用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 以下10私校,大家點排?
go

以下10私校,大家點排? [複製鏈接]

以下10私校,大家點排(學術成積,德育,升中,等)?
1) 蔡繼有
2) 宣小
3) 九龍塘
4) 九龍禮賢
5) 女拔
6) 德望
7) 聖保祿
8) 聖方濟名
9) 崇真
10)香港真光

6    0    0    0

引用:以下10私校,大家點排(學術成積,德育,升

原帖由 YCJL 於 15-08-11 發表
1) 蔡繼有
2) 宣小
個人會用減除法:邊間負擔到 > 邊間理念/教法/設施較理想 > 邊間有機會收,以及較配合到小朋友需要 > 名氣 > 地點

bbb330  考到有offer先排啦, meaningless  發表於 15-8-15 07:41

回覆:以下10私校,大家點排?

考到有offer先排啦

我會先分3大組,
第一組cky,女拔, 聖保祿,德望。第二组KTS,SFX,宣小。第三组禮賢,九真,祟真。都係同一句(考到先再仔細再分la)

SawMo  正路  發表於 15-8-14 18:06
aazz  很正路的分法!  發表於 15-8-12 14:32
Yanamami  应該分為四类:cky自己独立—类。  發表於 15-8-12 14:00

回覆:lightingchung 的帖子

我大致差不多,但CKY排第三組

SPC不用排了吧

Unless you are current Spk student

外人入到機會極細

每個人點排,當中既考量都唔同。除非咁有心講埋自家情況,唔係齋吹10個次序出黎又有乜用?

siden    發表於 15-8-12 20:16

引用:以下10私校,大家點排(學術成積,德育,升

原帖由 YCJL 於 15-08-11 發表
1) 蔡繼有
2) 宣小
CKY IB school, 不能一起比較

Yanamami  係囉~  發表於 15-8-12 17:38

引用:SPC不用排了吧 Unless+you+are+current+Sp

原帖由 siden 於 15-08-12 發表
SPC不用排了吧

Unless you are current Spk student
唔好講入,考都未必有機構

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-08-12+發表SPC不

原帖由 lightingchung 於 15-08-12 發表
唔好講入,考都未必有機構
機會

引用:我會先分3大組, 第一組cky,女拔,+聖保祿,

原帖由 lightingchung 於 15-08-12 發表
我會先分3大組,
第一組cky,女拔, 聖保祿,德望。第二组KTS,SFX,宣小。第三组禮賢,九真,祟真。都係同一句(考 ...
謝謝!係大坑真光,非九真,係咪都係第三組?另外,第二組各間又如何?

http://www.edu-kingdom.com/forum ... xnB1-QNcS-xSxV98Dk=

http://www.edu-kingdom.com/forum ... iWZFWgiqgDjX7f3Fdg=

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2271266&highlight=APS%2BKTS%2BSFA&__ncforminfo=LF2PEQWvU-928tRm9gUd4-HdaHZgBTu-jbROJ7J9Pdg_MpSNVDjcnuoIZj2jvUPb-h5MpwouBoEBBzlrhc2Nb_4WbWCF_rL-ken0zzv3z2s=

樓主你係自用, 定純粹想排下名?
自用的話, 最基本係睇要傳統課程和地點. 例如我住港島的, 真係唔會諗花果山那間

引用:Quote:原帖由+lightingchung+於+15-08-12+

原帖由 YCJL 於 15-08-12 發表
謝謝!係大坑真光,非九真,係咪都係第三組?另外,第二組各間又如何?

...
坑真第一组

九真第三组
會正路D

引用:我大致差不多,但CKY排第三組 +

回覆:Yanamami 的帖子

Thanks!

引用:樓主你係自用,+定純粹想排下名?自用的話,+

原帖由 雲牛 於 15-08-12 發表
樓主你係自用, 定純粹想排下名?
自用的話, 最基本係睇要傳統課程和地點. 例如我住港島的, 真係唔會諗花果山 ...
自用,諗緊報邊幾間學校

醒目開學勳章 貢獻勳章

花d時間去了解每一間學校特點,再搵搵面試形式,評估一下小朋友是否適合
如果你唔想煩嘅話,先報 (雖然你話十間,其實得九間,所以唔算多)
續繼花時間了解各校
之後如果有面試撞期,就選較適合嗰間面試
恐龍家

小曳人 發表於 15-8-13 10:40
花d時間去了解每一間學校特點,再搵搵面試形式,評估一下小朋友是否適合
如果你唔想煩嘅話,先報 (雖然你話 ...

同意.
如果好肯定收左都唔會讀, 就無謂報. 但如果唔係特別唔鍾意, 都盡量報左先, 因為以上間間都唔易考呀.

Yanamami  应該分為四类:cky自己独立—类。  發表於 昨天 14:00

x2.................
‹ 上一主題|下一主題