用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 現在小女三年級, 升中有什麼預備
樓主: 細細粒媽咪
go

現在小女三年級, 升中有什麼預備   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 15-8-13 18:06
我自己咁唸咋:
小3, 大概估下自己女女係上中下游位置, 按以往學校升中紀錄, 大概會去咩級數學校; 如果未研 ...

請問以派位來說, BAND 1A 與BAND 1C的學生的派位機會是否一樣? 即都是計 BAND 1 來派? 因此隨機數字決定派得好不好, 對嗎?

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+15-8-13+18:06

原帖由 magiccandy 於 16-05-30 發表
請問以派位來說, BAND 1A 與BAND 1C的學生的派位機會是否一樣? 即都是計 BAND 1 來派? 因此隨機數字決定派 ...
大抽獎只分 band 1,2,3 冇再分 a,b c,,所以1A同lC基本上冇分別,只要隨機編號前,lC生一樣可以抽到1A學校(只要有揀)。

magiccandy    發表於 16-5-30 22:23

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-29+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 16-05-29 發表
都要家長肯發掘同栽培先得
⋯⋯我諗咗好耐,果個懶人精阿妹乜都求求其其,不過佢好中意科學實驗、恐龍既嘢,咁係咪都有得諗?我全家文科人,呢D嘢我唔多曉,你話藝術、體育就好辦啫,科學有D咩可以培養?

Yanamami  成日去科学館參觀?  發表於 16-5-30 22:35

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-29+發表

原帖由 little_yolky 於 16-05-30 發表
⋯⋯我諗咗好耐,果個懶人精阿妹乜都求求其其,不過佢好中意科學實驗、恐龍既嘢,咁係咪都有得諗?我全家文 ...
鍾意科學好多時都會鍾意數學 ,不過唔知有冇記錯妳女數學好似 ....

或者試下揾d天文或地理嘅野比佢玩下先。想當年我大仔都鍾意天文嘅野,仲有諗過將來不如去天文台度做

little_yolky  唔係呀,數學果個係大女,細女數學一向好架。  發表於 16-5-31 09:58

little_yolky 發表於 16-5-30 21:16
⋯⋯我諗咗好耐,果個懶人精阿妹乜都求求其其,不過佢好中意科學實驗、恐龍既嘢,咁係咪都有得諗?我全家文 ...
借套franny k. stein返黎畀佢睇
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆 little_yolky 的帖子

多點兒到科學館和太空館去吧,我囡囡玩了3年,幾乎平均每月2次;
仍然未看完所有免費影片

引用:Quote:原帖由+小時了了+於+15-08-22+發表回

原帖由 KT0603 於 15-08-22 發表
我認知中,有幾位女生都有你講的情況。有一位是玩武術(港隊,晚上要到體院練習),入了乒乓球校隊。另外, ...
成績是最主要的部分,體藝是加分項目,有了好成績,完全沒有課外活動等於書呆子一個,將來的競爭力也不會強,體藝很厲害沒有好成績不能考上大學條路還是難走,畢竟靠體藝混飯吃是難上加難。

Yanamami  成日去科学館參觀?  發表於 昨天 22:35

係呀,佢好鐘意睇天象廳。

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+16-05-29+發表

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-30+發

原帖由 IloveJJ 於 16-05-31 發表
到三年級,參加中大資優課程,有科學
我覺得呢d課程一般
反而科大果d可以睇下

IloveJJ 發表於 16-5-29 14:18
尋日無聊,搵下資料,先發現阿仔呢區熱門既b1中學,自行原來連小四成績表都要交! 等我仲成日同阿仔講: 唔駛 ...
其實中學係有以點既用意去睇小四成績?如果我係中學負責收生個位,我唔介意小四係點既成績,如果係中後衝上黎,證明學生係有能力有進步空間,如果一直keep住好成績,證明佢成績平穩,不過有幾多進步空間睇唔到
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-29+14:18+尋日

引用:Quote:原帖由+little_yolky+於+16-05-30+發

到三年級,參加中大資優課程,有科學
請問香港資優學苑如何?課程有認受性嗎?

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-05-31+發表其實

係呢!真係慘,呢個暑假我就要教定阿仔倉頡啦!佢哋中學睇埋I.T.

...
我仔學校電腦堂有教架,不過唔練就好快唔識。

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-05-31+發表係

IloveJJ 發表於 16-5-31 12:44
係呢!真係慘,呢個暑假我就要教定阿仔倉頡啦!佢哋中學睇埋I.T.

...
我都要教倉頡,因為學校教速成...

回覆 MASAYA 的帖子

我仔學校係敎九方,叫佢暑假要自學倉頡啦!

引用:Quote:IloveJJ+發表於+16-5-29+14:18+尋日

原帖由 MASAYA 於 16-05-31 發表
其實中學係有以點既用意去睇小四成績?如果我係中學負責收生個位,我唔介意小四係點既成績,如果係中後衝上 ...
P5/P6成績靚左,係好難分出純天然定含人做色素

我小朋友當年P5升中簡介,校長都教唔好用時間去改善弱科,望吓边D科得又可以搶多D分,就盡做,改善弱科係可以慢慢來

所以有D超級一號連呈2都唔使等就收生

mcl203 發表於 16-5-31 14:00
P5/P6成績靚左,係好難分出純天然定含人做色素

我小朋友當年P5升中簡介,校長都教唔好用時間去改善弱科, ...
基本上都係人為,大家都衝,呢個時候仲唔衝等幾時?不過有本事由主車群衝上前列,爆發力比其他人高,唔係一種能力?因為我就係咁安排,小四前輕輕鬆鬆咁讀,小五小六先發力

芙蓉808  我都行緊呢條計!小4期考自溫終於變成功之母,落敗!希望來緊小五更加有斗志!來年衝上!一定得!   發表於 16-6-15 10:24

引用:Quote:mcl203+發表於+16-5-31+14:00+P5/P6

原帖由 MASAYA 於 16-05-31 發表
基本上都係人為,大家都衝,呢個時候仲唔衝等幾時?不過有本事由主車群衝上前列,爆發力比其他人高,唔係一 ...
發力都可以有人為色素,有短暫爆一爆,無持久力,即係校長所講,搶左D分先,一切遲D先講,或叫,係P5下-6, 讀書只是求分數,分高唔等於識`

又咁講,好在大家家長都知佢心唔係咁諗,升唔升到直中,都係佢D女,佢只係教D成績弱D果班學生要盡D力

‹ 上一主題|下一主題