用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。 ...
樓主: emilylaugg
go

昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。   [複製鏈接]

引用:其實去完優才同真道,我鐘意優材多過真道,

原帖由 pekkle321 於 15-08-19 發表
其實去完優才同真道,我鐘意優材多過真道,我唔明點解d人不停唱優才,自己又唔係考又唔係讀,又有幾了解間 ...
我預到的同你相反,優才趕收工無笑容,個老師讀稿又細聲,睇一條問一條,我答完每一題她都無任何回應/跟進問題,只是趕趕趕,前後5分鐘走得,門口見到校長,零笑容,這是我在旺角優才的面試的經歷!

回覆:pekkle321 的帖子

點解我同你的完全相反的呢?優良趕,
真道笑容可嘉!😁

引用:其實去完優才同真道,我鐘意優材多過真道,

原帖由 pekkle321 於 15-08-19 發表
其實去完優才同真道,我鐘意優材多過真道,我唔明點解d人不停唱優才,自己又唔係考又唔係讀,又有幾了解間 ...
絕對同意。同你的感覺一樣。

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

其實問心,要你們8個鐘頭又要工作又要無間斷提供笑容,你們做不做到呢? 你見到果一剎那沒有笑聲,不代表這位老師沒有禮貌和誠意, 可能只是攰吧, 上午見或下午見,又會有分別,因為下午int 了幾百個後,真的會麻木,呆呆地無笑容。 反而我覺得家長要想清楚自己喜不喜歡間學校的理念。 如果你不喜歡學校理念,老師點好, 收了都不會讀。

rognfan 發表於 15-8-20 08:59
其實問心,要你們8個鐘頭又要工作又要無間斷提供笑容,你們做不做到呢? 你見到果一剎那沒有笑聲,不代表這 ...

我上午首批!

ppmmbb 發表於 15-8-20 09:13
我上午首批!

Haha...我估你的時段, 老師一係最醒神, 最好笑容

rognfan 發表於 15-8-20 09:19
Haha...我估你的時段, 老師一定最醒神, 最好笑容

我都想,可能未飲咖啡!

唔知係咪我好彩, 兩間老師都好好笑容. 如果真係要比較, 感覺上GT嘅比較公式化........

ppmmbb 發表於 15-8-20 01:20
我預到的同你相反,優才趕收工無笑容,個老師讀稿又細聲,睇一條問一條,我答完每一題她都無任何回應/跟進 ...
喺唔喺一個好老師,佢關唔關心學生,唔喺從佢有冇對住家長展笑臉來決定㗎!唔同人唔同性格,唔笑唔代表佢無愛心!

szechu2004 發表於 15-8-20 11:32
喺唔喺一個好老師,佢關唔關心學生,唔喺從佢有冇對住家長展笑臉來決定㗎!唔同人唔同性格,唔笑唔代表佢無 ...

點解你會跳左去講「愛心」?

szechu2004  只喺唔明白點解大家要著重面試老師有冇笑容  發表於 15-8-20 12:00

講真,校長個樣喺吋吋地,亦唔賣家長賬,並唔代表佢唔關心學生。阿仔喺優才三年,學校俾我感受到對學生的關心:即煮新鮮菜俾學生午餐加餸,冬天特別凍嘅日子,逢𨍭堂/小息,嬸嬸會準熱嘅好立克俾學生飲保䁔,考試後特登book㗎雪糕車入學校獎勵同學仔嘅努力,等等....

AgapePa  應該係朱古力噴泉機  發表於 15-8-20 14:57
dwkw333    發表於 15-8-20 12:24

回覆 szechu2004 的帖子

喺呀,今年喺朱古力噴泉,上年喺雪糕車

優才真係一間好學校!

每次當有路人因不滿優才收生程序時,便經常惡意批評此校,實在非常難過!

優才有什麼好?就只有我地呢班真真正正接觸過學校既家長才會知道!

Logos and GT are not mutually exclusive.  Either one is good not implying another one is bad.  I think both schools pursue good efforts in curriculum design and teacher's professionalism.  I am glad if any of them accepts my kid~

szechu2004  Agreed.   發表於 15-8-20 16:25

回覆:szechu2004 的帖子

原來優才真係咁好,你唔講真係唔知!

仲有其他愛心行為可再分亨,令更多人更認識優才!👍🙏😊

szechu2004  其實除咗優才,我相信仲有好多有愛心,真正關心學生嘅學校  發表於 15-8-20 16:41

引用:回覆+szechu2004+的帖子 優才真係一間好學

原帖由 dabbycheung 於 15-08-20 發表

優才真係一間好學校!
認同Dabby所講!我並非難過係真的非常氣憤

大倉 發表於 15-8-19 17:52
本人的小朋友今年將就讀優才P1, 有幸,昨年的三次 interview都成功過關, 成為首96名學生其中的一份子,就不 ...
想問上年你幾時知道你獲得 offer?上堂前定上堂後?

tantanmama  係上堂中. 9月開始上堂, 11月出第一批offer.  發表於 15-8-21 10:29

回覆:昨天in完優材(2nd),感覺如何?只for 舒發一吓。

好想知如有conditional offer, 小朋友仲要唔要third in!

今年係朱古力噴泉機同Popcorn機, 上年係成架富豪雪糕車駛入學校架! ^^

JonesDay 發表於 15-8-20 23:57
好想知如有conditional offer, 小朋友仲要唔要third in!

舊年係2nd in後只出1st waiting, waiting and reject. 1st waiting的家長要上家長課, 小朋友分3 batches 3rd in.  
9月開始上家長課
10月1st batch 3rd in
11月自行放榜前出第一批conditional offer.
‹ 上一主題|下一主題