用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 直資/私小升中問題
go

直資/私小升中問題 [複製鏈接]

相請問如果小學讀咗直資/私小,到中學係咪唔可以讀返津貼學校㗎?
如果可以,咁係咪都係要跟返嗰間小學校網?唔該曬

5    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:相請問如果小學讀咗直資/私小,到中學係咪

原帖由 honeybabypig 於 15-08-08 發表
相請問如果小學讀咗直資/私小,到中學係咪唔可以讀返津貼學校㗎?
如果可以,咁係咪都係要跟返嗰間小學校網 ...
可以的,小5、6要參加呈分,join政府派位,七月至知結果。途中要放棄所有直資中學offer (直私中90%都係直資,得好少私立)。留意有部分小學唔會安排呈分,咁想升津中就難攪了,因為學生無banding大抽獎時只能當band 4執籮底橙,要食糊只可靠自行兩間,又要放晒直資,都好激

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實2間自行選擇,係咪都多數會放返自己中學既呢?而第一同第二志願又點安排?

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 其實2間自行選

原帖由 Nath 於 15-08-08 發表

其實2間自行選擇,係咪都多數會放返自己中學既呢?而第一同第二志願又點安排? ...
睇機會。多數會博高一線(甚至博盡)。大抽獎至謹慎。由於自行得左就唔會process大抽獎(家長唔知。直到七月一次過公佈)。有家長會放棄自行二,怕入左。原理同放棄統一派位甲二三一樣

醒目開學勳章 王國長老

有呈vs無呈名單
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2999068

但甲部係咪間間都要面試架?

醒目開學勳章 王國長老

每間學校形式唔一樣, 多數都要見, 有D揀人見, 有D人人見, 少量唔見

回覆:直資/私小升中問題

咁係咪都係要跟返嗰間小學校網㗎?
如果讀緊播道,但中學想試呈分,係咪就只可揀西貢區?可唔可以轉返自己住嗰區?

回覆:honeybabypig 的帖子

可以

Oh...即中學係唔洗計校網?

回覆:honeybabypig 的帖子

中學係跟小學校網,但也可申請轉住址校網

醒目開學勳章 王國長老

家長估banding時要留意:1.播道近年考第幾算band one? 近年派去邊?要參考的。有d學校可以好不負責任求其俾個banding %家長,令家長失預算。例如學校話1/3band one,但近年事實考十幾已經派band two,家長要心中有數 2. 如果在TKO網算band one,轉返去自己網,假設係油尖旺或九龍城,對手質數強。成績一拉時弱區學生會被拉下去,可能會變band two都唔定,家長亦要小心做定功課估計下變化

有冇人知如果讚緊耀中幼稚園,報直資機會大唔大?咁對自行及大抽獎有冇咩利弊?急急

醒目開學勳章 王國長老

引用:有冇人知如果讚緊耀中幼稚園,報直資機會大

原帖由 humansy 於 15-08-14 發表
有冇人知如果讚緊耀中幼稚園,報直資機會大唔大?咁對自行及大抽獎有冇咩利弊?急急

...
呢個帖講緊升中wor

引用:Quote:原帖由+humansy+於+15-08-14+發表有

原帖由 Charlotte_mom 於 15-08-14 發表
呢個帖講緊升中wor
係喎,太心急個人咩都亂曬,sorry sorry

Charlotte_mom    發表於 15-8-14 10:38

有不少有直屬中學既 私小.....直屬中學变番係 津貼 ~~~
‹ 上一主題|下一主題