用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 幾$合理?
go

幾$合理?

piano 學grade 3 包教樂理,上門。

有LTCL, Diploma.

回覆:picture 的帖子

簽名被屏蔽

引用:What+price+is+the+teacher+quoting? +

原帖由 Oboe_FRSM 於 15-08-12 發表
What price is the teacher quoting?
600 one hour

老師上你家嗎?通常有LT十dip of music of some sort 都比較少會上門

引用:老師上你家嗎?通常有LT十dip+of+music+of+s

原帖由 stinkyrabbit111 於 15-08-13 發表
老師上你家嗎?通常有LT十dip of music of some sort 都比較少會上門
是呀!他有正職,兼教琴。

我女都係三級,個老師係琴行學開,後來上門。佢仲係學生,收$260

回覆:picture 的帖子

引用:其實依家有LT甚至FT嘅鋼琴老師多的是,我有

簽名被屏蔽

回覆:Oboe_FRSM 的帖子

引用:係呀!我知道有老師為求收多個學生,竟然Gr

簽名被屏蔽

引用:Quote:stinkyrabbit111+發表於+15-8-13+08:

原帖由 ilovethiscow 於 15-08-13 發表
都唔一定既, 我個習慣, 你要上門無問題, 每堂+$300

$300 係包括 我既交通費同Time Cost, 如果家長肯俾  ...
上門是價錢貴的重點,如不用上門,我相信老師未必收600。另外,學費等同海鮮價,不能說合理不合理。

醒目開學勳章 王國長老

回覆:幾$合理?

我女個老師本身有一大堆8級演奏級學生,佢都唔會上門,教多兩個學生好過(佢近年夠晒客,唔再接初級學生,反正都係坐一個鐘緊係教個8級/AT)。我女而家6級,俾緊$1500/4堂。同意,無市價的,覺得值就得

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Miss_Kwok+於+15-08-13+發表

原帖由 Miss_Kwok 於 15-08-13 發表
其實係Facebook有好多鋼琴老師嘅page, 真係見有D老師連自己嘅手形都唔正確,拍子又數錯晒,有D就係學生彈嘅 ...
我唔識琴。但我有陪女上堂。果時去初級果d音樂節比賽。你都明我聽左隻歌幾百次(譜我仲識睇)聽住老師提醒邊d位要留意。我咁菜鳥都仲識分對與錯。見到有d小朋友彈錯(例如成隻彈低8度、pp同f一樣聲),其實心裡好鄧佢地難過。大家都花左時間練,但佢就練錯野(仲要交學費!),再努力都無用,好可惜