用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道讀11年就考DSE?
go

真道讀11年就考DSE? [複製鏈接]

請問如果想在港升大學,是否不適合?有沒有家長可以分享下。

12    0    0    0

我都想知呀

回覆:oophoebeoo 的帖子

我都想知呀

回覆:真道讀11年就考DSE?

其實學校一樣有大部份學生考DSE, 只要成績達標,同其他中學入U機會是一樣的

回覆:真道讀11年就考DSE?

早一年、即11年

其實讀少一年係咪好事呢?

引用:其實讀少一年係咪好事呢?

原帖由 juliakmy 於 15-08-18 發表
其實讀少一年係咪好事呢?

比其他學生讀少一年,考得叻就係天才,考得唔好就攞嚟衰,見佢中學校網好強調佢哋係讀少其他學校一年,但成績又唔係叻

如果學生天資好一點,11年讀12年課程一點不難,不少名校小二上學期用下學期的書,五年級讀六年級的書,依比例中四就可讀中六的書,現在真道要到中五才讀中六的書,不算太快了。

pollyleungsc  哦....原來係咁嘅....謝謝!  發表於 15-8-19 16:12

又要答返啲n年前答過嘅嘢,真道比其他學校用少一年完成整個中小學課程,原因有三:
1. 真道每個學年有五個學段,由9月至7月都係不斷上堂學習,唔會好似好多學校,6月考完大考就試後活動,甚至根本唔使返學。
2. 真道上課時間比好多全日制學校時間長,4:15先放學。
3. 真道唔會好似好多外間小學咁,花時間去狂操TSA,加上小學上中學,中學老師都清楚知道升上嚟嘅學生學咗啲乜,唔使好似好多中學咁,中一要一段磨合期,甚至重新教返小六嘅嘢。

juliakmy  多謝詳細解答!  發表於 15-8-20 09:34

晴晴小B 發表於 15-8-19 00:20
比其他學生讀少一年,考得叻就係天才,考得唔好就攞嚟衰,見佢中學校網好強調佢哋係讀少其他學校一年,但 …
咁你認為真道IB考成點?
至於DSE,由於真道由小學已經唔係操練考試技巧為主,面對DSE呢種需要「高度考試技巧」嘅公開試,一定輸蝕。真道近年已著力針對DSE,成效如何,拭目以待。

剛收到真道offer, 優才現在是優先備取生階段。如果最後優才有offer,
請教各位認為那間較優勝?

回覆 timmyangel 的帖子

logos

logos 師資好,係好吸引

你點知師資好? 怎說?

教師學歷高,比band 1 A 學校好似還高,而且好多曾任職副校長等職位

有估跟有IB 課程有關吧..
可以分享資料來源嗎?

retriever ,請問你是否真道家長?
我是今年考生,簡介會有講: n 位教師是碩士、博士或以上。 n 位是曾任職其他學校校長或副校長,也有請海外學者
網頁: http://www.logosacademy.edu.hk/en/about-us/staff/

timmyangel 發表於 15-10-6 12:08
剛收到真道offer, 優才現在是優先備取生階段。如果最後優才有offer,
請教各位認為那間較優勝? ...

利申:本人兩個女兒都曾在真道就讀。

你問選真道還是優才?我的建議是:一定是真道!

十一年前,小女兒都是被真道和優才所取錄。我們選了真道,現在証明是正確的決定。

當時,優才比真道更有經驗和歷史,真道還是摸索階段。但結果是這些年後真道比優才更"成功"。何況現在真道配套更足,師生經驗更豐富。

在最初幾年,兩校在同區關係,或多或少也會互相比較,爭做地區名校。記得那時,還有兩三位優才家長刻意到真道討論區叫台,要真道公開考試成績,時常拿兩校作比較,說優才成績怎樣比真道優勝。當其時,新生家長拿兩校作取捨是無可厚非。

但時至今日,那幾位家長早已噤聲。因為,真道的整體成果已遠遠超前。你可以不難拿兩校各方面的資料作出比較引証。

回覆:daisychan 的帖子

11年後相信你孩子已入大學。

可否具體分享一下,你認為真道的成功部份?

謝謝!

retriever 發表於 15-10-8 17:47
11年後相信你孩子已入大學。

可否具體分享一下,你認為真道的成功部份?
行 IB approach, 令學生樂於學習,發揮創意和潛能。
不少學生(完成真道或中途轉校)都最終能入讀本地或海外著名大學的課程。
‹ 上一主題|下一主題