用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 課外活動貨不對板,你會點做?
go

課外活動貨不對板,你會點做?

del...

回覆:ababymami 的帖子

轉過間,就算比你fight贏左都冇心機教你小朋友啦

我諗有好多間都係咁, 曾經聽過唔少補習社, 琴行都有類似的

咁你小朋友學成點? 如果學得好, 對你小朋友又冇傷害冇損失我覺得冇問題, 不過我本身鍾意混年齡學習, 如果樓主唔鍾意就轉另一間
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:課外活動貨不對板,你會點做?

呢間畫畫也有很多不同年齡一起上堂。
有沒有問題,有無人分享畫畫教得好嗎?每堂都要太約135!

轉囉~~香兒中國舞唔錯~芭蕾舞/現代舞/爵士舞/中国舞好多地方有得学~~

請問係邊間分校呢?其實只要老師教得好~咁樣安排都冇咩問題喎

回覆:Yanamami 的帖子

跳jazz好難搵?

MASAYA 發表於 15-8-8 15:27
咁你小朋友學成點? 如果學得好, 對你小朋友又冇傷害冇損失我覺得冇問題, 不過我本身鍾意混年齡學習, 如果樓 ...
芭蕾舞唔同其他, 差一個grade已經唔同教法, 無得混齡班。而且, 咁多小朋友响入面, 老師要教大姐姐, 即係點? 即係小朋友練習緊時係tutor姐姐睇住囉, 咁樣, 你話可以學得有幾好。

我之前小朋友學既係社區中心既芭蕾舞班, 真係估佢唔到, 個miss係好資深, 但居然教小朋友, 佢話因為佢鐘意小朋友, 同埋有老公養, 純賺錢買花帶(呢句我講既)。佢好仔細咁訓練小朋友每一個腳尖動作, 同埋好遲先要小朋友著point shoes, 原來係太早著, 對小腿會好粗的。唔怪得佢班大姐姐學生, 個個身型都咁靚啦。 大部份小朋友都係由3-4歲開始跟佢學到廿幾歲的。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-8+15:27+咁你小

原帖由 little_yolky 於 15-08-11 發表
芭蕾舞唔同其他, 差一個grade已經唔同教法, 無得混齡班。而且, 咁多小朋友响入面, 老師要教大姐姐, 即係點? ...
請問幾歲著pointe shoes呢?

mingmama 發表於 15-8-11 19:55
請問幾歲著pointe shoes呢?
我哋老師話, 佢會教到grade 6先著, 因為太早著, 小腿肌肉未發育得好, 跳舞技巧又未成熟, 所以用力不當, 小腿會粗。不過, 出面好多老師都好早叫小朋友著point shoes的。

太唔老實,绝不姑息

引用:Quote:mingmama+發表於+15-8-11+19:55+請問

原帖由 little_yolky 於 15-08-12 發表
我哋老師話, 佢會教到grade 6先著, 因為太早著, 小腿肌肉未發育得好, 跳舞技巧又未成熟, 所以用力不當, 小 ...
我個女現在grade 4~剛開始著pointe shoes

mingmama 發表於 15-8-12 16:50
我個女現在grade 4~剛開始著pointe shoes
小心腳粗, 著裙唔靚的。

引用:Quote:mingmama+發表於+15-8-12+16:50+我個

原帖由 little_yolky 於 15-08-12 發表
小心腳粗, 著裙唔靚的。

del....

del.....

ababymami 發表於 15-8-13 00:08
按年齡分班的,不是混齡教學。但那個十幾歲的大姐姐已經是穿pointed shoes,仲要係絲帶挷到上小腳的。我懷疑 ...
講明年齡分班就係欺騙喇, 信任已失, 繼續落去都冇意思, 小朋友同意就停左佢囉
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:按年齡分班的,不是混齡教學。但那個十幾歲

原帖由 ababymami 於 15-08-13 發表
按年齡分班的,不是混齡教學。但那個十幾歲的大姐姐已經是穿pointed shoes,仲要係絲帶挷到上小腳的。我懷疑 ...
你唔chsllenge 個安排,佢地就會繼續亂來。任何人join 都話有班,有時間。

然後到其他人chsllenge 時就话你女學了咁耐都冇問題學得好又開n……etc.  我地一向都咁教架……