用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教Thermos, Tiger保温飯壺
go

請教Thermos, Tiger保温飯壺 [複製鏈接]

想買分層的保温飯壺給讀小三的囡囡帶飯,由6點半KEEP到12點半,請問Thermos和Tiger保温飯壺哪個比較好? 兩層定三層好呢?
   5    0    0    0

回覆:cosyfook 的帖子

我們用象印牌的,早上6:00煮好、中午12:30仍十分熱。

王家爸爸  象印好啲,不過佢既膠圈好易壞,壞左保溫效果差好多。  發表於 15-8-14 10:52

cosyfook 發表於 15-8-13 21:24
想買分層的保温飯壺給讀小三的囡囡帶飯,由6點半KEEP到12點半,請問Thermos和Tiger保温飯壺哪個比較好? 兩層定三層好呢?

我今年5月祟光30週年大減價時買了:

1) 象印三層保温飯壺 x 1
2) Thermos 燜燒罐 0.75 L x 1
3) 象印 燜燒罐 0.5 L x 1

我點解買三層?因為同事強烈推介。她是買了兩層但好後悔,叫我最好買三層,因為最底那層可以裝熱水加強保溫又或者裝熱食的食物,中間那層裝飯,最上那層裝蔬菜,三層裝野食彈性大好多。

點解我又買燜燒罐? 因為我當時未買三層保溫飯壺,原本打算一個裝飯,一個裝食物,後來各樣原因再買保溫飯壺。

我試過帶過阿女嘅保溫壺返公司食,老實講十二點幾食時唔係好熱,只係微溫咋 (準確啲講係不冷不熱)!食物係無變壞的,放心!

燜燒罐保熱能力最好(如果放食物前用滾水放滿水入燜燒罐內3-5分, 之後先至入熱飯+食物, 十二點幾食真係仲好熱, 有時仲有好微弱輕煙呢!!)

牛牛牌保溫最, (可以講係無保溫能力)(因為我第一個買嘅保温湯壺牛牛牌,但效果係實在太差,所以後來才買咗以上的其他牌子及款式。)

自問自答: 點解我明知燜燒罐保熱能力最好但係阿女帶保溫效果"不冷不熱"的三層保温飯壺? 原因係阿女話自己班同學無人帶燜燒罐, 但有一兩個同學帶保温飯壺(同佢依家用嘅一樣), 阿女好想同同學仔一樣帶保温飯壺, 阿媽又心軟, 所以最後又買咗保温飯壺喇

回覆:請教Thermos, Tiger保温飯壺

燜燒罐最好!而果係炒粉麵飯,帶一個已夠,唔使帶咁多嘢

炒一個烏冬,Tiger 380ml 已夠用

小時了了  炒一烏冬難唔難煮呢?可否分享點煮呢!  發表於 15-8-14 11:00

我用象印

謝謝大家的意見!請問燜燒罐是用來保温,還是用來煮的?

回覆 小時了了 的帖子

解釋很詳細,感謝你啊!

cosyfook 發表於 15-8-14 09:50
謝謝大家的意見!請問燜燒罐是用來保温,還是用來煮的?

保温及用來煮都可以.我用來保温多, 但我亦買咗三本燜燒罐食譜而我用燜燒罐只煮過綠豆糖水及豆腐花 (跟食譜做法, 我及小女係成功煮/整得到的, 小女最叻用燜燒罐整豆腐花)

cosyfook 發表於 15-8-13 21:24
想買分層的保温飯壺給讀小三的囡囡帶飯,由6點半KEEP到12點半,請問Thermos和Tiger保温飯壺哪個比較好? 兩 ...
千祈唔好買Tiger兩層保溫飯壺。

前排Sa Sa儲印花換咗個, 到中午食D餸係出水的(即保溫功能唔夠)

小時了了  炒一烏冬難唔難煮呢?可否分享點煮呢!  發表於 28 分鐘前

炒嘢一向唔難煮, 炒烏冬、炒米粉、炒飯、炒面、炒河粉, 又方便又好食。不過, 你先要有一隻唔痴嘢既鑊。

小時了了  嘻!嘻!我只係識蛋炒白飯咋  發表於 15-8-14 11:51

小時了了 發表於 15-8-13 21:55
我今年5月祟光30週年大減價時買了:

請問你阿女的壺是2層, 定3層, 什麼牌子?
如果燜燒壺係咪飯和餸一起放好唔好, 如果好, 幾大才夠? 如果唔好, 係咪買2個燜燒壺好過一個3層的呢?2個會唔會好重呢?
放炒飯係咪350大的燜燒壺都夠呢?
tkx!

checkylam 發表於 15-8-14 11:49
如果燜燒壺係咪飯和餸一起放好唔好, 如果好, 幾大才夠? 如果唔好, 係咪買2個燜燒壺好過一個3層的呢?2個會唔會好重呢?
放炒飯係咪350大的燜燒壺都夠呢?

我呢, 曾經用過 2個燜燒壺自己又或者阿女帶飯, 真係幾重下, 仲俾 99 話我咁樣俾女帶返學好重, 因阿女又要背書包, 有時左手又要手拎視藝袋 / 又或要帶基督少年軍鞋, 右手又拎飯/燜燒壺, 都真係幾係野. 我做法, 係飯和餸一起放在一個燜燒壺內, 後來就係帶一個3層保溫飯壺

我自己個人喜好燜燒壺買大啲 0.75 L, 因為彈性大好多. 當初5月時我想買象印 0.75 L 但當時係買斷貨, promoter 姐姐又答唔到幾時有貨, 故當時基於大減價下買住 0.5 L 頂住先, 後來都係買 0.75 L (買膳魔牌, 因為當時象印仍斷貨, 無得買), 我鍾意0.75 L, 成人份量飯+食物係夠, 小朋友 0.5L 我諗夠卦? Tiger 380ml 我無用過, 無意見.

P.S1: 其實 2層或 3層保溫飯壺, 裝飯及裝食物的容量好細好小架, 容量一定小過 0.5L 燜燒壺

P.S2: 1個燜燒壺如0.75 L減價時都要三百幾蚊一個 (如買兩個價錢要 x 2), 3層保溫飯壺減價時又係要二百至三百幾蚊, 您要自己衡量 budget

以前出街帶粥仔用過象印兩層,唔熱㗎。微溫only. Not good. 要熱就㨂個冇內格果D。

十分感激大家的寶貴意見

Tiger 3層(一定要有一格裝熱水用)。

我買Tiger 禮盒裝 係380 + 2xx, 炒粉麵飯用大嘅,飯+餸就分開擺。阿女幾大食,但可能係返學午餐時間唔太長,咁嘅份量佢已經夠食。

炒嘢除咗鑊要靚,就係要鑊熱先落油。烏冬先用滾水浸開(唔係煮喎)炒好菜肉加烏冬快炒一陣已經搞掂,最後加老抽上色、麻油加香味。你過BK問啦,好多高手㗎。

上年買了一個Tiger 3層,冬天最冬凍的時候,最下一層仍熱,中間果層OK,最高果層微曖。熱天的時侯,我仔就話好熱。

謝謝大家意見!我終於買咗個Thermos三層,原價大約$468,SOGO特價$378,我見有折扣就即買。
‹ 上一主題|下一主題