用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想問兩歲幾囡囡問題
go

想問兩歲幾囡囡問題 [複製鏈接]

我女兩歲三個月,係屋企好多野講,但出外就唔出聲同成日發脾氣,記憶力非常好,弟子規聽cd背到四十幾句,爸媽姨媽姨丈公公婆婆舅父母表兄弟姐妹十幾個人全名記得晒,但情緒問題、社交問題、偏食問題令我好煩惱,又擔心是否有自閉症,大家可俾d意見我嗎

0    0    0    0

可以留意下囡囡同成人及同齡孩子之間既互動,例如眼神接觸,對話或肢體語言等。

引用:我女兩歲三個月,係屋企好多野講,但出外就

原帖由 graceyu1029 於 15-08-07 發表
我女兩歲三個月,係屋企好多野講,但出外就唔出聲同成日發脾氣,記憶力非常好,弟子規聽cd背到四十幾句,爸 ...
有無眼神接觸?(包括無/過份眼神接觸)?有無固執行為?屋企多野講係講啲咩?內容係點?做唔做到假想?出去玩同小朋友相處係點?

引用:Quote:原帖由+graceyu1029+於+15-08-07+發

原帖由 WB1115 於 15-08-16 發表
有無眼神接觸?(包括無/過份眼神接觸)?有無固執行為?屋企多野講係講啲咩?內容係點?做唔做到假想?出去玩 ...
對住街外人同佢講野好多時低下頭,固執行為一定要收拾好自己玩具,每樣玩具指定位置擺放好算嗎?每天一起身都要聽音樂。屋企講野會跟人講野多、同埋唱歌。同小朋友冇乜交流,但對音樂節奏都非常敏感,平時大發脾氣時聽音樂就會收聲

引用:Quote:原帖由+WB1115+於+15-08-16+發表有無

原帖由 graceyu1029 於 15-08-16 發表
對住街外人同佢講野好多時低下頭,固執行為一定要收拾好自己玩具,每樣玩具指定位置擺放好算嗎?每天一起身 ...
玩唔玩鞦韆?會唔會中意周圍摸?難唔難入睡?會唔會淨係玩特定嘅玩具?有無行為會重覆做?

引用:Quote:原帖由+graceyu1029+於+15-08-16+發

原帖由 WB1115 於 15-08-16 發表
玩唔玩鞦韆?會唔會中意周圍摸?難唔難入睡?會唔會淨係玩特定嘅玩具?有無行為會重覆做?

...
很喜歡玩千秋亦非常慣性周圍摸,很難入睡,有呀,她非常愛她的baby公仔,回校都要攬著學校的baby公仔,瘋狂程度。重覆動作如指她每樣野都要重複做幾次才完成算嗎?即是收拾完又倒出來再收拾,重覆幾次才完成

引用:Quote:原帖由+WB1115+於+15-08-16+發表玩唔

原帖由 graceyu1029 於 15-08-17 發表
很喜歡玩千秋亦非常慣性周圍摸,很難入睡,有呀,她非常愛她的baby公仔,回校都要攬著學校的baby公仔,瘋狂 ...
細過幾多個月開始爬?爬左幾耐先識企呢?夜晚難入睡,如果稍為壓住佢訓會唔會好啲?撞到知唔知痛呢?有無用腳尖行路?

回覆:graceyu1029 的帖子

請問小囡不喜歡打千秋有什麼見解?

引用:請問小囡不喜歡打千秋有什麼見解? +

原帖由 fatpigitto 於 15-08-18 發表
請問小囡不喜歡打千秋有什麼見解?
不喜歡打嘅意思係連上去都唔敢定打嘅時候無表情?咁除左唔中意打千秋,滑梯,攀登架,企高等佢ok嗎?

回覆:WB1115 的帖子

上千秋唔開心,打十吓內就哭,其他滑梯,爬高高冇問題

引用:上千秋唔開心,打十吓內就哭,其他滑梯,爬

原帖由 fatpigitto 於 15-08-19 發表
上千秋唔開心,打十吓內就哭,其他滑梯,爬高高冇問題
小朋友幾大?如果係你地人手同佢好似千秋咁玩,佢ok嗎?

回覆:想問兩歲幾囡囡問題

驚打千秋的小朋友,有感統問題,往後專注力一般較差

引用:驚打千秋的小朋友,有感統問題,往後專注力

原帖由 貝珠 於 15-08-20 發表
驚打千秋的小朋友,有感統問題,往後專注力一般較差
亦有機會出現讀寫問題。。

回覆:貝珠 的帖子

小囡專注力站時可接受. 大小手肌肉發展正常,會留意一下感統發展,去公園玩多一點

回覆:WB1115 的帖子

這也是我擔心的,因小囡暫時發展和其他小朋友同步,未到寫字,我也祇能觀望!

引用:小囡專注力站時可接受.+大小手肌肉發展正常

原帖由 fatpigitto 於 15-08-21 發表
小囡專注力站時可接受. 大小手肌肉發展正常,會留意一下感統發展,去公園玩多一點

...
去公園玩多啲,自己又係屋企同佢做下家居訓練,如用被做千秋,轉椅等等。。

‹ 上一主題|下一主題