用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 珠心算
go

珠心算

想請教下學識珠心算大概要幾耐時間for 一個k3學生?另外,會唔會令佢學學校的加減數覺得混淆?

引用:想請教下學識珠心算大概要幾耐時間for+一個

原帖由 mcmc2014 於 15-08-12 發表
想請教下學識珠心算大概要幾耐時間for 一個k3學生?另外,會唔會令佢學學校的加減數覺得混淆?

...
我女k2開始學,黎緊小一,唔知有無影響

回覆:mcmc2014 的帖子

引用:我對仔女分別都有學,哥哥上到小一嘅時候都

原帖由 coco_cocopig 於 15-08-13 發表
我對仔女分別都有學,哥哥上到小一嘅時候都有少少亂,因為珠心算係計十位先,學校教係教個位計先,但珠心算 ...
我仔學左3個月仲係教梗單位加法,但見佢同平時的加法有點混淆。你女女係邊間學,可介紹?

引用:回覆+mcmc2014+的帖子 我仔學左3個月仲係

原帖由 Shylong 於 15-08-13 發表
回覆 mcmc2014 的帖子

我仔學左3個月仲係教梗單位加法????
所以我想揾第間,好像有少少dum時間

回覆:珠心算

要睇小朋友進度,如果你覺得佢跟到及可以快點,我覺得可以同老師傾,我仔學咗3個月已2個位了!珠心算平時係家係要温習㗎!温咗快好多㗎!

我仔从k2开始学了20个月,每周一堂一个钟,现在已经学到三位数乘一位数,四位数除一位数,基本上不要十秒就做一题,正确百分百,加减就做到三位加三位,或三位减三位,还有九个两位数加减

在观塘学的,一堂才三四十,老师也很有爱心

引用:在观塘学的,一堂才三四十,老师也很有爱心

原帖由 lok1211 於 15-08-19 發表
邊道可pm我嗎?
我仔女果間都係一味拖

回覆:longyiuma 的帖子

真心請教, 點知佢有無拖來教?

新人進場

引用:真心請教,+點知佢有無拖來教? +

原帖由 kennyrita 於 15-08-23 發表
真心請教, 點知佢有無拖來教?
學得好慢,一年都仲加減數

引用:我對仔女分別都有學,哥哥上到小一嘅時候都

原帖由 coco_cocopig 於 15-08-13 發表
我對仔女分別都有學,哥哥上到小一嘅時候都有少少亂,因為珠心算係計十位先,學校教係教個位計先,但珠心算 ...
可以pm 我嗎?

引用:在观塘学的,一堂才三四十,老师也很有爱心

請問可介紹嗎?我仔間12月尾學到現在都係單位數加雙位數,教得好慢...又停佢功課5比佢做咁多...

回覆 bearwhat 的帖子

观塘d3出直行十米,有个新家园协会,电话:2191 2939每个小朋友的进度不同,我们都是学了快两年才有三四年级的程度
刚开始也是做百以内的加减做了很久

引用:我仔从k2开始学了20个月,每周一堂一个钟,

我仔从k2开始学了20个月,每周一堂一个钟,现在已经学到三位数乘一位数,四位数除一位数,基本上不要十秒就 ...
請問這進度是 用算盤,還是珠心算? 即你的小朋友還要不要拿算盤計數? 謝分享

回覆 bluigugub 的帖子

我仔是心算已经很棒了才去学珠心算的,所以老师有教珠算,不过仔都是用心算,到后来,老师就教他心算

貢獻勳章

我仔學左10個月(k2 10月時學),剛開始學乖數呀.唔知快定慢......
而心算都ok , 2個位+減,加幾組都得~