用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 上午york,下午浸幼,好唔好?
樓主: lilygang
go

上午york,下午浸幼,好唔好? [複製鏈接]

lilygang 發表於 15-8-26 23:22
呢幾日陪個女番浸幼,真係好鍾意呢間學校啊!我覺得york比起浸幼好似補習班咁。拒emphasize既正係我個女最 ...
有fd 讀york,佢話都讀得開心,雖然性格唔同,我估可試一下先,見步行步,大不了可quit 一間。

回覆:上午york,下午浸幼,好唔好?

好明顯浸幼係最適合你女兒的幼稚園。

問題是你將來考小學會頭痕。

讀浸幼出去考小學其實冇問題,因為正常來說父母會因應情況自己再加插學術訓練去補不足。就如某女龍幼課程淺到痺,但女孩子出去考其他名校也有offer。

可是你女兒的品性,唔似課後肯俾你加料加學術supplement果種。

York 的好處,係學校日日慢慢地幫你輸入學術知識。你跟足學校做,就算唔出外加料,學術底子都唔會太差。

原則上,小孩子性情比學術能力要緊。呢點無疑問。選擇的時候,你要清楚what to give and what to take。

至於YCPS, 講真我都冇乜好感。唔知係德育做得唔夠定本身家長冇好好教,呢間學校小學生在火車站有幾次給我不守禮、妄顧他人感受的感覺。只是,YC或其他IS係不受傳統谷教育的另一個選擇,對有行為/情緒問題的孩子的包容會比傳統小學稍高。YCPS 絕不是易入的,人地收都收自己幼稚園上先。上年一位朋友考小一,交咗成千元報名費後in都冇得in。跟本依家稍為企理的IS, 都難考入,大把人爭。

引用:回覆+dwkw333+的帖子 我之前都係咁諗,所

原帖由 lilygang 於 15-08-07 發表
回覆 dwkw333 的帖子

我之前都係咁諗,所以近排先同拒搵下午班。因為拒真係好鍾意翻學,bye bye 都唔講就 ...
大左公園玩厭哂?? 你淨係帶佢去一個公園架??

而家年紀基本上唔放下電係唔會訓晏覺, 但唔代表佢唔洗休息, 玩都係休息一種...之後一讀要讀十幾廿年書..另外我覺得你要發掘下個小朋友係邊類型..唔係讀得多就一定好...你都識講工間唔同類型...如果係咁..對小朋友有好處嗎?? 再者..你自己都要睇下自己可以配合到邊間學校既方式..例如一d 可能氹親子功課/ 多要屋企練習你係咪真係得呢???

引用:吾通上完兩間學校,小朋友都未有睡意,就捉

原帖由 Julybabe 於 15-08-11 發表
吾通上完兩間學校,小朋友都未有睡意,就捉佢上埋夜校嗎?
應該返完2間會再有興趣班...

回覆:lilygang 的帖子

在多元智能的8項裡,分析一下你女兒的強項、弱項,按再加以訓練,可能更全面。幼稚園同級的内容好多時有重複,會浪費時間。或多買一些各類玩具、美勞、DVD 在家,比女兒學玩,趣味性更高。亦可開始發展 一體一藝,考小學有利。

多謝大家寶貴既意見,我最後都係放棄york,因唔太適合我小朋友。

siden  Can decide is gd  發表於 15-8-30 13:34

fishchow 發表於 15-8-30 10:51
在多元智能的8項裡,分析一下你女兒的強項、弱項,按再加以訓練,可能更全面。幼稚園同級的内容好多時有重 ...
你的建議真的很好,請問有沒有一些書籍可以參考如果以引導形式訓練小朋友各項智能。
其實一想起以後早上這麼多時間在家裡度過就很頭痛。女兒也是最近才開始反感去公園,不然以前一有空閒時間帶她去公園就可以了。她已經差不多去盡香港所有大型好玩的公園了,連大一點的屋村公園我們都去了。

以前有老師說過她不像其他小朋友一樣享受玩的過程,她玩什麼都是有目的性,好像一個作業要完成好才"安落"。而在家裡有時她不認識自己能力範圍的限制,做不到她某些(我也不知道是什麼的)要求就會很傷心,半天都心情不好。

我也不知道怎樣引導她開心地玩。有時她會覺得我玩的很無聊。她又不肯同我傾計互動。真的不想在家看到她很悶發呆的樣子。真的很想有個什麼家長訓練班或者什麼書籍教導家長如果引導小朋友有意義地玩。

回覆:lilygang 的帖子

就算有書也不一定合用。只能在你家附近出法,尋找各項的興趣班/活動。花式溜冰、Lego 班、切圖、應有盡有。在 Facebook 開一個專業給她,有興趣的 video 或資訊tag 佢,悶的時候一齊睇。如環境許可,養一頭貓/狗,比佢照顧下。假日四圍玩,參觀名勝古蹟,貼相、畫圖做日記。每次記低和活動有関的字,對認字會有幫助,因為體驗過,印象會深刻。例如,大嶼山、大佛、船,石頭、石級;又畫又寫。怕悶的小朋友不呆,係好事,只是辛苦了爸媽!

‹ 上一主題|下一主題