用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一
go

中一 [複製鏈接]

請問中學仲要不要用小息袋?放食物落留下小息

0    0    0    0
教育王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

你想佢俾人笑足六年?

王家爸爸  如果讀男校,無乜所謂,一般唔會比人笑。  發表於 15-8-8 14:12
vincher  agree,应放手吧!  發表於 15-8-8 13:21

引用:請問中學仲要不要用小息袋?放食物落留下小

原帖由 bb915思思 於 15-08-08 發表
請問中學仲要不要用小息袋?放食物落留下小息
將買小息袋+食物嘅錢折現俾佢吧

回覆:中一

知道但係去小食部買野食好吾健康

教育王國已替閣下刪除簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作

bb915思思 發表於 15-8-8 14:05
知道但係去小食部買野食好吾健康

唔—定要食零食?小学都係一支水俾佢番学就算,食三餐正餐加放学食少少野乜都夠啦~~禁大个,佢係外边食乜都管唔到~~你唔会諗住佢帶飯番学吧?

其實幾塊餅加一樽水已經OK

我真係第一次聽, 小息袋係咩嚟? 好奇一問,勿見笑!
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

引用:我真係第一次聽,+小息袋係咩嚟?+好奇一問,

原帖由 錡E 於 15-08-08 發表
我真係第一次聽, 小息袋係咩嚟? 好奇一問,勿見笑!
現在小學生個個都有,是裝支水,零食,在小息時食,就叫小息袋

回覆 MariaTsui 的帖子

吓,我D囡都係上年先小學畢業之嘛,從來未聽過有小息袋,乜一年變化咁大既咩?仲要係個個都有!

王家爸爸  有啲小學無 Tuck Shop,無得小息時買野食,所以一定要自己帶食物同飲品。  發表於 15-8-8 23:09
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

錡E 發表於 15-8-8 17:07
回覆 MariaTsui 的帖子

吓,我D囡都係上年先小學畢業之嘛,從來未聽過有小息袋,乜一年變化咁大既咩?仲要係個 ...
我从未用过,都係EK上8到呢样野……应該有左三幾年~準P1家長有提及……

我仔女學校,小息袋是小學老師要求家長比每位小朋友用的

小息袋,六年前已經有,是小學老師要求

我估間間小學唔同,我兩個小朋友讀唔同小學,佢地低年班時老師都叫要带個细袋仔做小息袋,因為佢地有D日子小息要落地下玩,唔俾留响課室,如果有個袋俾佢地袋住樽水同茶点,咁上落樓梯會安全D。到高年班老師就冇再提過要帶,但我小朋友習慣咗,小六都照帶。

8-)

引用:我估間間小學唔同,我兩個小朋友讀唔同小學,

原帖由 anitawong21 於 15-08-08 發表
我估間間小學唔同,我兩個小朋友讀唔同小學,佢地低年班時老師都叫要带個细袋仔做小息袋,因為佢地有D日子小息 ...
我小朋友小六都有用小息袋

咁我明喇,原來係因為學校唔比學生小息留係課室所以有小息袋既出現.
因為我D女同D仔間學校係比學生係課室既,好多時反而唔比出課室小息呀!最高記錄成個學期都係無得出班房小息,唔洗上上落落,所以我哋完全未聽過有小息袋囉.....

王家爸爸  無得出班房小息   發表於 15-8-8 23:10

好媽媽,小朋友大個喇,隨機應變和提出要求是好好的一課,不用我們每一步也安排好的,我和你一起為適應呢個改變加油!

总之小朋友升中後就覚得自己大个仔大个女,要完完全全脱離同小学時—切有关既事,唔想俾人叫小学雞~(當然亦有个別例外,如:仲継續用公仔水壺)。

中學大個仔大個女啦………比定零用錢佢,有需要去小食部買啦。

小食袋我囡小一上學期用過後無再用。

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-8-8+23:53+編

原帖由 Yanamami 於 15-08-08 發表

总之小朋友升中後就覚得自己大个仔大个女,要完完全全脱離同 ...
除了小息袋升了中學不再用,重有掛在頸上的Octopus.
以往新學年也會為小朋友準備,今年不用了,有點不習慣添

如果中學有小食机/水机, 八達通就得
‹ 上一主題|下一主題