx2 於 15-08-18 發表
回覆 maomaofafa 的帖子

我覺得住公屋既人(租果d)就算考到,都冇能力讀。如果真係見到名校校服響公屋出現 ...

公屋大把人好富貴, 如能應付到私人幼稚園, 又有興趣, 我不相信學校會因地址排除不收. 只是幼稚園始終是學前教育, 學校上課時間有限, 現制度下不讀亦可, 另外就算不放$去讀私人幼稚園, 都可能在外用更多的資源去補回.  

但事實比例上公屋去私人幼稚園的真的未必多, 主要可能是因為好多公屋人覺得幼稚園不需要谷, 而小學到時亦不會去要考的直私, 主要目標在可以抽的學校, 只要幼稚園的所學己夠應付小一就可以, 幼教目標同理念上不同形成不同的選擇.  

此同中小學名校提供獎助學金收勤力貧窮家庭學生是不可混為一談.

引用:[住公屋係咪沒機會入學之園,St.cat等名幼?

原帖由 maomaofafa 於 15-08-17 發表
[住公屋係咪沒機會入學之園,St.cat等名幼?] http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1 ...
我都係住公屋,但我見樓上有小朋友讀培正 K3,証明係睇小朋友實力,唔咪睇佢家低

其实好多傳統名校/教会学校最初辦学就正正係幫助貧困学生有学习机会~不过現在幼兒教育(私幼)学費真係唔少野……

不是, 我地住公屋, 我女考入了學之園, 仲要一take過, 無2nd in..

south_north 發表於 15-10-29 00:03
我都係住公屋,但我見樓上有小朋友讀培正 K3,証明係睇小朋友實力,唔咪睇佢家低

...
冇錯,我身邊已經有2個朋友的仔女謮緊co-ed,1 個謮緊男拔

引用:Quote:tkinwong+發表於+15-8-18+14:27+我睇

原帖由 maomaofafa 於 15-08-18 發表
我想主要還是看成績吧!名校收貧窮家庭學生其實不是新鮮事,但每個入學的孩子必然出類拔萃。
同意,我自己做開教育行列,喇沙、拔萃也見過比較貧窮既學生,雖然佢地家底無咁好,但會比較生性,勤力同懂事,希望大家唔好標籤佢地啦。。都係小朋友姐

回覆:maomaofafa 的帖子

我相信公屋都會有隱形富豪和聰明子第gei

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-08-18+發表

原帖由 yanyan0524 於 16-05-11 發表
同意,我自己做開教育行列,喇沙、拔萃也見過比較貧窮既學生,雖然佢地家底無咁好,但會比較生性,勤力同懂 ...
有,但無可否認真的較少,我朋友女讀緊女拔,她說差不多全部同學也住在好的私樓和富裕!

回覆:Moonlight819 的帖子

同意,真係比較少。或者,住公屋的家長比較少報名幼,學費+校車都唔細數目,仲未計課外活動

引用:Quote:south_north+發表於+15-10-29+00:03+

原帖由 matsushima 於 16-05-11 發表
冇錯,我身邊已經有2個朋友的仔女謮緊co-ed,1 個謮緊男拔
有些家長就算住公屋幾有錢都好,可能怕小朋友和同學仔比較,對小朋友心靈有影響,都未必會選擇名校

引用:Quote:原帖由+maomaofafa+於+15-08-18+發表

原帖由 yanyan0524 於 16-05-11 發表
同意,我自己做開教育行列,喇沙、拔萃也見過比較貧窮既學生,雖然佢地家底無咁好,但會比較生性,勤力同懂 ...
最慘係怕有錢小朋友會欺凌冇錢小朋友

住公屋等於考不到名幼?

應該唔關事

身邊有朋友住公屋,一樣考到名幼。

‹ 上一主題|下一主題