用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳/調景嶺幼稚園
go

將軍澳/調景嶺幼稚園 [複製鏈接]

Hihi~各位西貢區媽媽好! 我有一個2歲的女女 (無讀n班), 黎緊將會搬去將軍澳中心, 因為唔熟呢區, 網上又好少人討論, 可否請各位就以下學券幼稚園俾下comment呢? 以下11間係我check過應該係可以行到去番學既幼稚園 (有錯請指正), 同埋如果有小朋友讀過的話可否列明該校是否k2先學寫字? 感激萬分!

東華三院香港華都獅子會幼稚園
基督教樂道幼稚園
觀塘浸信會彩明幼稚園
香港神託會培恩幼稚園
仁愛堂鄧楊詠曼幼稚園
基督教香港信義會將軍澳幼稚園
竹園區神召會梁省德中英文幼稚園
將軍澳循道衛理幼稚園
大埔商會張學明幼稚園(將軍澳)
中華基督教會香港志道堂基博幼稚園
嗇色園主辦可正幼稚園
   2    0    0    0

小兒K3 :將軍澳循道衛理幼稚園
學校勝左有檬突梳理, 其他都OOKK
我仔都喜歡上學, 饍食好, EE VERY NICE,
英文老師不是注校的,
本人覺得校方同家長溝通有待改善...

引用:小兒K3+:將軍澳循道衛理幼稚園學校勝左有檬

原帖由 Jumama24 於 15-08-12 發表
你阿囝K2時邊個做班主任?

回覆:Made_in_Beijing 的帖子

仲有1間: 竹園區神召會將軍澳康樂幼兒學校,在尚德。

神召會梁省德上年的面試過程好差,可以睇舊post.勸你唔好揀。

基博課程深D,易D銜接小一。K3上學期已寫句子,下學期寫段落。但我個人不喜太深的課程。

循幼有奧福音樂,JELIC,有好多蒙特梭利教具,但做唔到混齡學習(我相信冇幼稚園做得到)。每星期有2堂外藉英語教師上課,有2堂普通話課。課外活動冇乜,但學校姨姨及大部份老師都有愛心&細心。

其他學校唔清楚。

Jumama24 發表於 15-8-12 11:52

Thx!
請問將循係K1定K2開始學寫字?

chiliwu 發表於 15-8-12 16:57

神召會梁省德上年的面試過程好差,可以睇舊post.勸你 ...
好詳細! 你一定做左好多功課! 謝謝!
我都唔係好鐘意太深既課程! 小朋友想佢開開心心不要怕左上學!
所以想問呢幾間係K1定K2開始學寫字呢? 因怕太早小朋友寫壞手~

另外因為本人將會轉做FTM所以只考慮半日學, 竹園區神召會將軍澳康樂幼兒學校就不考慮了. 想請問同一辨學機構的竹園區神召會梁省德中英文幼稚園都一樣咁差嗎?

Thx again~~

竹園區神召會將軍澳康樂幼兒學校
呢間冇問題㗎。

竹神召會梁省德呢間才唔ok

循幼: K1 不會寫字, 功課是填下顏色, 很輕鬆... K2開始寫字: A-Z, 人口大兄....之類...很容易....K3未知...

循幼: 校內有小食賞試, 中秋/春節有華服日, 打邊爐,
課外活動都係K2 開始, 參觀LIBRARY, fire station ....
秋季全校旅行...
***好彩無親子勞作, 做死家長****

chiliwu 發表於 15-8-12 22:35
竹園區神召會將軍澳康樂幼兒學校
呢間冇問題㗎。
咦係喎! 2間個名太似誤會左添! 唔好意思

Jumama24 發表於 15-8-13 10:34
循幼: 校內有小食賞試, 中秋/春節有華服日, 打邊爐,
課外活動都係K2 開始, 參觀LIBRARY, fire station ... ...

多謝提供意見! so far見到將循comment都係一面倒地好, 唔知會唔會超難入呢?

女女只係7月中B咋, 又無報到N班...

回覆:Jumama24 的帖子

K3上學期寫詞語+配詞,下學期寫句子。下學期尾有模擬小一的活動,有簡單的默書,寫週記,仲有放小息

遇著好老師就好囉……我阿女K2個老師好差,好在K3又遇到個好嘅。

呢間學校最好嘅地方就係冇乜親子勞作,即使有都唔係必交

循幼: 我仔係中B, INTERVIEW 時只係問下D間單問題, 玩下玩具, 唔覺得難!  
其實間間幼稚園都差不多, 只係睇小朋友彩數....

回覆:將軍澳/調景嶺幼稚園 ...

可正K1最後一個月寫線條,初步認識筆劃,K2才正式寫。可正是很好的學校,建議你比較各間的視學報告,我大女在此畢業,細女仍在讀。

多謝各位既意見!

信義會幼稚園係k2先寫字,校長,老師都非常有愛心,教學內容比較簡單,小朋友在學校很多畫畫和勞作,算是學校一個特色。家校溝通非常多,學校經常有社工來訪,舉辦很多關於家庭教育,子女管教的講座

坑口救世軍慶恩係一間隱世優質的好學校(自己查下趙崇德推薦18區隱世幼稚園)。你可考慮。校長,老師都非常有愛心,小朋友在學校透過遊戲學習,而且很多畫畫和勞作,幼稚園也很著重培養品德行為,是一所很好的學校。

chiliwu 發表於 15-8-12 16:57

神召會梁省德上年的面試過程好差,可以睇舊post.勸你 ...

請問基博比其他幼稚園係咪深好多...因為見好多人話學術好

引用:Quote:chiliwu+發表於+15-8-12+16:57+仲有1

原帖由 wendy_729 於 15-09-11 發表
請問基博比其他幼稚園係咪深好多...因為見好多人話學術好
比起其他應該深少少。K3上學期寫句子,下學期寫類似週記的小段落。

‹ 上一主題|下一主題