用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大肚8m,會自己帶囡返pn或一開始99帶?
go

大肚8m,會自己帶囡返pn或一開始99帶?

9月1日兩歲囡囡返pn,到時我會大約8m大肚,要由太古返北角(坐的士),囡囡好癡我,99唔同住,一星期來同佢玩2-3次,我走開宜家囡囡都冇再哭,之前會哭找我。9月1日返學,我應該自己帶等佢適應左學校先再算,定一開始狠心啲由99帶培佢適應(學校好似比3日適應期)?等佢一開始習慣返學係99帶?

引用:9月1日兩歲囡囡返pn,到時我會大約8m大肚,

原帖由 Shellyxlk 於 15-08-11 發表
9月1日兩歲囡囡返pn,到時我會大約8m大肚,要由太古返北角(坐的士),囡囡好癡我,99唔同住,一星期來同佢 ...
其實你自己8m腹大便便方便行走嗎?如果唔方便就點都係99去好啲。如果仲可以行動自如,俾著我會自己帶。一來因為可以同女女一起上課既日子好珍貴,梗係媽媽做啦,二來你可以有機會見老師認識其他家長,互相交流。不過最重要都係睇媽媽你行動方便與否。(哈,我當時38週開刀生女女嗰日去左仔仔學校觀課,觀完課去醫院)

我個月認為睇下之後會係邊個湊佢返學放學...如果之後都係自己帶...咁就算我係8m 我都會自己帶, 因為可以持續follow 佢既表現...但係如果係99帶... 咁一開始都係比佢帶好d...因為咁阿b先唔會覺得周圍既人轉得太快..而且同一個人帶可以follow 到佢既轉變...
(學校生活已經要適應...如果連陪佢返學既人都轉黎轉去我個人覺得唔太好...)
無謂要佢適應2次啦....

我都係38w, 就嚟入院, 阿仔剛返N班, 帶得就帶, 我會叫埋工人姐姐一齊, 在路上有咩事都可以幫手, 入院後坐月時比姐姐帶.  

頭三日好返學重要, 唔好錯過重要時刻, 你叫埋99一齊帶有照應呀!

回覆:大肚8m,會自己帶囡返pn或一開始99帶?

我開刀前一日都係自己帶,想睇住囡囡成長,好感動架,但當然要你身體 OK 先,因為走黎走去易早產

回覆:大肚8m,會自己帶囡返pn或一開始99帶?

我諗我會儘量自己培帶