用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港童聲合唱團 或 香港兒童合唱團 好 ? ...
go

香港童聲合唱團 或 香港兒童合唱團 好 ? [複製鏈接]

姊妹們, 我囡囡 10 月就 3 歲了, 見她都好鐘意唱歌, 所以打算比佢學。

我在考慮 "香港童聲合唱團" 或 "香港兒童合唱團"。
2 間都有朋友提過說唔錯, 而且我住東區, 都近的, 所以想問下有仔女參加緊的姊妹們, 你們的意見如何? 感覺哪一間比較好同老師較有心機?

謝謝提供寶貴意見。

23    0    2    0

引用:姊妹們,+我囡囡+10+月就+3+歲了,+見她都好

原帖由 ycccheung 於 15-08-13 發表
姊妹們, 我囡囡 10 月就 3 歲了, 見她都好鐘意唱歌, 所以打算比佢學。

我在考慮 "香港童聲合唱團" 或 "香 ...
我大女喺童聲唱左幾年,名氣雖不及香兒,但童聲好積極搵機會俾小朋友表演,除左自己童聲一年兩次表演外,仲會出席其他音樂會任表演隊伍。so far 跟既老師都好好,尤其跟過兩個較嚴格既老師,女女唱得認真!3歲可以參加佢既nursery class.

我仔仔剛入左香兒合唱團。香兒雖然較出名,但人較多,相對咁細既小朋友演出既機會比童聲為少。老師都好好。但注意,如果小朋友3歲未可以參加合唱團。我細女現時3歲多,參加其IEC親子班,由親子班讀上去啟蒙/音樂基礎再升青苗/音樂班,到五歲先可以考合唱團(IEC學生有內部考試,也設有公開面試)。合唱團年齡為5歲半或以上。但注意,香兒IEC要抽,每期都好多人報名。團址稍遠,我也住港島東,仔仔番西九還可,細女番何文田分團就長途跋涉!

HauMiranda 發表於 15-8-13 16:04
我大女喺童聲唱左幾年,名氣雖不及香兒,但童聲好積極搵機會俾小朋友表演,除左自己童聲一年兩次表演外,仲 ...
謝謝分享
大女唱童聲好,點解仔仔唔跟呢?

引用:Quote:HauMiranda+發表於+15-8-13+16:04+我

原帖由 lifeishappy 於 15-08-14 發表
謝謝分享
大女唱童聲好,點解仔仔唔跟呢?
因為剛巧仔仔抽中左香兒IEC, 難得抽中就俾佢上,一上就上左一年半,佢好鍾意,之後又考到合唱組。既然上左咁耐,有感情,佢又開心,老師又好,就繼續留低。

引用:Quote:原帖由+lifeishappy+於+15-08-14+發

原帖由 HauMiranda 於 15-08-14 發表
因為剛巧仔仔抽中左香兒IEC, 難得抽中就俾佢上,一上就上左一年半,佢好鍾意,之後又考到合唱組。既然上左 ...
請問係咪一定要join IEC 先可以join 5歳班?  或者有無 priority?  Thx

回覆 HauMiranda 的帖子

多謝哂分享。
其實我都考慮緊揀童聲..
但係我想知價錢上是否香兒貴D ?

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-08-14+發表

原帖由 ekhc 於 15-08-14 發表
請問係咪一定要join IEC 先可以join 5歳班?  或者有無 priority?  Thx
例如呢排香兒合唱組招生,最細既係2011年1月31日出生既小朋友,即2016年1月開班時差不多五歲的,即如果小朋友1月出世,就可以5歲入合唱組,所以合唱組經公開面試考入的,可以係5歲或以上。IEC考上的,最小的都應該係差不多5歲。但注意香兒合唱組每年只招生一次,所以唔係話一足5歲就可以去考。但我記得香兒上年好似有一次特別招生,我冇太留意,睇下今年有冇先。

引用:回覆+HauMiranda+的帖子 多謝哂分享。其實

原帖由 ycccheung 於 15-08-14 發表

多謝哂分享。
如果係童聲nursery class (age 3-4), 睇番網頁,$2xxx 15課,上到去合唱班別約$1000兩個月(留意平日同週末班唔同價錢),同香兒合唱組價錢相約。不過香兒既playgroup IEC就貴,約$2000一個月。

引用:Quote:原帖由+HauMiranda+於+15-08-14+發表

原帖由 ekhc 於 15-08-14 發表
我試過公開考同經IEC內部考,IEC考應該係容易啲,我見我仔大大大大部份同學都入選。

HauMiranda 發表於 15-8-15 01:44
我試過公開考同經IEC內部考,IEC考應該係容易啲,我見我仔大大大大部份同學都入選。

...
OIC.  Thx
但小女剛剛4歳, 會唔會已經太遲 join IEC 呢?  Thx

引用:Quote:HauMiranda+發表於+15-8-15+01:44+我

原帖由 ekhc 於 15-08-15 發表
OIC.  Thx
但小女剛剛4歳, 會唔會已經太遲 join IEC 呢?  Thx
有心唔怕遲,我識得有朋友每半年抽一次,由親子一班抽到青苗二班終於入到,亦識得有人waiting終於4歲半時插班入到。留意下期11月報名,明年1月上課。話唔定你小朋友叻叻喺公開面試考到入合唱組呢👍👍

引用:Quote:原帖由+ekhc+於+15-08-15+發表OIC.++

原帖由 HauMiranda 於 15-08-15 發表
有心唔怕遲,我識得有朋友每半年抽一次,由親子一班抽到青苗二班終於入到,亦識得有人waiting終於4歲半時插 ...
多謝你鼓勵.  好我會11月留意報名事宜.  Thx 😉

回覆:香港童聲合唱團 或 香港兒童合唱團 好

Hello,我女依家4歲,3歲時參加咗童聲幼兒班,上埋依期就完哂整個幼兒班喇,下期會上預備班。阿女好鍾意d老師(小朋友叫佢哋姐姐),亦好鍾意去上堂,我觀過幾次課,見小朋友玩得好開心。初初我係諗住5歲就帶阿女考香兒,但見佢依家又識咗班朋友就,又咁開心,都係費事轉lu

ekhc    發表於 15-8-23 01:25

原來香兒 IEC 只能在何文田 / 西九龍 上堂, 那好像不太方便我呢...
我以為港島東都可以 tim..
而且大部份時間都是下午, 剛好我囡又是讀下午班 K1, 時間就難就...  >_<

引用:回覆+HauMiranda+的帖子 原來香兒+IEC+只

原帖由 ycccheung 於 15-11-12 發表

原來香兒 IEC 只能在何文田 / 西九龍 上堂, 那好像不太方便我呢...
東區可以考慮童聲,其實真係唔錯,另外,太古仲有葉氏可以考慮。

回覆:香港童聲合唱團 或 香港兒童合唱團 好

我都住東區,亜女上緊童聲,好開心,我會5歲時先俾佢考香兒

引用:Quote:原帖由+ycccheung+於+15-11-12+發表

原帖由 hagupit 於 15-11-12 發表
東區可以考慮童聲,其實真係唔錯,另外,太古仲有葉氏可以考慮。
香兒唔係逢週末去太古城地利亞練既咩?

回覆:HauMiranda 的帖子

你好,本人新手媽,請問香兒IEC 同演藝學院 的是同一間嗎?定是不一樣?

引用:你好,本人新手媽,請問香兒IEC+同演藝學院

原帖由 jjmanc 於 15-12-30 發表
你好,本人新手媽,請問香兒IEC 同演藝學院 的是同一間嗎?定是不一樣?

...
不一樣

引用:Quote:原帖由+hagupit+於+15-11-12+發表東

原帖由 maccy523 於 15-11-15 發表
香兒唔係逢週末去太古城地利亞練既咩?
5歲的預備班只有一班在太古城上課,要睇下好唔好彩入到第一志願。北角有兩班。

‹ 上一主題|下一主題