用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培道vs Joyful
go

培道vs Joyful [複製鏈接]

今天收到培道call waiting..本身已經有荃灣荃景joyful..二間都係下午,自己本身住青衣,應該點㨂?苦惱中

0    0    0    0

回覆:yansing 的帖子

培道可直上小學Wor

回覆 yansing 的帖子

咁你咪考慮下培小係咪你心儀既小學,係既咪揀培幼,如果諗住讀其他津/官小或考直資就揀Joyful. 

回覆:yansing 的帖子

橫掂都搭校車,如果係女仔我一定選培道,有backup小學,重有學劵

回覆:培道vs Joyful

睇你要學術定小學back up...
如培小不是你杯茶,一定係㨂joyful, 到時考小學有優勢,再考培小仲得
我覺得小朋友依三年打好個底到時讀邊間小學都有利
Joyful 都唔易入你小朋友都入到證明佢都有資質

如果想入培小     根本唔需要考慮joyful
何必take risk
joyful都係學店一種。   入小學唔係特別好。
我都剛剛reject 左荃景圍個offer

引用:如果想入培小+++++根本唔需要考慮joyful 何

原帖由 babyjk2013 於 15-08-15 發表
如果想入培小     根本唔需要考慮joyful
何必take risk
joyful都係學店一種。   入小學唔係特別好。
做乜話joyful係學店,你讀過?願聞其詳!
利申:冇報亦冇讀過,但身邊有啲朋友讀緊話好好,老師有愛心,小朋友返得開心,家長又多機會參與活動!

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-08-15+發表

原帖由 99dogdog 於 15-08-15 發表
做乜話joyful係學店,你讀過?願聞其詳!
利申:冇報亦冇讀過,但身邊有啲朋友讀緊話好好,老師有愛心,小 ...
學店  大家definition 唔同啫
其實大部分私校都有你提及既好處
家長參與機會 so what?   
對於我來講學之園都係學店一種。 不過  我都好佩服佢地既畢業生全部入名校。
我對學店一詞絕無貶義。
一間學校總會有人鍾意有人唔鍾意。

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-08-15+發表做

學店  大家definition 唔同啫
其實大部分私校都有你提及既好處
家長參與機會 so what?   
我諗你唔會識人讀哂咁多間joyful 卦?
joyful 好壞處   自己睇論壇就會搵到。
不過唔係親身經歷   網上既人講咩   只可作參考。

利申    我唔係話joyful 差。  我自己都報過n班   亦有offer...如果係差   我都唔會報啦。
不過  我偏向有學劵幼稚園。
有學劵又好既   我覺得仲難入

以上如有冒犯  請見諒。

引用:以上如有冒犯++請見諒。 +

以上如有冒犯  請見諒。
你冇冒犯,可能你唔清楚咩叫學店啫,商業化或牟利學校亦唔一定係學店!你睇下究竟學店係點解先啦!

引用:Quote:原帖由+babyjk2013+於+15-08-15+發表

原帖由 99dogdog 於 15-08-15 發表
你冇冒犯,可能你唔清楚咩叫學店啫,商業化或牟利學校亦唔一定係學店!你睇下究竟學店係點解先啦!

...
係   應該用商業化學校。

我女pn讀joyful, 感覺很好,老師有愛心,有雙語老師,我女英文進步很大。如果唔係諗住樂基叩門有些優勢,我一定會留joyful。 我覺得學店的定義係老師求其上課,學生上課沒有進步,但就不停收很多費用。所以joyful不是學店。如果你話商業化,我也不認同,因為以這個學費嚟講,每日有3小時英文普通話學,算ok。至於學卷學校,其實也有好壞,很難一概而論。你提過英藝,也不是學卷學校,那又是否學店?

好多謝大家既意見。
就係因為明白二間都係間好既學校,只係行既路可能唔同,
所以先至苦惱。
自己本身都係JOYFUL 讀緊興趣班,都覺得那度既職員幾NICE....
但培道有學卷之餘仲有小學BACK UP...自己本身仲有個細佬...
真係心大心細..

我覺得基礎是長遠的,無論讀邊間小學幼兒園打好基礎都是好事

回覆:pancake1021 的帖子

我仔讀過joyful的暑期班,佢話成日睇電視,所以我對呢間學校有所保留。

引用:我仔讀過joyful的暑期班,佢話成日睇電視,

原帖由 怪獸父母 於 15-08-16 發表
我仔讀過joyful的暑期班,佢話成日睇電視,所以我對呢間學校有所保留。

...
乜入面有電視嘅咩?

引用:我仔讀過joyful的暑期班,佢話成日睇電視,

原帖由 怪獸父母 於 15-08-16 發表

...
乜入面有電視嘅咩,願聞其詳

‹ 上一主題|下一主題