用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST. Joseph kinder
樓主: troublemom
go

ST. Joseph kinder [複製鏈接]

Re: ST. Joseph kinder

Hello KE,

Can you share what attract you to choose this school?
Per your info, the standard is not that high and it is also independant to the primary school.....and especially you are living in kowloon side???
I want to find more info about the school, but it is too hard to find it from the internet.

KE

其實我都同你一樣,好癲,剛知道收左,擔心到訓唔到
以家好好多啦,係BK又見到咁多同校MAMI
咁可以傾O下,放鬆好多!!

請問你囝囝幾點要上校車??

Honghong_ma

Hong Hong Ma  :-)

醒目開學勳章

Hello,my son in KGLD.
nice to meet u all !

Dear ALL,

KE --------------KGLA
honghong_ma----KGLB
brianli2009--------KGLB
monchhichi888----KGLB
vjdma-------------KGLC
YLH----------------KGLC
youngmami ------KGLD
himbo-------------KGLD

YLH,

係呀,係網到無嘜講D間學校,而且係BK亦好小人講有關D間學校資料,所以最初真係無唸住讀,總係覺得佢好舊,D人好唔Nice,但好奇怪,我聽完我姐夫講完一番說話我突然360度轉左。我初頭都以為佢會贊成我小朋友讀回原校,但出奇地佢竟然叫我轉去,原因佢話小朋友個底好緊要,如果d6年個底打得好佢上去會好,就算佢唔比心機讀,d6年係一定值得,點解既然學校收左你,你唔去試下,就好似我之前所講唔知得唔得,就算唔得最多未搵個一間,而且係St. Joseph 出黎,都唔會好難搵啫!所以我選擇左囉!!但你要睇番你小朋友現在讀緊邊間,同SJ有沒有大分別;你現在KG將會有機會升去邊間小學再作出分析。我住九龍所以唸既野亦會比住香港區既mami要唸得清楚,你知返學遠近對小朋友都好重要。

你係末重唸緊讀唔讀SJ呀?

KE

KE,

Yes. I'm still struggling.
But my hubby likes that school since he grow up in Wanchai, his family strongly recommend it. However, none of them studied in this school before.

hongkong-ma

我好同意你講,之前係到問好多問題,但見到無嘜人回應,個心好down,因為真係真係好想可以有其他mami分享一下,直至缺定左唔在唸時,而且見到你同其他mami回應個心真係好開心,好似有d知心朋友咁。

座校車我還末知,因為學校出面有位褓姆車黃太佢話要組成一隊九龍線先覆我,我再三叮囑佢一定要比電話我,因為真係唔知去邊到搵車,所以還未知,你呢?

之前講開校服,我已為上去買就得,我唸我打個電話問一問好D.咁你有無睇到開學個日係末要取一張健康証明番學校呢(是否要到醫生到作檢查)?
KE

KE

我囝囝要7:45上校車,
好擔心,因佢從未坐過校車,而且還要咁早...
佢以家返學只扛要行5分鐘.

其實你怕唔怕褓姆車黃太那裡會唔得?我當然希望可以要組到,唔洗煩,你有無再搵o下其他資料!!!

健康証明-我諗應該到其他醫生到作檢查都可以

honghong_ma

hongkong-ma

我已經盡量搵多d資料,但事實九龍區與灣仔都有一段距離,所以都比較難搵。我都末了解黃太用嘜車、路線如何等等資料,開學個日我唸會同我先生跟一跟佢,睇下條路係點行。其實我都驚佢唔安全架!!!

KE

KE

不如你POST出o黎問o下其他mami,有無資料!!!!

honghong_ma

honghong_ma 寫道:
Dear ALL,

我都是和各位一樣心大心細,我都聽講現在已冇甘深,K2都未串字,但很嚴格,老師比較惡,D字要寫靚,要自理能力高、聽話,總之十分傳统啦。

但我囝囝連執筆也不好冇力、又薄皮,都唔知點算好?

你們會在9月前做甚麽學前預備呢?(eg 輔導,練習)

KE,
I know 褓姆車 is very expensive, around $1,500 but I live in TKO, any other comment ?

Hong Hong ma,
我開始同你一樣心大心細,點算 ?

Hi my son in KGLC too!

Dear ALL,

shirina-------------KGLC

vdjm,

你有沒有褓姆車去你個邊?如果有咁你可以減少了返、放學問題,專注睇番你小朋友你想佢走什麼路線。如果你有2個男小朋友,咁真係好大幫助,因為真係唔洗煩,好大機會兩個都入麻一間,都幾好。你現在個間幼稚園將會派去邊間小學呀,你可以兩者比較一下。
唔洗煩,慢慢唸,多d問下身邊朋友,親戚比下意見。好似我媽咪咁連佢都幫我問下佢d太極朋友了解下佢地意見,問得多 ,知得多,我唸會對選擇方面會有幫助。

D個時候,真係好有壓力,不過放鬆d啦!!!!

Hongkong_ma,

你都唸緊唔知讀唔讀?

KE

Dear All

Have anyone ordered the uniform ??

KE

我唔係唔讀,只是見到格離TOPIC 有個MAMI講到好差,先致咁!!既然ST.JO都收左囉,我都想幫他鋪定路上小學,到時唔駛煩。

還有monchhichi888我買左校服啦!好鬼遠,行到我死死o下!!   

honghong_ma

honghong_ma

same as you.  幫囝囝鋪定路上小學,到時唔駛煩。

你買幾多套uniform? 分甚麽碼?即時取走?D質地OK?cash or cheque?不好意思問甘多。多謝報料

monchhichi888

你買幾多套uniform?
我買左2套+1件冷氣褸

分甚麽碼?即時取走?
7碼即時取走

D質地OK?cash or cheque?
針織上身衫,唔知會唔會"wet",cash

*有個奇怪問題,完來校服無校章
‹ 上一主題|下一主題