用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 耀中一問?
go

耀中一問? [複製鏈接]

囝囝現升K1,本身N班已在原校就讀(傳統幼稚園),現在耀中有Offer K1位,唔知點好?因為我打算幫亞仔報讀直資(有心儀學校,唔想小6後再為升中煩惱,而且功課冇津貼咁多讀得咁辛苦)

至於點解煩惱?因為聽講多數直資interview時會以英語會話形式,亦有普通話問答。若果現在比小朋友就讀國際學校,主要以英普教育,對佢interview時很有幫助。但同時亦怕小朋友自由慣難適應傳統小學,銜接有難度,但若果繼續留在原校,又冇信心佢考得上😔

由於本人並不富裕,難以支持小學中學都在國際學校就讀,所以只限於3至6歲吸收期比最好嘅佢學習(其實亦擔心同學之間有所比較)

想問問有冇人試過由國際跳番傳統就讀小學經驗可分享?以及有冇人可以比d意見我?
可能表達得唔係咁好,請見諒😓

0    0    0    0

我家的大孩子曾在YC大約5年, 讀完year one因為大抽奬抽到傳統名校所以轉校了... 我孩子以前在YC很開心,老師也很有愛心,教學方面我個人覺得中文方面比英文強,應該ESF在英語會話方面會強一點...... YC係數一數二貴的國際學校和中文科比較強,如果想加強英語會話和學費相宜一點的學校, 應該都有其他選擇, 視乎你自己想那間學校的英文科和中文科教學比重...

回覆 humansy 的帖子

如果一心考直資/本地,就不應考慮耀中。燿中的課程是play based的,K1及K2是以英粤上課。不用寫字,認字也不多;課程跟本地的大大不同。若考不到你心儀的直資, 要考其他本地學校就會困難重重。
若只為英語而選耀中,其實也可考慮請一位native英文老師。

至於小朋友之間的比較就不用擔心。絶大部份的小朋友跟本就唔會諗呢啲。

回覆:耀中一問?

多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二學校,而且又係英普兩文,對佢幫助大d。但係而家聽到兩位意見,好似反而相反。請問兩位嘅小朋友係咪都讀緊國際?是否講叻過認字,是否都係國際一直上。我真係為左Lee個決擇攪到訓唔好,好大壓力😓

引用:多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二

原帖由 humansy 於 15-08-15 發表
多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二學校,而且又係英普兩文,對佢幫助大d。但係而家聽到兩位意見, ...
I am sure most other parents here would not consider YCIS 數一數二..........

耀中唔係唔好不過學費係數一數二貴,有好多國際學校一樣好好但就俾耀中平得多。如果你屋企英語環境不足或父母英語水平一般,就要睇小朋友天份同吸收多少,英文可能未必跟其他國際學校一樣,但中文肯定俾大部份為佳。睇你自己值唔值得俾呢個學費同付唔付擔得起。

引用:囝囝現升K1,本身N班已在原校就讀(傳統幼

原帖由 humansy 於 15-08-14 發表
囝囝現升K1,本身N班已在原校就讀(傳統幼稚園),現在耀中有Offer K1位,唔知點好?因為我打算幫亞仔報讀 ...
你不如讀私家local幼稚園的英普班,像St Cat, LH, think etc 對學語言和考直資更適合。
我未聽過人讀國際咁貴學費,是為了更「容易」考上直資,反而有些會因學術不夠而更難考就真,於是有些人同時IS和local kinder(本人並不讚成)
另外,考直資私小一般不會考普通話的,如你只是為考小一,不如省卻這部分

引用:我家的大孩子曾在YC大約5年,+讀完year+one

原帖由 winghanglai 於 15-08-15 發表
我家的大孩子曾在YC大約5年, 讀完year one因為大抽奬抽到傳統名校所以轉校了... 我孩子以前在YC很開心,老 ...
請問小一係國際轉去傳統適應困難嘛?thanks

回覆 ritz_ng 的帖子

初初係會比較辛苦, 因為中文水平同傳統名校真係有些距離, 功課又比國際學校多,我家老大不是天生聰明但算係比較勤力,所以成績在班中算係中間上dd

都唔知點解ycis在這論del.

引用:都唔知點解ycis在這論壇有反對意見,會有特

原帖由 samsam123321 於 15-08-15 發表
都唔知點解ycis在這論壇有反對意見,會有特別原因嗎?不過好彩這有人護航。 ...
覺得呢度好多人敵視呢間學校。其實人地今年IGCSE 出左results 都唔差。

ib 平del.

回覆:耀中一問?

十幾個回覆,都冇人惡意批評。
係我講話佢非數一數二,但講真話都唔得?
討論一定有不同意見,次次唔合心水就話敵視,真係服晒。
我仔女是ESF,自問ESF也唔算數一數二,做人要公道,各間學校是甚麼定位,大家心中有數。

其實大部分人都係講出事實,無話敵視或反對。
好多人講內裹大部分學生之間只講國語跟廣東話,少講英文。咁學校定位係咁,怕咩人講,反正香港回歸祖國是鐵一般事實,唔通話有人講內裹無人講俄文是話人敵視依間學校?

humansy 發表於 15-8-15 07:50
多謝你地意見,本來諗住耀中都屬於數一數二學校,而且又係英普兩文,對佢幫助大d。但係而家聽到兩位意見, ...
我們一開始就決定走國際路線,所以耀中收我們的時候,我們沒有太多考慮、也沒有太多選擇就入了耀中,後來有其他心儀國際學校收了,所以就離開耀中。我的小朋友本身講話唔叻,認字也不好;不過這跟耀中無關。
樓主其實不用太煩惱應否接受耀中OFFER,因為你不打算行國際路線,入了耀中你將會更煩,壓力更大。

上面有回覆提到為什麼YCIS咁多人反對,其實我針對的不是YCIS,而是樓主。我認為樓主任何一間國際學校都不用考慮。因為樓主提到升小學不考慮國際學校,這個情況我會認為樓主應繼續在傳統幼稚園會較合適。如果"只是"為了英語而入國際學校讀幼稚園是不值得的。

回覆:yanyan123 的帖子

先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國際好奇怪!但我睇番這幾年我心儀嘅直資面試考畫畫,老師講故事然後問問題睇小朋友反應,還有砌積木其間老師同小朋友傾談(老師會選普通話或英語交談),一組大约十個小朋友同時進行,家長就係礼堂聽講座。所以我都諗以這樣面試方式,是否國際比傳統更有優勢,而且教學方式亦是一中一英雙班主任以英普教學。當然,我到時未必一定考上,到時要考其他學校就比較困難,所以這才讓我覺得困擾,很難作決定!

引用:先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國

原帖由 humansy 於 15-08-17 發表
先多謝各位意見,我明白單只為英文而入讀國際好奇怪!但我睇番這幾年我心儀嘅直資面試考畫畫,老師講故事然 ...
唔好意思我唔明你決定困難之處, 其實你自己亦説了知道考不上直資去讀傳統仲難, 咁你根本不用考慮國際,有家長亦已提過其他中英並重幼稚園

回覆:humansy 的帖子

If u target local school plus want to polish their English language skills. Don't think of YC as they focus on Cantonese in early years of education. Other IS may not satisfy U as most of them or all of them are play based teaching. 你還是應找local kindy .外補其他科(如你認為想Polish).

Actually, someone above had already recommended you a much much better option, like St Cat, Learning Habitat, or York. They have pth and english class. Forget about YC.

回覆:minamitse 的帖子

請問如果樓主揀左ycis, 係咪讀完k2, 直上yr 1, 到時夠6歲,如果想讀番local,就出番來考直私,或者參加大抽獎(讀緊is可以抽嗎?)

Jane1983  IS可抽獎  發表於 15-8-17 18:21
‹ 上一主題|下一主題